Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:42, 6. 9. 2018.

| BBC News na srpskom

Desetine slonova ubijeno u Bocvani u blizini zaštićenog područja

Autor: BBC News na srpskom
Bebe slonovi
Elephants Without Borders
Bebe slonovi, koji su sada ostale bez roditelja, biće prebačene u druga zaštićena područja u Bocvani

Leševi skoro 90 slonova pronađeni su u blizini poznatog zaštićenog područja životinja u Bocvani, rekli su konzervatori.

Organizacija „Slonovi bez granica", koja sprovodi istraživanje, saopštila je da je nivo smrtnosti životinja najveći do sada zabeležen u Africi.

Ovo se dešava nakon vladine odluke da se razoružaju jedinice koje se bore protiv lovokradica u Bocvani.

Bocvana ima najveću svetsku populaciju slonova, ali lovokradice stalno napadaju.

Naučnik koji sprovodi obimna istraživanja u divljini je rekao da su mnogi od 87 slonova ubijeni zbog kljova pre samo nekoliko nedelja. Dodao je i da je pet belih nosoroga ubijeno za tri meseca.

„Šokiran sam, potpuno sam zapanjen, broj lovaca koji ubijaju slonove u Bocvani je daleko najveći u Africi. Nikada ništa slično nisam video niti sam o tome čitao", rekao je doktor Majk Čejs iz organizacije „Slonovi bez granica".

„Kada uporedim stanje ovde sa ciframa i podacima iz popisa slonova, koje sam sproveo 2015. godine, u Bocvani ima duplo više ubijenih slonova nego bilo gde drugde u Africi."

Taj popis je procenio da je trećina afričkih slonova ubijena u poslednjoj deceniji, a 60 odsto slonova Tanzanije izgubljeno je za pet godina.

leš slona
Elephants Without Borders
Bocvana ima najveću svetsku populaciju slonova, ali lovokradice stalno napadaju

Bocvana je imala reputaciju zemlje koja ne prašta ubicama slonova.

Uprkos nedostatku ograda na granicama, slonovi se vraćaju iz Angole, Namibije i Zambije ili ostaju u granicama Bocvane, gde se osećaju sigurno.

Incidenti krijumčarenja u zemlji bili su retki zbog naoružanih i dobro organizovanih specijalnih jedinica koje su se borile protiv krijumčarenja.

Sa 130.000 slonova, Bocvana je poslednje utočište slonova u Africi.

Prvi znak da se to menja bio je kada je BBC pre dve godine leteo sa Čejsom u blizini namibijske granice i otkrio nekoliko trupova slonova bez kljova.

Međutim, najnovija ubistva dogodila su se duboko u Bocvani, blizu zaštićenog područja divljine Okavango delta, koji privlači turiste iz celog sveta.

Majk Čejs
Elephants Without Borders
BBC je pre dve godine leteo sa Čejsom u blizini namibijske granice i otkrio niz ubijenih slonova bez kljova

Vlada je razoružala svoje specijalne jedinice, koje se bore protiv krijumčarenja, u maju ove godine. To se dogodilo mesec dana nakon što je predsednik Mokvetsi Masisi položio zakletvu.

Jedinice su se fokusirale na pogranične delove, koji su ranije posebno bili problematični.

Visoki zvaničnik u kancelariji predsednika, Karter Morupisi, rekao je novinarima u Bocvani u to vreme da je - Vlada odlučila da povuče oružje i opremu iz Odeljenja za divlje životinje i nacionalne parkove, ali nije objasnio zašto.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: