Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:18, 5. 8. 2019.

| BBC News na srpskom

BBC se izvinio zbog rečenice o „pozdravu Islamske države"

Autor: BBC News na srpskom
Stacey Meets the IS Brides
BBC
Duli je putovala u severnu Siriju kako bi snimila emisiju „Stejsi sreće mlade iz Islamske države"

BBC je uklonio scenu u dokumentarcu Stejsi Duli u kojoj je gest tokom muslimanske molitve opisan kao „pozdrav Islamske države".

Scena u kojoj Duli opisuje mlade žene kako podižu prste u vazduh je isečena iz dokumentarca Stejsi sreće mlade iz Islamske države (Stacey Meets the IS Brides).

Taj video klip je korišćen i u nedeljnim BBC Vestima u deset, ali je potom uklonjen iz Ajplejera, a verzija bez te scena postavljena je na sajtu.

BBC se izvinio zbog greške.

„Pogrešno smo opisali gest mladih žena koje smo snimili u zatvoru koji kontrolišu kurdske snage u severnoj Siriji", rekao je portparol BBC-a.

„ID je pokušala da to iskoristi u sopstvene propagandne svrhe. Preciznosti radi, jasno ističemo da mnogi muslimani ovaj gest koriste da označe jedinstvo".

„Izvinjavamo se zbog greške i zato smo uklonili pomenuti opis sa snimka".

Podignuti prst je simbol Tavhida, kojeg Oksfordski rečnik Islama opisuje kao „zajedništvo i jedinstvo boga kao stvoritelja i oslonca univerzuma".

Taj gest je deo molitve, a neki fudbaleri muslimani ga koriste kada proslavljaju golove.

Neki ekstremisti Islamske države pokušavali su u prošlosti da iskorite taj gest, pogotovo posle javnih pogubljenja.


Stejsi Duli je za program Panorama posetila kampove u severnoj Siriji i razgovarala sa ženama koje su napustile sopstvene države kako bi se priključile Islamskoj državi.


Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: