Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:27, 9. 5. 2022.

| BBC News na srpskom

Evropska unija: Za prijem Ukrajine u EU biće potrebne decenije, kaže Makron

Autor: BBC News na srpskom
Image shows Emmanuel Macron
Reuters
Francuski predsednik je sugerisao da bi Ukrajina mogla da se pridruži „paralelnoj evropskoj zajednici" kako bi omogućila zemljama koje nisu članice EU da i dalje imaju koristi od evropskih bezbednosnih struktura

Biće potrebne decenije da Ukrajina bude primljena u Evropsku uniju, rekao je u ponedeljak francuski lider Emanuel Makron.

U govoru u parlamentu EU u Strazburu, on je umesto toga sugerisao da bi Ukrajina mogla da se pridruži „paralelnoj evropskoj zajednici".

To bi omogućilo zemljama koje nisu članice EU da se pridruže evropskoj bezbednosnoj strukturi na druge načine, rekao je Makron.

Ukrajina je započela proces apliciranja za pridruživanje bloku u februaru ove godine, četiri dana nakon što je počela ruska invazija.

„Svi savršeno znamo da bi proces da se [Ukrajini] omogući pridruživanje zaista trajao nekoliko godina, verovatno nekoliko decenija", rekao je Makron u ponedeljak.

„To je istina, osim ako ne odlučimo da snizimo standarde za pristupanje. I ponovo razmislimo o jedinstvu naše Evrope."

Makron je rekao da umesto toga treba razmotriti „paralelnu evropsku zajednicu", umesto da se izmene strogi kriterijumi za članstvo u EU kako bi se ubrzala odluka o kandidaturi Ukrajine.

On je rekao da bi to bio „način da se usidre zemlje koje su geografski u Evropi i koje dele naše vrednosti".

Njegovi komentari usledili su ubrzo pošto je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila da će najviše telo EU u junu objaviti preliminarno mišljenje o kandidaturi Ukrajine za članstvo.

Zvaničnici Kijeva su danas potvrdili da je Ukrajina predala briselskoj aministraciji drugi deo zahteva za članstvo u EU.

i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: