Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:57, 28. 2. 2022.

| BBC News na srpskom

Birmingemska banda i serije: Prva epizoda poslednje sezone posvećena Helen Makrori

Autor: BBC News na srpskom
Helen McCrory
BBC
Helen Makrori bila je deo Birmingemske bande od početka emitovanja serije - pre devet godina

Prva epizoda, šeste i poslednje sezone serije Birmingemska banda posvećena je preminuloj glumici Helen Makrori.

Makrori, koja je tumačila lik Poli Grej - žene na čelu porodice Šelbi u kriminalističkoj drami BBC-ja, umrla je prošle godine od raka u 52. godini.

Njeno odsustvo je pomenuto u uvodnom delu, uz vest da je njena smrt - koja nije ekranizovana, bila ogroman udarac za porodicu serije.

Zasluge na kraju epizode sadržale su i odavanje počasti u vidu „sećanja na Helen Makrori OBE (oficira Reda britanske imperije)".

U recenziji prve epizode koja je dobila četiri zvezdice, TV kritičar londonskog Indipendenta (The Independent) Ed Kaming napisao je da „Makrorijino odsustvo ostavlja prazninu" i da će mu, kao majka glumačke ekipe, „užasno nedostajati".

Pišući za Tajms (The Times) - Kerol Midžli navela je kako se ova epizoda nosila sa smrću „kičmenog stuba" serije, i zauzvrat odala počast pokojnoj glumici, „sa stilom, nešto čega ni kod Makrori nikako nije manjkalo".

Kris Benion, koji je u recenziji za Telegraf takođe udelio četiri zvezdice, složio se da je u pitanju „otmeno podizanje zavesa", napominjući da se „u normalnim okolnostima, 60 minuta Birmingemskog vrelog, momačkog mačizma završava muzičkom eksplozijom".

„Međutim, ovom prilikom, deo sa zaslugama otkotrljao se do najtišeg cvrkuta, prateći odavanja počasti Helen Makrori.

„Na trenutak je svet stao. Minut ćutanja, a ne minut aplauza. Kako bi trebalo da bude."

Govoreći na premijeri u Birmingemu prošle nedelje, autor serije Stiven Najt opisao je gubitak Makrori kao tragediju.

„Nakon što je otišla, znali smo da želi da se ovo nastavi i nadamo se da smo nastavili na odgovarajući način, a ona će uvek biti deo Birmingemske bande".

Anya Taylor-Joy as Gina Gray
BBC
Đina Grej (Ana Tejlor-Džoj) ne plaši se Tomija Šelbija

Poslednja sezona prati glavnog lika - Tomija Šelbija (Kilijan Marfi) četiri godine od momenta gde je serija prethodno stala, kako živi na obali Njufaundlenda, rešenog da preplavi SAD opijumom, što je njegov najnoviji ambiciozni poslovni plan.

Prvu epizodu je u nedelju uživo pratilo 3,8 miliona gledalaca, dok bi broj mogao da bude veći barem za one koji će seriju pratiti uz BBC iPlayer servis.

Anja Tejlor-Džoj - zvezda Netfliksove serije Damin gambit, pošto se pridružila Birmingemskoj bandi u petoj sezoni - vraća se kao Đina, američka supruga Majkla Šelbija.

Stjuart Džefris je u recenziji za Gardijan (The Guardian) prvoj epizodi takođe dao četiri zvezdice i naveo: „Svedoci smo prenošenja titule Peaky kraljice šepurenja sa tetke Poli - Helen Makrori, na Đinu Grej - Tejlor-Džoj".

U tekstu za Metro, Šarlot Mening je Tejlor-Džoj opisala kao „jednostavno zapanjujuću jer njen lik, bez trunke straha, prkosi Tomiju", i dodelila epizodi četiri i po zvezdice.

Iako ova sezona označava završetak TV serije, koja se prikazuje od 2013. godine, to nije kraj Birmingemske bande zbog filma koji bi trebalo da krene snimanje u narednih nekoliko godina.

Iz serije se takođe izrodio i balet, koji će biti otvoren u Birmingemu u septembru.


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: