Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 16. 7. 2020.

| BBC News na srpskom

Bitkoin, hakovanje i Tviter: Profili poznatih ličnosti preuzeti u bitkoin prevari

Autor: BBC News na srpskom
A hacked tweet from Apple's account
Twitter
Hakovani tvit profila kompanije Epl

Milijarderi Ilon Mask, Džef Bezos i Bil Gejts su neki od poznatih ličnosti koje su bili mete hakerskog napada na Tviteru zarad očigledne bitkoin prevare.

Njihovi nalozi, kao i zvanični profili Baraka Obame, Džoa Bajdena i Kanjea Vesta, tražili su donacije u toj kripto valuti.

„Svi mi traže da dam nešto nazad", pisalo je u tvitu na profilu Bil Gejtsa.

„Pošaljite mi 1.000 dolara, a ja ću vama poslati 2.000 dolara".

Tviter je saopštio da je u pitanju „koordinisani" napad čije su mete njihovi zaposleni „sa pristupom internim sistemima i alatima".

„Znamo da su [hakeri] iskoristili ovaj pristup da bi preuzeli kontrolu nad mnogim profilima velike vidljivosti (uključujući i verifikovane) i tvitovali u njihovo ime",

Dodaje se da su preuzeti „bitni koraci" kako bi se ograničio pristup takvim internim sistemima i alatima dok kompanija vodi istragu.

U međuvremenu, direktor Tvitera Džek Dorsi je napisao: „Težak dan za sve nas u Tviteru. Osećamo se užasno jer se ovo desilo".

Hitna reakcija

Tviter je prethodno morao da preduzme značajne mere kako bi sprečio mnoge verifikovane naloge, obeležene plavom kvačicom, da tvituju.

Odbijeni su zahtevi za promenu šifre i onemogućene neke druge „funkcije profila".

Do 20:30 po po istočno-američkom, odnosno 2:30 ujutru po centralno evropskom vremenu u četvrtak, korisnicima sa verifikovanim profilima je ponovo omogućeno da tvituju, ali su iz ove kompanije saopštili da još uvek rade na rešavanju problema.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: