Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:21, 10. 8. 2019.

| BBC News na srpskom

Carina Srbije: Šverc cigareta, droge, novca i robe na najočiglednijim i najčudnijim mestima

Autor: BBC News na srpskom
cigarete u torti
Uprava carina
Kako je cariniku palo na pamet da ispita tortu?

„Molim vas, otvorite gepek" i „šta imate u torbi" su rečenice koje skoro nikog ne ostavljaju ravnodušnim, čak ni kada nema šta da krije.

Ako u termosu imate 30.000 evra, kilogram i po zlatnog nakita u teglama ajvara ili „putujuću trafiku" u duplom dnu gepeka - ne obliva vas znoj pred carinicima bez razloga.

Nebo je granica kada je dovitljivost u skrivanju robe u pitanju.

Tako za BBC kažu iz Uprave carina, izvršnog organa Ministarstva finansija i trgovine, čiji se zaposleni svakodnevno susreću kako sa ekstremnim, tako i sa najočiglednijim pokušajima krijumčarenja cigareta, novca, tehnike, nakita, skupe odeće - ali i oružja, eksploziva i narkotika.

Najosnovnije što građani treba da znaju kada ulaze u Srbiju, po rečima pomoćnika direktora Uprave carina Radeta Kneževića, jeste da imaju pravo da bez plaćanja poreza i carine unesu robu u vrednosti do 100 eura - ukoliko je za potrebe domaćinstva.

„Dosta građana jeste edukovano i znaju da dozvoljavamo sve kada su u pitanju domaćinstva, ali onda oni sami odlučuju šta je to", kaže Knežević za BBC. „Na primer, kada je u pitanju firmirana garderoba u većoj količini, pa misle da ne treba da se prijavi jer je u pitanju 'potreba domaćinstva' i slično".

Cigarete u torti

Apsolutni pobednici pokušaja šverca cigareta su ljudi koji su ih skrivali - u torti. Koliko uopšte paklica cigareta može da stane u lažnu tortu i kako se to isplati?

Jedan znatno ekstremniji pokušaj krijumčarenja koje je Carina sprečila na Kelebiji bio je tovar cigareta i duvana u rezervoaru za gorivo automobila Opel Astra.

Krijumčari cigareta i duvana se neretko služe trikom farbanja cevi silikonom, farbom i drugim materijama jakog mirisa kako bi zavarali njuh carinskog psa, međutim ni to nije sprečilo carinike da otkriju preko 4.000 paklica cigareta u ventilaciji jednog autobusa.

Duplo dno, skrivene pregrade, ispod haube i instrument-table, u farovima, ispod sedišta i tapacirunga - ne postoji mesto u automobilima i drugim vozilima gde se švercovane cigarete i duvan gotovo svakodnevno ne otkrivaju.

Devize u termosu i cipelama

Kada žele da prenesu količinu novca u iznosu većem od 10.000 evra koji su stekli baveći se ne baš zakonitim aktivnostima ili kada u najmanju ruku istom ne mogu da dokažu poreklo, putnici posežu za raznim metodama skrivanja. Neke od njih se zapravo teško mogu nazvati tako.

Ko bi posumnjao da u čarapi nosite 25 hiljada evra? Ili da u neprijavljene devize skrivate u ručnom frižideru? Možda… carinik?

Neki putnici se verovatno vode idejom da je najbolje mesto za skrivanje ono koje je najbanalnije, pa je tako jedan vozač kamiona u termos za kafu spakovao 30 hiljada evra, a jedan putnik početkom jula "sakrio je" u cipelama 82.000 evra.

devize evri u cipelama
Uprava carina
Niko nikada ne bi posumnjao.

Preko 70.000 neprijavljenih evra pronađeno je u džepovima jakne jednog stranog državljanina na prelazu Batrovci. Ovom putniku i njegovoj saputnici vraćeno je po 10.000 evra - što je iznos koji nije obavezno prijavljivati, a ostatak je, kao i u drugim ovakvim slučajevima, zadržan do okončanja prekršajnog postupka tokom kojeg će oni imati priliku da dokažu poreklo novca.

Jedna porodica francuskih državljana je u istom periodu u prtljagu krila čak 400.000 neprijavljenih evra.

Ipak, kada je carinicima bilo potrebno sedam sati da izbroje 3.150.000 evra skrivenih ispod tapacirunga jednog automobila na Gradini 2004. godine, taj slučaj je postao jedan od najekstremnijih zabeleženih pokušaja krijumčarenja deviza.

Zlato u tetrapaku i teglama ajvara

Kilogram i po zlatnog nakita u teglama ajvara - to je zimnica o kojoj svi sanjaju. Pre nekoliko godina ova „zlatna zimnica" otkrivena je na graničnom prelazu Gradina, ali se isto tako neretko dešava da zlato u raznim oblicima carinici otkriju i u drugim gotovim jelima.

Onaj ko je mislio da može da sakrije zlato u tetrapaku mleka i sokova se takođe grdno prevario.

Nisu retki ni slučajevi da putnici preko granice prenose na sebi ili u ličnom prtljagu veće količine nakita za koje kažu da nisu znali da treba da ga prijave.

Međutim, kada neko na sebi nosi skoro kilogram zlata, carinici sasvim sigurno neće poverovati da je lični nakit u pitanju.

„Nije ekstazi nego tablete za potenciju"

U robu čiji je promet u potpunosti zabranjen spadaju narkotici.

ekstazi
Uprava carina
Tablete ekstazija. Možda ih neko zaista koristi i za potenciju.

Droga, a naročito ona jakog mirisa, često se pronalazi zapakovana tako da joj se zamaskira miris - lepkom, indigom, alevom paprikom.

Carinici su navikli da nalaze pakete droge u farovima, ispod kontrolne table i skrivenim pregradama automobila, ali je slučaj krijumčarenja više od 8 kilograma heroina u felnama čak i njih iznenadio.

Tablete ekstazija skrivene u patici su poprilični kliše, ali je zato objašnjenje jednog putnika da je patike prenosio „za druga" palo u vodu kada su u njegovom sendviču otkrili još pet tableta.

Ubedljivo najočiglednija mesta za igranje ruskog ruleta u skrivanju narkotika sa carinicima i njihovim kolegama iz policije su donji veš, džepovi, čarape, patike prtljag - ali se usled veće frekfentnosti putnika tokom leta sasvim izvesno dešava i da mnogi prođu neprimećeno.

Čak i kada su u pitanju manje očigledna mesta koja bi teško bilo kome pala na pamet, carinici su uspevali da pronađu drogu kao što je to bilo u slučaju akumulatora u kojem je bilo sakriveno preko 2 kilograma heroina.

Invalidska kolica kao paravan

Posedovanje i prenošenje droge nit' je pametna ideja, nit' je u skladu sa zakonom, ali po njenoj ivici neretko hodaju i mnogi koji žele da uhvate krivinu i izbegnu plaćanje carine i poreza za predmete koji su i te kako podložni carinjenju.

Tako će ostati zapamćen slučaj žene u invalidskim kolicima koja je krajem juna odjednom „prohodala" nakon što je u njenom prtljagu otkrivena neprijavljena nova, firmirana garderoba u vrednosti od preko 3.000 evra.

Nije retko da se među prijavljenom robom skriva i krijumčarena, pa je tako u jednom šleperu na Gradini nedavno otkriveno oko dve tone odeće zvučnih brendova kao što su Armani, Toni Hilfiger, Fendi, Dolče i Gabana i drugih - a sve u vrednosti od preko 28.000 evra.

Na istom prelazu u istom periodu u kombiju je otkriveno skoro 900 kopija Adidas dresova u vrednosti od pola miliona dinara. Vozač je prethodno izjavio da nema šta da prijavi, ali „sreća" nije bila na njegovoj strani.

Uređaji za proizvodnju bitkoina u prikolici

bitkoin mašina
Uprava carina
Ovako izgleda oprema za "rudarenje" kriptovalute, otkrivena u prikolici kod Bačkog Brega.

Verovatno je pitanje vremena kada će proizvodnja bitkoina postati popularna u Srbiji, ali jedan pokušaj da se uveze 55 uređaja za proizvodnju ove kriptovalute je sprečen sredinom juna na prelazu Bački Breg.

Ispod greda, letvi i drugog građevinskog materijala u jednoj prikolici - koje je vlasnik uredno prijavio, carinici su otkrili i neprijavljene mašine za „rudarenje" ovog virtuelnog novca u procenjenoj vrednosti od oko 10.000 evra.


Ukoliko neko ima dilemu šta sme, a šta ne sme da prenosi preko granice, šta treba, a šta ne mora da prijavi, sve informacije može pronaći u elektronskom vodiču za putnike. Uprave carina.


Pratite nas na Fejsbuku i Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Zatvoriti je i pretvoriti u pešačku zonu i biciklističku stazu.

Saob ing Čitalac

Tekst: Još jedan udes u Knjaževačkoj - tamo gde je pre dva meseca poginuo pešak

Pronađite nas na: