Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 21. 4. 2022.

| BBC News na srpskom

Engleska, fudbal i Premijer liga: Mančester Junajted od sledeće sezone ima novog trenera

Autor: BBC News na srpskom
Erik ten Hag
BBC Sport

Engleski fudbalski gigant Mančester Junajted imenovao je Erika ten Haga za trenera od sledeće sezone.

Holanđanin (52), trenutno šef stručnog štaba Ajaksa iz Amsterdama, preuzeće Junajted od privremenog trenera Ralfa Rangnika.

Dogovoren je trogodišnji ugovor uz opciju produžetka na još godinu dana.

Rangnik, koji je u novembru zamenio otpuštenog Ole Gunara Solskjera, trebalo bi da dobije savetodavnu ulogu u novom stručnom štabu Junajteda.

Ten Hag će tako postati peti stalni trener Junajteda otkako se ser Aleks Ferguson penzionisao 2013. godine.

Posle Fergsuona, Junajted je za trenera imenovao Dejvida Mojesa, potom Holanđanina Luja van Gala, Portugalca Žozea Murinja i Norvežanina Ole Gunara Solskjera.

Nemac Ragnik je bio u ulozi vršioca dužnosti trenera.

„Velika je čast biti imenovan za trenera Mančester Junajteda i veoma sam uzbuđen zbog izazova koji je pred nama", rekao je Ten Hag.

„Poznajem istoriju ovog sjajnog kluba i strast navijača, i apsolutno sam odlučan da napravim tim sposoban da napravi uspeh koji zaslužuje".

Junajted je trenutno šesti u Premijer ligi sa pet preostalih utakmica ove sezone.

Klub iz Mančestera ima tri boda manje od Totenhema, trenutno četvrtoplasiranog, a upravo je to pozicija koja vodi u Ligi šampiona, najjače evropsko klupsko takmičenje.

Klub sa Old Traforda ostaje u borbi za mesto u Ligi šampiona, ali nema velike šanse s obzirom da glavni rivali - londonski klubovi Totenhem i Arsenal - imaju utakmice manje.

Ajaks je na vrhu holandske prve lige, sa četiri boda više od PSV Ajndhovena, uz pet preostalih mečeva, ali je izgubio od rivala u finalu Kupa Holandije.

Ten Hag, trener Ajaksa od decembra 2017, doveo je klub iz Amsterdama do šampionskih titula i kupa u sezonama 2018/19. i 2020/21.

Uprava Junajteda imala je tri opcije za novog trenera - osim Ten Haga, razmišljalo se i o Maurisiju Poketinu, sadašnjem šefu stručnog štaba Pari Sen Žermena i bivšem treneru Totenhema, kao i o treneru Sevilje Hulenu Lopetegiju..

Odluka je pala na Ten Haga, za koga je procenjeno da će više odgovarati filozofiji Junajteda.

Ten Hag je došao u Ajaks posle dve i po godine u Utrehtu, pošto je prethodno trenirao drugi tim Bajerna iz Minhena, gde je radio sa trenerom Mančester Sitija Pepom Gvardiolom.

Solskjer je otpušten posle poraza od Votforda od 4:1 koji je ostavio Junajted na sedmom mestu na tabeli.

Otkako je Rangnik zvanično preuzeo trenersku ulogu 3. decembra, Junajted je ostvario devet pobeda, šest remija i četiri poraza u 19 ligaških utakmica.

Ispali su iz Lige šampiona u šesnaestini finala od Atletiko Madrida i izgubili od drugoligaša Midlzbroa u četvrtom kolu FA kupa.

Posle ubedljivog i ponižavajućeg poraza od velikog rivala Liverpula 4:0 u utorak, 19. aprila, Rangnik je izjavio da je Junajtedu potrebno čak 10 novih igrača ovog leta - što će reći ceo novi tim.

Prema pisanju londonskog Mirora, novi trener Mančester Junajteda imaće na raspolaganju 200 miliona funti (oko 240 miliona evra) da potroši na nova pojačanja, a najmanje šest igrača sadašnjeg prvog tima će otići na leto.

Među njima je i srpski fudbaler Nemanja Matić, koji je ranije najavio upravi da želi da ode.

Pol Pogba na leto postaje slobodni igrač, a predstavnici 29-godišnjeg francuskog veziste pregovaraju sa Juventusom i Real Madridom o letnjem transferu.

Pitanje je da li će u klubu ostati Kristijano Ronaldo.

Entoni Marsijal će se verovatno vratiti na Old Traford posle sezonske pozajmice u Sevilji.


„Dokazani pobednik"Analiza - Sajmon Stoun, BBC Sport

Ten Hag je bio jednoglasan izbor uprave na Old Trafordu nakon, kako se govori, rigoroznog procesa zapošljavanja, koji su predvodili fudbalski direktor Džon Martou i tehnički direktor Daren Flečer, sa novim izvršnim direktorom Ričardom Arnoldom angažovanim za poslednju fazu.

U Junajtedu veruju da je Ten Hag bio kandidat koji najviše odgovara identitetu i strategiji kluba.

Ten Hag se smatra dokazanim pobednikom koji voli da igra atraktivan, napadački stil fudbala, ali i da je posvećen mladim igračima i njihovom razvoju.


„Potreban je kompletan remont"

Posle poraza od Liverpula, nekadašnji golman Junajteda Peter Šmajhel rekao je da je bilo „bolno za gledanje", ali da veruje da će rukovodstvo kluba polako preokrenuti situaciju na Old Trafordu.

Šmajhel je za BBC rekao da je celom klubu potrebno obnavljanje i da „to neće biti moguće ostvariti preko noći".

„Ralf Rangnik je upotrebio reč 'sramotno', tako da mogu da kažem isto", rekao je Šmajhel.

„U dva meča, Liverpul je dobio Junajted 9:0, to je bez presedana.

„Moramo da modernizujemo klub - ponosimo se tradicijom i našom fantastičnom istorijom, ali u nekom trenutku smo prestali da planiramo unapred i sada plaćamo cenu", rekao je Šmajhel.

Šmajhel ne očekuje da će Junajted sa novim trenerom Ten Hagom odmah biti konkurent za titulu.

„Ne gajim iluzije da bi bilo koji trener nešto može da popravi u jednom prelaznom roku.

„Imao sam mnogo razgovora sa novim izvršnim direktorom Ričardom Arnoldom i verujem pravcu u kom želi da odvede klub.

„Potrebno je preuređivanje na svakom nivou", rekao je Šmajhel.


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: