Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:19, 19. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Društvene mreže, tehnologija i privatnost: EU „češlja" Instagram zbog podataka o maloletnoj deci, Fejsbuku preti kazna

Autor: BBC News na srpskom
Teenagers using smartphones
Getty Images

Irski komesar za zaštitu podataka (DPC) istražuje Instagram zbog upravljanja ličnim podacima dece na platformi.

Vlasnik aplikacije za društvene medije - Fejsbuk - mogao bi da se suoči sa velikom kaznom ako se utvrdi da je Instagram prekršio zakone o privatnosti.

Istrage potiču iz žalbi da je informacije o kontaktima na poslovnim računima Instagram učinio javno vidljivim svima koji pristupaju aplikaciji.

BBC se obratio Fejsbuku za komentar.

Brojni američki tehnološki giganti imaju evropsko sedište u Irskoj, a DPC je vodeći regulator Evropske unije u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka EU (GDPR), koja je stupila na snagu 2018. godine.

DPC je odgovoran za zaštitu prava pojedinaca na privatnost na mreži i ima moć da izriče visoke novčane kazne.

Irski regulator istražuje da li Fejsbuk ima zakonsku osnovu za obradu ličnih podataka dece i da li primenjuje odgovarajuću zaštitu i ograničenja na Instagramu za decu.

Takođe se razmatra da li se Fejsbuk pridržavao GDPR propisa u odnosu na Instagram profil i postavke naloga.

Istražuje da li Fejsbuk adekvatno štiti prava na zaštitu podataka dece kao ranjivih osoba.

Pravila Instagrama su da deca ispod 13 godina ne smeju da imaju profil.

„Instagram je platforma društvenih medija koju deca široko koriste u Irskoj i širom Evrope", rekao je Grejem Dojl, zamenik poverenika DPC-a.

„DPC je aktivno pratio žalbe pojedinaca i identifikovao je moguže zabrinjavajuće stvari u vezi sa obradom ličnih podataka dece na Instagramu koje zahtevaju dalje ispitivanje."


Možda će vas zanimati i video o TikToku i kako utiče na poremećaje u ishrani


Brige roditelja

U februaru 2019. istraživač podataka Dejvid Stir analizirao je profile gotovo 200.000 korisnika Instagrama širom sveta.

Procenio je da je tokom više od godinu dana najmanje 60 miliona korisnika mlađih od 18 godina dobilo mogućnost da sopstvene profile lako promene u poslovne račune.

Instagram poslovni nalozi zahtevaju od korisnika da javno prikazuju brojeve telefona i adrese elektronske pošte, što znači da su lični podaci koji pripadaju mnogim korisnicima vidljivi drugim korisnicima Instagrama.

Iste lične informacije sadržane su i u HTML izvornom kodu veb stranica kojima se pristupalo kada se Instagram koristi na računaru, što znači da bi hakeri mogli lako da ih ukradu.

Stir je svoja saznanja prijavio Fejsbuku, ali je u blogu Medijum napisao da je Instagram odbio da prikrije adrese elektronske pošte i brojeve telefona za poslovne račune.

Međutim, Fejsbuk je odlučio da ukloni kontakt podatke iz izvornog koda Instagram stranica.

Uprkos tome, Stir veruje da su hakeri možda uspeli da ukradu lične podatke sa Instagrama, nakon što je u maju 2019. otkriveno da su detalji za kontakt koji se odnose na 49 miliona korisnika uskladišteni na mreži u nečuvanoj bazi podataka u vlasništvu firme iz Indije.

„Da li smo odgovorni za sakrivanje brojeva telefona i i-mejlova dece tako da ih neko sa strane ne može pronaći samo klikom na dugme?", napisao je Stir.

„Govoreći kao roditelj, želim da budem uveren da ono što Instagram nudi tinejdžerima treba u što većoj meri da bude pod nadzorom odraslih".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: