Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 25. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Džordž Majkl: Šest pesama koje su mu definisale život

Autor: BBC News na srpskom
George Michael
PA

Džordž Majkl, koji je preminuo u 53. godini 2016, bio je jedan od najvećih i najosećajnijih britanskih pevača i pesmopisaca poslednjih 35 godina.

Ovo je šest ključnih pesama koje otkrivaju njegov život i karijeru.

Careless Whisper (1984)

Ovo je bio prvi solo hit Džordža Majkla, objavljen 1984. godine, između dva hita na poziciji broj jedan iste godine sa grupom Wham!.

Njen zreo zvuk - u oštrom kontrastu sa površnim zvucima koji su se vezivali za njegov bend - najavio ga je kao zrelog umetnika i to je ostala kao njegova najtrajnija pesma tokom čitave karijere.

Ali Careless Whisper je napisana kad je Džordž imao samo 17 godina i išao je na posao autobusom.

Radio je kao di-džej u restoranu „Bel Er" blizu Bušija, u Hertfordširu, i ispričao je da mu se melodija ukazala jednog dana dok je predavao kartu za autobus šoferu.

„Sećam se da mi se melodija samo javila, ušao sam u autobus, seo pozadi, smislio reči i sve ostalo."

Priča o ljubavi i kajanju govorila je o varanju devojke nakon muvanja sa drugom koja ga je videla kako nastupa u školskoj diskoteci.

„Čitava ideja pesme Careless Whisper bila je da je prva devojka saznala za drugu - što se u stvarnosti nije desilo", rekao je on.

Džordž je dobio otkaz u restoranu zato što je kasnio i puštao pesme koje se vlasniku nisu dopadale.

Ali pre nego što je otišao, poslednje večeri je pustio demo verziju Careless Whisper.

„Pustio sam je na samom kraju večeri… i podijum se napunio.

„Nikad je nisu čuli pre i… podijum se napunio. Sećam se dam sa pomislio - to je dobar znak."

George Michael singing A Different Corner on Top of the Pops
BBC

A Different Corner (1986)

„Careless Whisper" je možda bio ogroman hit i poslužio kao muzička pratnja za milion stiskavaca, ali Džordž nije bio zadovoljan njenom emotivnom vrednošću.

„Razočaran sam što možete da napišete tekst pesme veoma banalno - i to ne posebno dobar tekst - a da on znači mnogo tolikim ljudima", rekao je on.

A Different Corner", njegov sledeći solo broj jedan, skoro dve godine kasnije, „bio je mnogo realističniji".

Mračna, ranjiva ljubavna pesma, praćena prostim video spotom u kom je Džordž u beloj odeći zatočen u običnoj beloj sobi, posvećena je osobi koja nije uzvratila njegovu duboku privrženost.

U vreme objavljivanja pesme „Different Corner", Džordž je već stekao i slavu i bogatstvo - ali oni su ispali prepreka na putu do prave ljubavi.

„Imao sam sve što poželim, a to je bilo prvi put da sam se istinski zaljubio i izgledalo je kao da neće funkcionisati upravo zbog svega što već imam."

Beleška na omotu albuma prosto je glasila: „Ovo je ploča posvećena jednoj uspomeni."

Džordž je objasnio: „Bilo je to prvi put da sam iskoristio vlastito iskustvo i emocije za neku pesmu".

„Bilo je potpuno terapeutski, potpuno sam uspeo da izbacim iz sebe taj deo života. 'Careless Whisper' me nikad nije tako pogodila."


Pogledajte video: Poruka Džona Lenona danas je još snažnija


I Want Your Sex (1987)

Prvi singl sa Džordžovog debitantskog solo mega bestselera „Faith", ova fanki oda telesnom snošaju izazvala je kontroverzu odmah po objavljivanju.

Bila je praktično potpuno zabranjena u dnevnom programu na BBC-jevom radiju, dok je MTV prekrojio spot, u kom se videla gola koža Džordžove tadašnje devojke i muze Keti Jeung.

Povodom medijske reakcije, Džordž je rekao: „Postao sam antihrist za svega par nedelja."

Iako je njegov direktni pristup uplašio mejnstrim medije, na toj goloj koži u tom spotu bile su ispisane reči „istražite monogamiju", a Džordž je objasnio da je pesma traktat protiv promiskuiteta zbog opasnosti od side.

Panika od side bila je u to vreme na svom vrhuncu, a Džordž je izjavio da ga je iznervirala dominantna poruka da je seks nešto čega se treba plašiti.

„Moja poenta bila je da treba da se napadne promiskuitet, ali da to možete da činite tako da ne naterate klince da se plaše seksa", rekao je on.

„Pokušao sam da se usprotivim ideji da nešto da bi bilo erotsko mora da bude zabranjeno i prljavo."

Omanja halabuka nije nimalo naudila prijemu albuma - postao je jedna od najuspešnijih ploča osamdesetih, prodavši 10 miliona primeraka u SAD.

Praying For Time (1990)

U vreme kad je objavio sledeći album „Listen Without Prejudice Vol 1", Džordž je odlučio da mora da se povuče iz žiže javnosti iz straha od prečestog pojavljivanja i sagorevanja.

„Da se moj život odvija kako želim, nikad više ne bih stao pred kamere", rekao je.

To povlačenje značilo je da se nije pojavio u spotu za vodeći singl „Praying For Time", koji priča priču o nekom ko se bori sa moralnošću novca i verom u savremeno doba.

Pevao je: „So you scream from behind your door/Say 'what's mine is mine and not yours'/I may have too much but I'll take my chances/Because God's stopped keeping score."

Nije svako imao razumevanja za Džordžovo povlačenje iz igre sa slavom - to je unelo razdor u vezu između njega i njegove izdavačke kuće Soni, sa kojom će voditi ogorčenu sudsku bitku tri godine kasnije.

Nije se pojavio u spotu ni za sledeći singl „Freedom 90" - umesto toga je angažovao pet supermodela da ga zamene i spalio kožnu jaknu na kojoj je ispisano „Faith".

Jesus To A Child (1996)

Uvodna pesma na njegovom trećem albumu „Older", staložena, tužna i potresna „Jesus To A Child" bila je Džordžova verovatno najličnija kompozicija.

I'm blessed, I know/Heaven sent and heaven stole/You smiled at me like/Jesus to a child", pevao je on.

Pesma se dopala obožavaocima -dospela je na još jedno prvo mestu u Velikoj Britaniji.

Iako javnost to nije znala u to vreme, tri godine ranije Džordžov partner Anselmo Felepa umro je od izliva krvi u mozak izazvan sidom.

On je bio tema pesme.

„Mislim da je Anselmo prvi put bio neko koga sam nesebično voleo", rekao je Džordž kasnije.

Iako je on u to vreme izbegavao da priča o Anselmu, u štampi se naveliko spekulisalo o Džordžovoj seksualnosti.

On je odgovorio rekavši: „Mislim da je jedna od stvari koju je veoma teško prihvatiti u savremenom svetu da je zapravo seksualnost jedna veoma, veoma maglovita stvar."


Pogledajte video: Moja seksualnost nije bolest


Outside (1998)

Džordž je 1998. bio primoran da se bavi pitanjem vlastite seksualnosti nakon što je uhapšen za opsceno ponašanje u jednom javnom toaletu u Los Anđelesu.

Međutim, umesto da se povuče pred tim poniženjem, on je odlučio da se direktno suoči sa tabloidskim skandalom sa popriličnom drčnošću i smislim za humor.

Posle hapšenja, za CNN je rekao da je prvi gej odnos imao sa 27 godina i da su „pesme koje je napisao dok je bio sa ženama zaista bile o ženama, a pesme koja je napisao od tada prilično očigledno o muškarcima."

On nije odgovorio na hapšenje samo davanjem intervjua - njegovo razotkrivanje inspirisalo je „Outside", samoparodični pop hit sa spotom u kom se pojavljuje obučen kao policajac i pleše u javnom toaletu koji se pretvara u disko.

Pesma je dospela na mesto broj dva britanske top liste i postala verovatno najveći primer pretvaranja poniženja koje je moglo da ugrozi karijeru u oslobađajući lični prevrat.

Džordž je pre svoje smrti imao još 12 singlova u prvih 40 mesta u Velikoj Britaniji - ali se nijedna nije popela tako visoko na listu kao ta hrabra himna o deklarisanju.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: