Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:17, 3. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Fejsbuk i Tviter ugasili „mrežu ruskih naloga”

Autor: BBC News na srpskom
Tviter i Fejsbuk
Reuters
Tviter i Fejsbuk

Iz Fejsbuka kažu da su ugasili malu mrežu naloga i stranica koje su bile deo ruske operacije.

Kompanija je potvrdila da je kampanja povezana sa ruskom Istraživačkom internet agencijom (IRA), organizacijom bliskoj ruskoj vlasti, a koja bila i optužena da se mešala u američke izbore 2016. godine.

Tviter je takođe suspendovao pet naloga sa iste mreže.

Čitava operacija vođena je iz PisData (PeaceData), organizacije koja tvrdi da su to neprofitni sajtovi za vesti engleskom i arapskom.

I Fejsbuk i Tviter tvrde da je kampanja ostvarila mali uspeh.

Novosti o ovom otkriću stižu dva meseca pre američkih izbora u kojima učestvuju predsednik Donald Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden.

Čime se bavila kampanja?

Ova akcija Fejsbuka i Tvitera je rezultat saradnje sa Federalnim istražni birom (FBI) oko sajta PisData (PeaceData), koji je bio namenjen za levičarsko orijentisanu publiku.

Iz Fejsbuka kažu da je uklonjeno 13 naloga i dve stranice koje su se bavile javnom debatom u Americi i drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Egipat.

Ali operacija je postigla „mali uticaj" - oko 14.000 naloga pratili su samo jednu ili više uklonjenih stranica, kažu iz Fejsbuka. Stranica na engleskom jeziku ima oko 200 pratilaca.

Za izbrisane naloge korišćena su lažna imena i profilne fotografije, dodaju iz Fejsbuka, ali izgleda da su za sajt PisData pisali pravi autori.

U međuvremenu, Tviter je suspendovao pet naloga sa „platforme za manipulaciju koju pouzdano možemo pripisati ruskim družavnim učesnicima".

Dodaju da je sadržaj koji su nalozi napravili bio „lošeg kvaliteta i da je većina tvitova sa ovih naloga imala nekoliko lajkova i retvitova".

Šta znamo o Ruskoj internet istraživačkoj agenciji (IRA)

IRA je bila jedna od tri ruske kompanije i 13 osoba protiv kojih je američko Ministarstvo pravde podiglo optužnice, kao rezultat istrage branioca Roberta Mulera, zbog navodnog mešanja Rusije u američku predizbornu kampanju 2016. godine.

Bivši direktor FBI proveo je dve godine istražujući navodu vezu između Trampove kampanje iz 2016. i Rusije.

Zaključio je da se Rusija umešala u izbore s namerom da donese korist Trampovij kampanji, iako nije našao dokaze o zaveri.

Početkom ove godine direktor FBI Kristofer Vraj rekao je da pokušaji Rusije da širi dezinformacije na društvenim mrežama „nikad nisu prestali", ali da to nije istom obimu kao što je to bilo tokom kampanje 2016. godine.


Možda će vas zanimati i šta su lažni nalozi i kako da ih prepoznate


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Napokon se neko setio.

Svetlana Spasić Vukadinović Čitalac

Tekst: "Koliko vredi život na jugu Srbije?" - tribina Ne davimo Beograd u Nišu