Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:22, 8. 7. 2022.

| BBC News na srpskom

Egipat: Uhapšeni organizatori šaljivog događaja „Bitka koja će odlučiti ko je pravi Betmen"

Autor: BBC News na srpskom
Batman impersonators at a premier for the film The Batman in London (23 February 2022)
Getty Images
Provladini mediji izrazili su zabrinutost da bi događaj mogao da promoviše nasilje nad snagama bezbednosti (arhivska fotografija)

Četvorica organizatora šaljivog događaja koji su dogovarali preko društvene mreže Fejsbuk uhapšena su u Egiptu pod optužbom da su „planirali nerede i koristili reakcije... da bi zaradili novac".

Objava „Bitka za pravog Betmena" (Helwan Real Batman Battle) postavljena je na Fejsbuku nakon što su se dva korisnika prepirala ko je pravi superheroj sa plaštom sa znakom slepog miša.

Treći je predložio da obuku kostime superheroja i da se bore u Helvanu, naselju u glavnom gradu Kairu, 13. avgusta kako bi „rešili pitanje" ko je zaista Betmen.

„Ko ostane živ, on je pravi Betmen", piše u najavi događaja.

Objava je izazvala talas šala, mimova i pozitivne reakcije egipatskih slavnih ličnosti.

Međutim, nekoliko dana kasnije TV kanali lojalni predsedniku Abdulu Fatahu al-Sisiju izrazili su zabrinutost povodom ovog događaja, sugerišući da bi mogao da bude iskorišćen za promovisanje nasilja nad službama za sprovođenje zakona.

Poznata TV voditeljka Lamis al-Hadidi povezala je datum odabran za „bitku Betmena" sa devetom godišnjicom krvavog obračuna koji je usledio pošto je vojska svrgla sa vlasti predsednika Muhameda Morsija.

Više od 900 ljudi je ubijeno kada su snage bezbednosti 14. avgusta 2013. razbile mirne proteste desetina hiljada Morsijevih pristalica na dva trga u Kairu, navela je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč.

Hadidi je upozorila gledaoce da ne „shvataju olako takve stvari", iako je priznala da je sve počelo kao šala.

Ona je pozvala organizatore da od vlasti zatraže dozvolu za događaj, napominjući da je to zakonski uslov.

Od 2013, u Egiptu su zabranjena sva javna okupljanja više od 10 ljudi, osim ako nisu odobrena.

Mnogi u Egiptu još smatraju da su platforme društvenih mreža poslednje „sigurno utočište" za kritičare vladavine predsednika Sisija.

Međutim, čini se da je to pogrešno uverenje, pošto postoji odeljenje ministarstva unutrašnjih poslova zaduženo da nadgleda platforme 24 sata dnevno.

Organizatori „Helwan Real Batman Battle" uhapšeni su četiri meseca pre nego što bi Egipat trebalo bude domaćin klimatskog samita UN u letovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru.

Aktivisti za zaštitu životne sredine strahuju da će vlada zabraniti mirne proteste i okupljanja tokom konferencije Cop27.

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri, zadužen za organizaciju samita, rekao je u maju da njegova zemlja „pravi objekat u blizini konferencijskog centra gde će aktivisti moći slobodno da demonstriraju i izraze mišljenje".


Pogledajte video: Egipat i revolucija - postoji li i dalje postoji san o demokratiji


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ko još jede papriku kad je parizer pojeftineo?

Ivan Čitalac

Tekst: Zimnica u Srbiji postala luksuz, domaći ajvar "skoro kao kavijar"

Pronađite nas na: