Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 11. 2. 2022.

| BBC News na srpskom

Australija i životinje: Koala na listi ugroženih vrsta

Autor: BBC News na srpskom
A koala and her joey
Getty Images
Koale su pretrpele katastrofalan gubitak staništa

Australija je uvrstila koalu na listu ugroženih vrsta na većem delu njene istočne obale, nakon dramatičnog pada broja ove životinje.

Populacija ovog torbara, nekada veoma brojna, smanjena je krčenjem šuma, požarima, sušama, bolestima i drugim pretnjama.

Savezna vlada saopštila je da lista važi za Kvinslend, Novi Južni Vels i Australijsku Prestoničku Teritoriju.

Nadležni su takođe pozvali da se učini više na zaštiti koala od ubrzanog smanjivanja staništa izazvanog klimatskim promenama.

Koala je tek 2012. godine u ovim državama i teritoriji označena kao ranjiva.

Zbog ubrzanog pogoršanja situacije, vlade su optužene za neuspeh.

„Ovaj spisak daje prioritet kada je u pitanju očuvanje koale", izjavila je u petak ministarka životne sredine Suzan Lej.

Ona je rekla da zvaničnici osmišljavaju plan oporavka i da će aplikacije za razvoj zemljišta sada biti testirane u pogledu uticaja na vrste.

Prošlogodišnje istraživanje u Novom Južnom Velsu pokazalo je da će koale tamo izumreti do 2050. godine ako se nešto hitno ne preduzme.

Procenjuje se da je u velikim požarima koji su buktali 2019. i 2020. uginulo 5.000 koala, te da je pogođeno 24 odsto staništa samo u Novom Južnom Velsu.

„Koale su u roku od jedne decenije postale ranjiva i ugrožena vrsta. To je šokantno brz pad", rekao je Stjuart Blanč, naučnik iz Svetske organizacije za prirodu (WWF) iz Australije.

„Današnja odluka je dobrodošla, ali neće sprečiti to što koale klize ka izumiranju, osim ako je ne prate snažniji zakoni i podsticaji zemljoposednika da zaštite njihove šumske domove."

Naučnici upozoravaju da će klimatske promene takođe pospešiti šumske požare i sušu i smanjiti kvalitet ishrane ove životinje kada je reč o listu eukaliptusa.

Koale takođe nastanjuju i Južnu Australiju i Viktoriju, ali je njihov broj u padu na nacionalnom nivou, prema podacima grupa za zaštitu prirode.


Pogledajte video o koalama


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Uskoro će da im se pridruži Tarzan.

Džejn Čitalac

Tekst: Krokodilu Miletu u Gabrovačkoj reci društvo prave ajkula Bilja i kornjača Smilja