Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:35, 20. 4. 2022.

| BBC News na srpskom

Amerika i mentalno zdravlje: Dobio odštetu od 450.000 dolara posle neželjene rođendanske zabave na poslu

Autor: BBC News na srpskom
Office birthday banner
Getty Images

Muškarac iz američkog Kentakija dobio je odštetu od 450.000 dolara (oko 417.000 evra) pošto mu je kompanija priredila rođendansku proslavu iznenađenja uprkos njegovim upozorenjima da će mu to izazvati stres i anksioznost.

Tužilac Kevin Berling utvrdio je da mu je neželjena rođendanska zabava 2019. u preduzeću Greviti Dijagnostik (Gravity Diagnostics) izazvala niz napada panike.

U njegovoj tužbi je navedeno da ga je kompanija diskriminisala na osnovu njegovog invaliditeta.

Kompanija je negirala bilo kakvo pogrešno postupanje.

Prema tužbi, Berling - koji pati od anksioznih poremećaja - zamolio je menadžera da mu ne priređuju rođendansku zabavu na poslu kao što se to obično čini zaposlenima, jer bi to moglo da mu izazove napade panike i vrati neprijatne uspomene iz detinjstva.

Uprkos njegovoj molbi, kompanija, koja sprovodi testove na kovid-19, priredila mu je zabavu iznenađenja u avgustu 2019, što je kod njega izazvalo napad panike.

Brzo je napustio zabavu.

U tužbi se navodi da je Berling bio „suočen sa kritikama" na sastanku sledećeg dana.

Kritikovali su ga da je „ukrao radost kolegama" i nazivali ga „devojčicom".

Napet sastanak izazvao je drugi napad panike, posle čega ga je šef poslao kući.

Nekoliko dana kasnije, kompanija ga je otpustila, navodeći zabrinutost za bezbednost na radnom mestu.

U Berlingovoj tužbi se navodi da je kompanija zloupotrebila njegovo stanje, ne želeći da mu usliše molbu da ne organizuju rođendansku zabavu.

Posle dvodnevnog suđenja krajem marta, porota je presudila da mu kompanija isplati 450.000 dolara odštete - 300.000 dolara za emocionalni stres i 150.000 dolara zbog izgubljene plate.

BBC je kontaktirao Greviti Dijagnostik i advokata koji zastupa firmu radi komentara o ishodu tužbe.

Džuli Brazil, šefica operativne kancelarije kompanije, rekla je lokalnom listu da ostaju pri odluci da otpuste Berlinga, za kog je rekla da je prekršio „politiku nasilja na radnom mestu".

„Žrtve u ovom slučaju su moji zaposleni, a ne tužilac", rekla je ona i dodala da kompanija osporava presudu i razmatra žalbu.

Teri Bučer, Berlingov advokat, rekao je za BBC da „nema apsolutno nikakvih dokaza" da je on predstavljao pretnju bilo kome u firmi što bi dovelo do otkaza.

„Imao je napad panike. To je sve. I pošto predstavnici Greviti Dijagnostik nisu razumeli njegovu reakciju panike i bili su uznemireni njegovim ponašanjem, pretpostavili su da je on pretnja", rekao je advokat.

„Pretpostavka da su ljudi sa mentalnim problemima opasni bez ikakvih dokaza o bilo kakvom nasilnom ponašanju je diskriminatorna", dodao je.

Podaci Nacionalne alijanse za mentalne bolesti pokazuju da više od 40 miliona Amerikanaca - skoro 20 odsto stanovništva - pati od anksioznih poremećaja.


Možda će vas zanimati i ovaj video: Maženje jarića kao terapija protiv stresa


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: