Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:44, 22. 7. 2020.

| BBC News na srpskom

Britni Spirs: Šta je kampanja #FreeBritney

Autor: BBC News na srpskom
britni spirs
Getty Images

Obožavaoci Britni Spirs traže da joj se na sudskom ročištu dodeli kontrola nad poslovnim i ličnim životom.

Karijera Princeze popa je u rukama pravnika u takozvanom konceptu starateljstva (conservatorship) od kada se pre 12 godina suočila sa krizom psihičkog zdravlja.

Uslovi ugovora nikada nisu javno objavljeni, ali je pevačicina autonomija ograničena.

Pristalice pokreta #FreeBritney kažu da će protestovati ispred suda u Los Anđelesu.

Po pisanju sajta Blast, 38-godišnja pevačica bi trebalo da prisustvuje onlajn saslušanju, a na njemu će biti reči o njenim finansijama, ličnom životu i mentalnom zdravlju.

Šta je koncept starateljstva?

Britni nema kontrolu nad finansijama i mnogim odlukama o karijeri od 2008.

Očuvanje odobrava sud za pojedince koji nisu u mogućnosti da sami donose odluke, poput onih sa demencijom ili drugim problemima mentalnog zdravlja.

U suštini, njen otac i advokat poslednjih desetak godina upravljaju imovinom i ličnim životom - uključujući mogućnost ograničavanja poseta i komunikacije sa lekarima o njenom lečenju.

Njene finansije moraju biti dokumentovane pred sudom.

Biznis insajder navodi da je neto zarada pop super zvezde od 2018. godine 59 miliona dolara i da je te godine potrošila 1,1 milion dolara na pravnike i honorare staratelja.

U martu 2019. godine, njen advokat Endrgu Valet odustao je od uloge staratelja, rekavši:

„Znatnu štetu, nepopravljivu štetu i neposrednu opasnost će pretrpeti Britni i njena imovina ako tražena pomoć u ovom dokumentu ne bude odobrena na delimičnoj bazi."

Njen otac Džejmi Spirs se povukao kao staratelj prošlog septembra, navodeći „lične zdravstvene razloge".

Sudija je imenovao Džodi Montgomeri, menadžerku koja brine o Britni, na njegovo mesto.

Otac Britni Spirs, prema sudskim dokumentima, povlačenje smatra privremenim, mada je usledilo nakon optužbi da je zlostavljao unuka.

Kako stvari stoje, Montgomeri će ostati starateljka Britni Spirs do 22. avgusta, kada bi postupak trebalo da bude produžen.

Zašto je postupak uveden?

Destruktivno ponašanje Britni Spirs počelo je 2007. godine, posle razvoda od Kevina Federlajna, pri čemu joj je oduzeto starateljstvo nad njihovo dvoje dece.

Mnogi od njenih navodnih mentalnih slomova dogodili su se u javnosti - „punila" je medije fotografijama obrijane glave i udaranja kišobranom po automobilu paparaca, a nekoliko puta je bila i na odvikavanju od alkohola.

Bila je na psihijatrijskoj nezi pošto je odbila da decu preda policiji, a starateljstvo nad njom je uspostavljeno 2008. godine.

U godinama pod starateljstvom, Spirs nije bila uskraćena za posao - izdala je tri albuma, živi u Las Vegasu i imala je brojne televizijske nastupe.

Šta je #FreeBritney kampanja?

Neki od njenih obožavalaca veruju da je Britni primorana na starateljstvo i tvrde da je molila za pomoć na društvenim mrežama.

Izraz #FreeBritney potiče iz 2009. godine, izveštava Njujork Tajms, i pokrenuo ga je sajt obožavalaca koji se ne slaže sa ugovorom o starateljstvu.

Kada se Spirs javila u centar za mentalno zdravlje prošle godine zbog duševne boli izazvane bolešću njenog oca, kampanja je pokrenuta ponovo.

Učesnici kampanje sada traže od Bele kuće da prekine ugovor - a peticiju je ovog meseca potpisalo 125.000 ljudi.

Obožavaoci su se okupili na sudskim raspravama sa znakovima #FreeBritney, a slogan cirkuliše i društvenim mrežama.

Šta Britni Spirs kaže o svemu?

Pevačica nije komentarisala kampanju #FreeBritney, ali nedavno je rekla obožavaocima da se oseća dobro.

Spirs je rekla fanovima da ne veruju „u sve što pročitaju i čuju" pošto je 2019. ostala na odeljenju za mentalne bolesti.

U video snimku objavljenom na Instagramu prošlog maja, kazala je: „Svima koji misle da ne objavljujem sama svoje snimke - grešite".

I njen advokat je rekao za Los Anđeles Tajms da je Britni uključenja u proces donošenja odluka o karijeri. Obožavaoci Britni Spirs traže da joj se na sudskom ročištu dodeli kontrola nad poslovnim i ličnim životom.

U aprilu je na Instagramu objavila da je slučajno zapalila teretanu u kući, što je zabrinulo neke fanove.

Nedavno je odgovorila i fanove. koji su joj rekli da objavi specifičnu fotografiju ukoliko joj je potrebna pomoć - da obuče žutu majicu ili da objavi kako slika golubicu.

Ali izvori bliski pop zvezdi odbacuju teorije zavere i navode da je proces uspostavljen kako bi joj pomogao da se izbori sa dugogodišnjim problemima sa psihičkim zdravljem.

Spirs je ovog meseca napisala na Instagramu: „Shvatam da se nekim ljudima možda ne sviđaju moji postovi ili ih čak i ne razumeju, ali ovako izgledam ja srećn - ovo sam ja autentična i realna".

Zašto se ovo dešava sada?

Saslušanje koje se održava 22. jula, u središte pažnje stavilo je i ugovor i pokret #FreeBritney.

Njena mama Lin Spirs takođe je, kako se izveštava, podnela zahtev sudu da bude uključena u starateljstvo.

Prema sudskim dokumentima u koje je imao uvid Blast, pevačicina majka želi da pomogne u upravljanju njenim finansijama, naročito nad povereničkim fondom uspostavljenim za Britnine sinove.

Jedan anonimni izvor rekao je za večernji zabavni program da Britni „zaista veruje da majka želi da joj pomogne da ima više autonomije kada je u pitanju novac".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Pa to je jotovanje.

Vlada Čitalac

Tekst: Foto-vest: Meštani Gornje Toponice pitaju "ko je bio Višnjič?"

Pronađite nas na: