Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 26. 3. 2022.

| BBC News na srpskom

Avganistan i obrazovanje: Demonstranti traže da talibani otvore škole za devojčice u Avganistanu

Autor: BBC News na srpskom
Protesters in Kabul
BBC

Nekoliko desetina demonstranata, uglavnom žena, okupilo se blizu talibanskog Ministarstva za obrazovanje, zahtevajući da se otvore srednje škole za devojčice.

Talibani su nekoliko dana ranije u poslednjem trenutku izdali naređenje da se srednje škole koje pohađaju devojčice zatvore, samo nekoliko sati pošto su prve učenice počele da pristižu u škole.

Dok su ih posmatrali naoružani talibani, demonstranti su uzvikivali: „Obrazovanje je naše pravo! Otvorite vrata ženskih škola!".

„Spremna sam da umrem zalagajući se za slobodu i devojčice koje žele da idu u školu", rekla je jedna demonstrantkinja, po zanimanju učiteljica, za BBC.

Dodala je da protestuje za prava njihovih ćerki da se obrazuju.

„Bez tog prava, kao i da nismo žive", kaže.

Talibani su ranije razbijali demonstracije i privodili umešane, ali je ovom prilikom dozvoljeno da se protest nastavi.

Otkako su preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, osnovne škole za devojčice u većem delu zemlje, kao i sve škole za dečake, ostale su otvorene.

Međutim, srednjoškolkama nije dozvoljen povratak u učionice.

Iz talibanskog Ministarstva za obrazovanje prethodno je saopšteno da će srednje škole za devojčice ponovo biti otvorene u sredu, 23. marta.

Ipak, tu odluku je poništilo centralno rukovodstvo ove grupe uz obrazloženje da bi srednje škole za devojčice mogle da ostanu zatvorene dok se za njih ne izradi „sveobuhvatan i islamski" plan.

Taj potez je izazvao izlive tuge - Avganistanci na društvenim mrežama dele snimke učenica koje jecaju nakon što su se vratile kućama iz zatvorenih škola, u koje su krenule, misleći da će im to biti prvi dan škole.

Voditelj na popularnom televizijskom kanalu Tolo borio se da zadrži suze tokom rasprave o tom pitanju.

U petak, 25. marta, ova odluka opisana je kao „izuzetno uznemirujuća" u zajedničkoj izjavi zvaničnika deset zemalja, među kojima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Američki Stejt department otkazao je sastanke sa talibanima koji je trebalo da se održe u Kataru.

Haotični preokret u politici talibana verovatno odražava podele unutar grupe između tvrđih i mekših struja.

U nekim provincijama, najviše na severu Avganistana, lokalni talibanski zvaničnici dozvolili su učenicama da nastave da pohađaju srednje škole, ali se čini da ta ideja nailazi na protivljenje.

„Želim da naša generacija bude slobodna i da cveta, a ne samo da lije suze kod kuće", rekla je jedna demonstrantkinja kroz plač.


Kako je izgledao povratak devojčica u škole:


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: