Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:08, 7. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Ekologija i hrana: Pivo i čips u borbi protiv klimatskih promena

Autor: BBC News na srpskom
Crisps and beer
Getty Images

Jedna od najvoljenijih kombinacija - pivo i čips prvi put će se koristiti u borbi protiv klimatskih promena.

Iz kompanije Vokers koja proizvodi čips kažu da su usvojili tehniku u prozvodnji koja će smanjiti emitivanje ugljen-dioksida za 70 odsto.

Tehnologija će koristiti ugljen-dioksid nastao iz fermentacije piva prilikom proizvodnje, koji će se posle mešati sa ostacima od krompira i pretvoriti u đubrivo.

Ono se posle može prosuti po obradivim površinama u Velikoj Britaniji kako bi se pokrio usev krompira sledeće godine.

Za proizvodnju đubriva, inače, potrebna je velika emisija ugljen-dioksida, ali ovom tehnologijom koju će usvojiti kompanija Voker to više neće biti potrebno.

Tako da kombinacija pivo i čips ima još jednu funkciju.

A combine harvester in a crop of oats
PA Media
Vlasnik brenda Vokers je kompanija Pepsi

Ova genijalna ideja nastala je uz novčanu podršku britanske vlade i startapa CCM.

Đubrivo je bačeno preko semena krompira ove godine, a sledeće godine Vokers će instalirati i opremu u fabrici u Lesteru kako bi se pripremili usevi za 2022. godinu.

Još nije doneta odluka s kojom pivarom će Vokers sarađivati na ovom projektu.

Nova tehnologija najavljuje da je uvođenje smanjenja količine ugljen dioksida u toku.

Kompanija je instalirala anaerobni prerađivač, koji koristi otpad od krompira i od toga proizvodi korisni metan.

Metan se koristi u proizvodnji električne energije potrebne za pravljenje čipsa, tako da ovaj proces smanjuje sagorevanje gasa od fosilnih goriva.

Novim sistemom će se otići korak dalje, jer će se uklanjanjem „kolača" od krompira koji je ostao nakon prerade, ugljenik vratiti u zemlju i biti podsticaj za rast biljaka.

Ovo je jedan od primera kojim naučnici koriste emitovanje ugljen-dioksida kojim bi se inače povećalo zagrevanje planete.

Cilj - nulta emisija gasova

Tehnologija startapa CCM potpada u industrijsku kategoriju Čuvanje i korišćenje ugljen-dioksida (CCU).

Slični pronalasci se već koriste kao novi načini za proizvodnju goriva, polimera, đubriva, proteina, pene i blokova u građevini.

CCU tehnologiju ne koristi mnogo kompanija, delimično jer su nove, a delimično jer proizvodnja ugljen-dioksida znatno nadmašuje potražnju za njim.

CCU je nalik poznatijoj CCS tehnologiji koja uzima gasove iz dimnjaka, kompresira ih i ubrizgava u zemljište - koristi ih tako da ne mogu da utiču na klimu.

Premijer je oduševljen tehnologijom CCS, koja može široko da se primenjuje. Kejti Amstrong, menadžerka Centra za upotrebu ugljenika na Šefild univerzitetu ranije je rekla za BBC Njuz:

„Trebaju nam proizvodi zbog načina na koji živimo - sve što radimo ima uticaj.

„Potrebno je da proizvodimo bez povećanja emitovanja ugljen-dioksida i možemo da koristimo otpad ovog gasa kako bi pomogli prirodnoj sredini".

Mnoge kompanije koje su nove u ovome su „karbon-negativne", odnosno koriste više ugljen-dioksida nego što ga proizvode.

Ove kompanije su pioniri u cirkularnoj ekonomiji, u kojoj se otpad koristi kao sirovina.

Evropska unija pokušava da podstakne sve industrije da usvoje ovaj princip, jer je plan da kompanije prestanu da emituju ugljen-dioksid do 2050. godine.

Vlasnik brenda Vokers Pepsiko pokušava da proširi CCm projekat time što zob i kukuruz snadbeva „kružnim" đubrivom.

Mali koraci

Dejvid Vilkinson iz kompanije Pepsiko kaže da ove inovacije mogu da donesu mnoga nova saznanja u industriji hrane, kao i da bi ovo mogao da bude jedan od načina kako se poljoprivredna industrija bori sa klimatskim promenama.

„Ovo je samo početak jednog ambicioznog putovanja, mi smo uzbuđeni što ćemo probati da đubrivo koristimo na više načina i time otkriti sav njegov potencijal".

Tehnologija CCm proizvodi đubrivo na bazi ugljen-dioksida po istoj ceni kao neki konvencionalni proizvodi.

Piter Hamond iz CCm-a rekao je za BBC Njuz da su ljudi sve više svesni da se nešto mora preduzeti kada su klimatske promene u pitanju i da je potrebno mnogo malih koraka kako bi se napravilo nešto značajno.

„Ključni izazov za nas nije bio smanjenje troškova - već reklamiranje đubriva. Ali veza sa Pepsikom nam je to omogućila", dodao je.

Pepsiko ima različite podatke o životnoj sredini.

Ovo je kompanija koja se dugo bori protiv emitovanja ugljen-dioksida u prirodu, a nedavno se obavezala da će eliminisati i plastiku iz svih flaša koje se prodaju u devet evropskih država do 2022. godine.

Ipak, nedavno sprovedena anketa u sklopu kampanje Brejk Fri Plastik (Oslobodite se plastike) pokazala je da ova kompanija druga (posle Koka Kole) po proizvodnji đubreta od plastike.

Neki ekolozi smatraju da je Pepsi jedan od simbola kulture u kojoj se stvari bacaju i da se njen plastični otpad nalazi u 43 zemlje.

Pratite Rodžera na Tviteru @rharrabin


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: