Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:33, 23. 11. 2021.

| BBC News na srpskom

Britanska kraljevska porodica i mediji: BBC odbacuje optužbe povodom dokumentaraca o prinčevima

Autor: BBC News na srpskom
Harry and Meghan
Reuters
Dokumentarac istražuje rastrzanost između publiciteta i privatnosti britanskih prinčeva.

Britanski javni servis - BBC - stao je u odbranu vlastitog dokumentarca o odnosima princa Harija i Vilijama i medija.

Iz Bakingemske i Kensingtonske palate, kao i kuće Klarens, saopštili su da su u dokumentarnom filmu Prinčevi i mediji iznete „preterane i neosnovane tvrdnje".

Rekli su da je razočaravajuće davati kredibilitet takvim tvrdnjama.

BBC je naveo da je emisija o tome „kako funkcioniše kraljevsko novinarstvo" kao i da u njemu „učestvuju mnogi novinari iz radio-televizijske i novinske industrije".

Prva epizoda dvodelnog dokumentarca ispitivala je odnos medija i vojvode od Kembridža i vojvode od Saseksa.

Razmatrala je rastrzanost dvojice prinčeva između dobijanja publiciteta i narušavanja privatnosti - i kako su pokušali da se izbore sa štampom.

Novinari i komentatori su opisali kako su informacije ponekad pristizale curenjem ili nepoštenim postupcima kao što je hakovanje telefona, kao i da li su reputacije bile narušene kroz nezvanične brifinge.

Bakingemska palata, kuća Klarens i Kensingtonska palata, koje predstavljaju rezidenciju kraljice, princa Čarlsa i princa Vilijama, objavili su zajedničko saopštenje koje se našlo na kraju dokumentarca.

„Slobodni, odgovorni i otvoreni mediji su od vitalnog značaja za zdravu demokratiju", navodi se u zajedničkom saopštenju.

„Međutim, prečesto se preterane i neosnovane tvrdnje iz neimenovanih izvora predstavljaju kao činjenice i razočaravajuće je kada im bilo ko, pa i BBC, daje kredibilitet."

Koristeći svedočenja dopisnika iz prve ruke, u dokumentarnom filmu se razmatraju predlozi u vezi sa brifingom i kontrabrifingom, kao i da li su negativne priče o članovima kraljevske porodice zasnovane na informacijama ljudi povezanih sa drugim kraljevskim domaćinstvima.

Film je takođe pokazao koliki je stepen ugrožavanja privatnosti zbog medija željnih priča o mlađim članovima kraljevske porodice.

Ovo podrazumeva i tvrdnje privatnog istražitelja Gevina Barousa, koji je rekao da sada žali zbog učešća u jurnjavi novinskih priča o princu Hariju i njegovoj bivšoj devojci Čelsi Dejvi.

„Kao što mi je objasnilo nekoliko urednika, Hari je u suštini postao nova Dajana", rekao je Barous, svedok u pravnom postupku koji se vodi protiv novinskih organizacija.

Njegove tvrdnje tek treba da budu ispitane na sudu i oštro su osporene.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: