Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 11. 6. 2022.

| BBC News na srpskom

Amerika i slučaj bebe Holi: Dete ubijenih roditelja pronađeno posle 42 godine

Autor: BBC News na srpskom
Holly Crouse holds a photo of her murdered parents
Handout
Holi Kraus sa fotografijom njenih ubijenih roditelja

Dete dvoje roditelja ubijenih u Teksasu pre više od 40 godina pronađeno je živo i zdravo.

„Beba Holi" Kraus, koja je sada žena od 42 godine, te 1981. godine nije pronađena na mestu ubistva njenih roditelja čiji identitet je otkriven tek 2021. pomoću DNK testova.

Državni zvaničnici Teksasa, američke savezne države, izjavili su na konferenciji za novinare da se raduju što je beba dobro, ali da je slučaj dva ubistva i dalje otvoren.

Kako navode, misteriozni verski kult mogao bi biti odgovoran za njihovu smrt.

Tina Gejl Kraus i Herold Din Kraus Mlađi preselili sa Floride u Teksas neposredno pre nego što su u jednoj hjustonskoj šumi pronađeni mrtvi.

Identifikovani uz tek prošle godine, uz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu i policije u Teksasu, Floridi i Arizoni.

Novoformirana jedinica za nestale osobe i „hladne slučajeve" - koji su se odavno dogodili, a nisu rešeni - teksaškog državnog tužioca, saopštila je da je Holi pronađena posle 42 godine.

Posle ubistva smeštena u hraniteljsku porodicu, koja nema nikakve veze sa ubistvima, a sada živi u Oklahomi i majka je petoro dece.

Dalji detalji nisu objavljeni, kako bi se zaštitila njena privatnost, a policija ju je u sredu posetila na radnom mestu, kada je prvi put saznala za njen pravi identitet.

Šta se dogodilo?

Brent Vebster, pomoćnik državnog tužioca Teksasa, izjavio je u četvrtak da su devojčicu te 1981, posle ubistva njenih roditelja, u jednu crkvu u Arizoni dovele dve žene.

„Identifikovale su se kao članice nomadske verske grupe, imale su bele haljine i bile su bose", rekao je Vebster.

Kako navodi, reč je o grupi čiji su članovi verovali u razdvajanje muškaraca i žena, vegetarijanstvo i izbegavanje kožnih predmeta i galanterije.

Još jednu bebu, pored Holi, ostavili su prethodno u jednoj perionici veša.

Žena koja je sebe nazivala „sestrom Suzan", kaže Vebster, tokom 1980. i 1981. stupila je u kontakt sa porodicama obe bebe, rekavši da su se nakon toga roditelji pridružili njihovoj grupi.

Porodice su se, tvrdila je ona, odrekle i sve imovine, a grupa je potom želela da proda njihov automobil.

Do pokušaja prodaje je došlo na Floridi, gde je potvrđeno da automobil pripada majci Herolda Dina Krausa - oca Holi Kraus.

Tri člana verske grupe su tada privedena, rekao je Vebster, ali istražitelji do sada nisu uspeli da pronađu nijedan izveštaj o hapšenju.

Smatra se da su članovi grupe tokom osamdesetih putovali po jugozapadu Amerike - nekoliko žena koje odgovaraju opisu viđeno je kako prose za hranu u Arizoni, kaže Vebster.

Od svih koji imaju informacije u vezi sa nestankom ili ubistvima se traži da nadležne u kancelariji državnog tužioca Teksasa.

Za to vreme, očekuje se da će danas odrasla Holi Kraus u narednim danima otputovati na Floridu, kako bi se ponovo susrela sa preostalim rođacima i širom familijom.Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da se ne ljubimo...

Tika Spic Čitalac

Tekst: Gradonačelnica Niša krije da li je podnela ostavku

Pronađite nas na: