Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 2. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Džoni Dep i Amber Herd: Glumac izgubio tužbu za klevetu protiv lista San zbog tvrdnje da je tukao ženu

Autor: BBC News na srpskom
Johnny Depp and Amber Heard
Getty Images
Džoni Dep i Amber herd su prisustvovali suđenju u Londonu u julu

Sud je odbacio tužbu Džonija Depa za klevetu protiv britanskog lista San zbog članka u kojem se je opisan kao čovek koji „bije suprugu".

Petedesetsemogodišnji Dep tužio je list posle tvrdnje da je napao bivšu suprugu Amber Herd, što je negirao. Predstavnici lista britanskog dnevnog lista tvrdili su da je članak tačan.

Sudija Nikol je rekao da je San dokazao da je ono što je u članku „suštinski tačno".

Depov advokat je izjavio da glumac namerava da uloži žalbu.

Portparol lista San zahvalio se gospođi Herd na „njenoj hrabrosti u davanju dokaza sudu".

Suđenje je održano u julu na Kraljevskom sudu u Londonu, a trajalo je 16 dana.

Advokat Amber Herd iz Amerike u saopštenju je naveo: „Za nas koji smo prisutni na suđenju u Londonu, ova odluka i presuda nisu iznenađenje.

„Vrlo brzo ćemo u SAD izneti još obimnije dokaze."

Glumac tuži Amber Herd u Americi u posebnom slučaju, zbog članka koji je napisala u listu Vašington Post. Dep kaže da se u članku implicira da je bio nasilan prema njoj.

„Herd se zbog Depa plašila za život"

Navodi o nasilju odnosili su se na period između 2013. i 2016. godine, kada se par razdvojio.

U jednom od incidenata, u Australiji 2015. godine, Dep je navodno bio fizički i verbalno nasilan prema Herd dok je obilno konzumirao alkohol i drogu.

Dep je optužio Herd da mu je odsekla prst, ali sudija je rekao da nije prihvatio da je ona odgovorna za to.

„Sagledavajući sve dokaze, prihvatam da je bila žrtva neprekidnih i višestrukih napada gospodina Depa u Australiji", rekao je sudija Nikol.

Johnny Depp leaves the Royal Courts of Justice, Strand on July 28, 2020 in London, England
Getty Images
Džoni Dep je proveo oko 20 sati na klupi za svedoke

„Znak dubine njegovog besa je to što je priznao da je krvlju sa povređenog prsta ispisao grafite, a zatim, kada je to bilo nedovoljno, umočio je teško povređeni prst u boju i nastavio da piše poruke i druge stvari", rekao je sudija.

„Prihvatam njene dokaze o prirodi napada koje je počinio. Sigurno su bili zastrašujući. Prihvatam da je gospodin Dep učinio da se ona plaši za sopstveni život"

Herd nije „sponzoruša"

Od 14 incidenata u vezi sa porodičnim nasiljem za koje se Dep Teretio, sudija je utvrdio da se dva nisu desila.

Jedan je navodni incident u decembru 2014. godine, za koji je sudija rekao da „nije bio ubeđen... da je predstavljao fizički napad".

Za drugi, u novembru 2015. utvrdio je da ne može da se dokaže.

Sudija Nikol je rekao da je „Dep tokom svedočenja nekoliko puta ponovio da je Herd obmanula javost i da je ona 'sponzoruša'".

Ali je dodao: „Ne prihvatam ovakvu karakterizaciju gospođe Herd".

Govoreći poslednjeg dana suđenja u julu, Herd je rekla da je slučaj bio „neverovatno bolan" i da samo želi da „nastavi sa životom".

Dženi Afija iz advokatske kancelarije Šilings koja je zastupala Depa, rekla je: „Ova odluka je podjednako izopačena koliko i zbunjujuća.

„Najviše zabrinjava oslanjanje sudije na svedočenje Amber Herd i odgovarajuće zanemarivanje velike količine kontra-dokaza koji potiču od policajaca, lekara, njene bivše pomoćnice, ostalih svedoka i niza dokumenata koji su u potpunosti podrivali navode, tačku po tačku".

„Presuda je toliko pogrešna da bi bilo smešno da se gospodin Dep ne žali na ovu odluku", dodala je ona.

Portparol lista San je rekao: „San je stajao uz žrtve nasilja u porodici i vodio kampanje za njih više od 20 godina.

„Žrtve nasilja u porodici nikada ne smeju biti ućutkivane i zahvaljujemo sudiji na pažljivom razmatranju i zahvaljujemo Amber Herd na hrabrosti u svedočenju pred sudom.

Iz dobrotvorne organizacije Ženska pomoć rekli su da svi koji trpe porodično nasilje „zaslužuju da ih se sasluša i da im se veruje".

„Ovo se takođe odnosi na osobe koje su preživele nasilje i ne uklapaju se u sliku 'savršene' žrtve - i bez obzira na ugledni status navodnog nasilnika. Nema opravdanja za porodično nasilje."

Tužba Džonija Depa pokrenuta je protiv korporacije Njuz Grup Njuzpejpers (NGN) - izdavača lista San - i izvršnog urednika Dena Vutona zbog članka objavljenog na sajtu Sana 27. aprila 2018.

The Sun's executive editor Dan Wootton in 2017
Getty Images
Dep je tužio Dena Vutona, prikazanog na ovoj slici, kao i izdavačku kuću lista San

Naslov članka je glasio: „Kako Dž.K. Rouling može biti 'istinski srećna' što je izabrala batinaša žena Džonija Depa za ulogu u novom filmu o Fantastičnim zverima?"

Dokaze je izložio i Depa i glumica Amber Herd, kao i od prijatelja i rođaka bivšeg para i nekoliko bivših i sadašnjih zaposlenih.

Izdavač Sana rekao je da je Dep „kontrolisao i verbalno i fizički zlostavljao Herd, posebno kada je bio pod uticajem alkohola i/ili droge".

A advokat lista Sad je tvrdio da „nema sumnje da je Dep redovno i sistematski zlostavljao suprugu. Karakteristika da je batinaš žena je potpuno istinita".

Advokat Džonija Depa Dejvid Šerborn rekao je da se u tužbi njegovog klijenta radi o „skidanju ljage sa imena".

Posle sudske presude, Mark Stivens, advokat koji se bavi ugledom ljudi, rekao je novinskoj agenciji PA da ona nanosi „neizmernu štetu" glumcu.

„Mislio sam da je ovo ionako bio nepromišljeni postupak i upravo je dokazano da je tako.

„Očigledno postoje ozbiljni nalazi protiv Džonija Depa: da sudija veruje da je tukao suprugu, da je bio povremeni korisnik droga i alkohola - i očigledno se nada da će dobiti pomoć koja mu je potrebna", rekao je on.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: