Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 18. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Donald Tramp i porodični memoari: Zašto se Trampova nećaka obrušila na američkog predsednika

Autor: BBC News na srpskom

Nećaka američkog predsednika Donalda Trampa sprema se da objavi otvorene i ne baš laskave memoare o njemu. Ko je, dakle, ona i zašto je istupila baš sada?

Dvadeset osmog jula, Meri Tramp će objaviti Previše i nikad dovoljno: Kako je moja porodica stvorila najopasnijeg čoveka na svetu, najavio je u ponedeljak njen izdavač Sajmon end Šuster.

Knjiga će se naći u knjižarama nekoliko nedelja pred Republikansku nacionalnu konvenciju, na kojoj će njen stric prihvatiti nominaciju stranke za njegovu kandidaturu za reizbor u novembru.

Memoari će navodno otkriti kako je ona doturila Njujork tajmsu poverljiva dokumenta za objavljivanje u sveobuhvatnoj istrazi Trampovih ličnih finansija.

U ovoj ekskluzivnoj reportaži ovenčanoj Pulicerovom nagradom navodi se je da je predsednik učestvovao u „prevarantskim" poreskim mahinacijama i dobio više od 400 miliona dolara u današnjem novcu iz carstva nekretnina njegovog oca.

Amazonov siže o knjizi navodi da autorka objašnjava kako je njen stric „postao čovek koji danas ugrožava svetsko zdravlje, ekonomsku bezbednosti i društveno tkivo."

„Ona objašnjava kako su konkretni događaji i opšti obrasci života u toj porodici stvorili oštećenog čoveka koji trenutno boravi u Ovalnoj sobi, uključujući i neobičan i škodljiv odnos Freda Trampa i njegova dva starija sina, Freda mlađeg i Donalda", piše dalje.

U sižeu piše da će se autorka pozvati na lične uvide „svedoka iz prve ruke nebrojenim prazničnim ručkovima i interakcijama u porodici."

Memoari će takođe optužiti predsednika da je „odbacio i ponizio" vlastitog oca čim je ovaj počeo da pati od Alchajmerove bolesti.

Meri Tramp (55) je ćerka Freda Trampa Mlađeg, predsednikovog starijeg brata, koji je umro 1981. u 42. godini.

On se veći deo života borio sa alkoholizmom a njegovu preranu smrt izazvao je srčani udar povezan sa zavisnošću od alkohola.

Predsednik Tramp je naveo bratovljeve lične probleme kao motivaciju za borbu njegove administracije protiv nacionalne pošasti zavisnosti od opioida.

U prošlogodišnjem intervjuu za Vašington post, Tramp je izjavio da žali što je pritiskao brata da uđe u porodični biznis sa nekretninama dok je ovaj istovremeno želeo da postane pilot.

Meri Tramp je uglavnom izbegavala žižu javnosti otkako je njen stric postao predsednik, mada ga je u prošlosti kritikovala.

Zla krv među njima seže unazad najmanje 20 godina, sve do tužbe koju su podneli ona i njen brat protiv strica i njegovih braća i sestara.

Meri Tramp i Fred Tramp Treći su 2000. godine podneli tužbu osporavajući novac koji im je ostavila zadužbina oca Donalda Trampa, Freda Trampa Starijeg.

Oni su tvrdili da je testament iz 1991. „proizvod prevare i nedozvoljenog uticaja" Donalda Trampa i njegovih braća i sestara, dok je porodični patrijarh patio od demencije, prema pisanju Njujork dejli njuza.

Meri Tramp je rekla gradskom tabloidu da njene stričeve i tetke „treba da bude sramota" zbog ove parnice.

„Imajući u vidu o kojoj porodici se radi, bilo bi naivno tvrditi da nema nikakve veze s novcem", rekla je ona listu u ono vreme.

Meri Tramp i njen brat podneli su još jednu tužbu nakon što je zdravstveno osiguranje koje je plaćala Trampova kompanija ukinuto u očiglednoj vezi a prvom tužbom.

Oko slučaja je na kraju postignut sporazum, ali detalji nisu obelodanjeni, kaže se u izveštaju.

Donald i njegov otac Fred 1988. godine u Hotelu Plaza u Njujorku
Getty Images
Donald i njegov otac Fred 1988. godine u Hotelu Plaza u Njujorku

Prema časopisu Pipl, javni spisi pokazuju da je ona rođena kao Meri Lea Tramp u maju 1965. godine i da živi na Long Ajlendu, u Njujorku.

Časopis Forbs piše da ima diplomu iz engleske književnosti na Univerzitetu Tafts u Masačusetsu i master iz iste oblasti na Kolumbiji u Njujorku.

Ima i doktorat iz kliničke psihologije s Univerziteta Adelfi iz Njujorka.

Prema sada izbrisanom profilu na Linkdinu, Meri Tramp je sertifikovani profesionalni lajf kouč.

Ona je 2012. godine navodno osnovala njujoršku kompaniju Tramp koučing grup.

Na njenom sajtu stoji: „Da li ste depresivni i osećate se neraspoloženo? Želite da pronađete pravi smisao života? Ukoliko je vaš odgovor da, onda naši lajf koučevi mogu da vas izvuku iz tih neprijatnih situacija."

Prema tvitovima pripisanim njoj, Meri Tramp je bila prilično nesrećna na dan izbora njenog strica za predsednika 2016. godine.

sadrži post koji glasi: „Ovo je jedna od najgorih noći u mom životu."

U jednom drugom tvitu ona je nazvala predsednikovu poraženu rivalku Hilari Klinton „izuzetnim ljudskim bićem i državnom službenicom".

Biografija na Tviteru sadrži hešteg „Crni životi su važni", zastavu gej prajda i zamenice „ona, njoj, njeno".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: