Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:57, 2. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

EU uvela sankcije protiv zvaničnika iz Belorusije, Lukašenko nije na spisku

Autor: BBC News na srpskom
Sammit ES
AFP

Zemlje Evropske unije (EU) odlučile su da uvedu sankcije protiv Belorusije zbog situacije u zemlji koja traje od predsedničkih izbora održanih početkom avgusta, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je naveo da će sankcijama biti obuhvaćeno oko 40 zvaničnika, ali aktuelni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko za sada nije na spisku.

„Sutra ćemo pisanim putem ozvaničiti sankcije protiv Belorusije", najavio je Mišel na konferenciji za medije na kraju prvog dana Samita Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da je spisak već pripremljen, a da je pisana potvrda samo tehnička stvar.

Kako je na kraju prvog dana Samita izjavio francuski predsednik Emanuel Makron, stavljanje Lukašenka na spisak zvaničnika koji potpadaju pod sankcije moglo bi negativno uticati na napore koje Evropska unija ulaže da uključi Lukašenka u pregovore.

Međutim, kako je dodao, ukoliko Lukašenko ne uspe da postigne dijalog sa svojim narodom, protiv njega mogu biti uvedene sankcije u budućnosti.

Lukašenko je ranije već bio pod sankcijama EU, koje su ukinute 2016. godine.

Svetlana Tihanovskaja
Getty Images
Lukašenkova glavna suparnica Svetlana Tihanovskaja pozvala je evropske lidere da uvedu sankcije protiv beloruskih zvaničnika

Lideri EU su krajem avgusta saopštili da ne priznaju zvanične rezultate avgustovskih izbora u Belorusiji i ocenili da izbori nisu bili slobodni. Oni pozivaju na održavanje novih izbora i mirnu predaju vlasti.

Krajem septembra, Kanada i Velika Britanija uvele su pojedinačne sankcije protiv Lukašenka i još nekih zvaničnika. Svoje liste zvaničnika pod sankcijama takođe su objavile Letonija, Litvanija i Estonija.

U Minsku je 23. septembra održana inauguracija Aleksandra Lukašenka, koja nije bila prethodno najavljena. Nakon toga, mnoge zapadne zemlje nisu priznale Lukašenka kao legitimnog predsednika Belorusije.

Prethodno, u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej ocenio je bi sankcije protiv beloruskih zvaničnika izazvale kontraefekat.

U ovoj zemlji već dva meseca traju masovni protesti, a demonstranti traže ostavku Aleksandra Lukašenka i održavanje novih izbora.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: