Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:10, 9. 3. 2022.

| BBC News na srpskom

Betmen: Kako su Liverpul, Glazgov i London pomogli u nastanku Gotam Sitija

Autor: BBC News na srpskom
Robert Pattinson as The Batman
Jonathan Olley/DC Comics
Robert Patinson je snimao scene za Betmena ispred liverpulske impozantne palate Sent Džordž Hol

Liverpul, Glazgov i London bili su među gradovima koji su glumili Gotam Siti tokom snimanja Betmena - sve veći broj britanskih lokacija dobija glavne uloge u blokbaster filmovima.

Jednog dana u oktobru 2020. godine, prolaznici u Liverpulu podigli su glave i ugledali misterioznu priliku u crnom kako stoji na vrhu slavne gradske zgrade Lajver.

Helikopter je lebdeo kraj nje dok se ona očigledno spremala za skok.

Stigao je Betmen, a liverpulski dokovi su, nakratko, postali crno srce Gotam Sitija.

U završenom filmu, oštrooki obožavaoci mogu da prepoznaju sahat-kulu zgrade Lajver i njene kule pod kupolom dok Betmen skače sa krova - iako je džinovska Lajver ptica naknadno bila izbrisana tokom transformacije zgrade u policijsku stanicu Gotam Sitija.

Rehearsals for The Batman on the Liver Building in Liverpool
Getty Images
Betmen stoji na sahat-kuli zgrade Lajver tokom probnog snimanja

Zgrada Lajver nije jedino prepoznatljivo obeležje Liverpula koje glumi neku ključnu lokaciju Gotam Sitija u Betmenovom najnovijem pojavljivanju na velikom platnu, sa Robertom Patinsonom u glavnoj ulozi.

Neoklasicističke stepenice i stubovi Sent Džordž Hola postali su Gradska kuća Gotama, sa još nekoliko scena snimljenih u blizini. Betmen je takođe posetio groblje Enfild.

Delovi Londona, Glazgova i Čikaga takođe su korišćeni u stvaranju novog Gotam Sitija, kao i studiji u Hertfordširu i Bedfordširu, svi dovršeni kompjuterski-generisanim vizuelnim efektima.

Prema scenskom dizajneru Džejmsu Činlundu, filmadžije su tražile lokacije koje odaju atmosferu mračne gotske grandioznosti kako bi se uklopile u istoriju Betmenovog fiktivnog rodnog grada.

„Ideja je bila da se tokom dvadesetih i tridesetih tu desio neverovatan ekonomski procvat.

„I zato smo želeli taj osnovni sloj oronule, trošne ornamentike", kaže on.

„U raznim trenucima u Gotamovoj istoriji, ideja je bila da su postojali različiti pokušaji njegovog oživljavanja i rekonstrukcije."

Robert Pattinson during filming of The Batman in Liverpool
Getty Images
Patinson pored Betmobila tokom snimanja u Liverpulu

Dok je tražio mesta sa odgovarajuće izbledelom starom slavom, Činlund je na Guglu naišao na Sent Džordž Hol.

„Oduvao me je", kaže on.

„Počeo sam da tražim dalje po tom kraju i on je lagano počeo sve više da se otkriva, koliko je taj svet bogat i koliko je Liverpul jedan fantastičan grad po onome kako sledi našu priču.

„Imao je neverovatan period procvata, a potom je tokom godina doživeo neka teška vremena, a patina koja je ostala na zgradama i očigledno surovi vremenski uslovi legli su sve skupa savršeno."

Producent Dilan Klark kaže da je Gotam kao lik za sebe u filmu.

„Ali posao stvaranja stvarnog, autentičnog Gotama je izazov, a Liverpul nam je podario gradski trg koji ima beskrajnu gotsku arhitekturu na koju smo mogli da slažemo naše vizuelne efekte."

Filming for The Batman on the Liver Building in Liverpool
Getty Images
Snimanje Betmena na zgradi Lajver noću
Shot from The Batman trailer
Warner Bros
I kako izgleda u završenom filmu

Zgrada Lajver je „pružila fantastičnu odskočnu dasku" za Betmenov skok, kaže Činlund.

Snimak helikoptera iz vazduha potom je u velikoj meri izmenjen da bi pretvorio liverpulske dokove u gradski pejzaž Gotama.

Maskirani osvetnik nije zapravo skočio sa ove prepoznatljive liverpulske lokacije, već sa 2,4 metra visoke platforme u studijima Livsden u Hertfordširu.

To je sve uklopljeno u delove zgrade Čikaškog trgovinskog odbora i „prljaviju, gotamizovaniju" verziju čikaškog Lasal Strita da bi se dovršila konačna sekvenca bekstva.

„Bila je to jedna prava slagalica, ali je bilo pravo zadovoljstvo koristiti sve te neverovatno fantastične komade koje nam je Velika Britanija pružila", kaže Činlund.

Actors filming The Batman in Liverpool
Getty Images
Extras playing protestors on one of the statues outside St George's Hall

Gotam je, naravno, zasnovan na Njujorku, a Liverpul je glumio Veliku Jabuku već nekoliko puta, u filmovima Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik, Fantastične zveri i gde ih pronaći i Florens Foster Dženkins.

Glazgovski Nekropolis i škola umetnosti Sentral Sent Martins u Londonu bile su među drugim britanskim lokacijama za Betmena.

Gotam Siti koji je tako nastao bio je „oronula metropola koja se raspada od korupcije i beznađa", prema prikazu iz Skrin internešenela.

„Natopljen je kišom, truo i umoran", napisao je Bliding kul, dok je Holivud reporter rekao da „podseća na Njujork istovremeno nametnuvši vlastiti prljavi" gotski identitet, koji pulsira od zlokobnosti i misterije."

Camera operators outside St George's Hall in Liverpool
Getty Images
Kamermani pored jednog od kamenih lavova ispred Sent Džordž Hola

Glazgov je takođe nedavno iskorišćen kao Gotam Siti za novi film o Betgerl, a holivudski studiji pretvorili su Veliku Britaniju praktično u svoj drugi dom.

Blokbasteri koji su snimali u Velikoj Britaniji u poslednje dve godine su Indijana Džons 5, Akvamen 2, Marvels, Doktor Strejndž u multiverzumu ludila, Fantastične zveri 3, Svet iz doba Jure: Prevlast i Nemoguća misija 7.

To je pomoglo da trošenje na filmska snimanja u Velikoj Britaniji skoči na više od 1,5 milijardu funti 2021. godine, prema podacima Britanskog filmskog instituta (BFI), a pristojan komad od prijavljenog budžeta za snimanje Betmena u visini od 200 miliona dolara potrošen je u Velikoj Britaniji.

Robert Pattinson as The Batman
Jonathan Olley/DC Comics
Ovo je Patinsonovo prvo pojavljivanje u ulozi maskiranog osvetnika

„Arhitektura ovde je očigledno neverovatna", kaže Dilan Klark. „Ali je tu zato i filmska ekipa. Ljudi koji rade u filmskoj industriji u Velikoj Britaniji su prva liga."

Džejms Činlund se slaže s tim.

„Činjenica je da nam je Liverpul tek tako dozvolio da radimo sve ono što smo morali da uradimo usred centra grada… Neće vam svaki grad dati takvu slobodu da se igrate i stvarate novi svet", objašnjava on.

„A uz sve to, nijedna filmska ekipa na svetu ne može da se meri s onom u Velikoj Britaniji."

Holivudski novac plaća poslove i u hotelima, keteringu i transportu, baš kao i u samoj filmskoj industriji.

To je bilo posebno korisno, budući da se Betmen snimao tokom Kovida, prema rečima Kevina Bela iz Liverpulske kancelarije za film.

„Betmen je ekskluzivno koristio pet hotela", kaže on.

„Tih pet hotela bi inače bilo prazno i većina bi bila zatvorena tokom tog perioda."

Iako je Betmen proveo svega otprilike nedelju dana snimajući u Liverpulu, članovi filmske ekipe ostali su u gradu mnogo duže, kaže on.

„Sa produkcijom tih razmera, odeljenje za lokacije provelo je u Liverpulu čitave mesece. A onda je stiglo umetničko odeljenje nedeljama unapred da bi počelo da gradi setove i priprema lokaciju."

„I onda se sve nastavljalo i nakon toga, zato što morate ponovo da postavite i završite snimanje, umetničko odeljenje ostaje, baš kao i odeljenje za lokaciju. Imali smo, dakle, Vornerovu ekipu u gradu neprekidno skoro godinu dana."


Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Još koliko im autobusa ostalo, svi izgoreše...

Aleksandar Čitalac

Tekst: Zapalio se još jedan gradski autobus u Nišu, kažu "samo guma"

Pronađite nas na: