Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 24. 8. 2021.

| BBC News na srpskom

Francuska i Žozefina Beker: Prva tamnoputa žena u pariskom Panteonu

Autor: BBC News na srpskom
Žozefin Beker
Getty Images
Žozefin Beker dobija jedno od najvećih francuskih priznanja

Francuska pevačica i plesačica američkog porekla Žozefina Beker, biće prva tamnoputa žena kojoj će biti ukazana čast da njeno ime stoji u pariskom mauzoleju Panteon.

Spomen-ploča sa imenom Baker biće postavljena u Panteonu u novembru, najavili su iz vlade.

Panteon je mesto na kome su sahranjene brojne slavne francuske ličnosti poput naučnice Marije Kiri i pisca Viktora Igoa.

Beker će biti tek šesta žena među 80 nacionalnih heroja čiji se posmrtni ostaci tamo nalaze.

Rođena je u Sent Luisu u američkoj državi Misuri 1906. godine, da bi međunarodnu slavu stekla 1930-tih po preseljenju u Francusku gde je nastavila karijeru u šou-biznisu.

Borila se takođe i u francuskom pokretu otpora tokom Drugog svetskog rata, a angažovala se i u pokretu za građanska prava u SAD.

Odavanjem ovog priznanja prepoznati su njeni umetnički doprinosi, kao i njena hrabrost usled pruženog aktivnog otpora nacističkoj Nemačkoj tokom rata.

Njeno telo će ostati sahranjeno u Monaku, dok će 30. novembra umetnici biti ukazana čast spomen-pločom, rekao je za novinsku agenciju AFP njen sin Klod Bujon-Beker.

Francuski predsednik Emanuel Makron odobrio je ovaj čin posle kampanje koju je vodila njena porodica i peticije sa 38.000 potpisa.

Žozefinina porodica traži da se njeno ime nađe u Panteonu od 2013. godine, ali samo predsednik može da odobri ko će biti u mauzoleju.

Uz zahvalnost predsedniku, ministarka u vladi Anjes Panije-Runaše izjavila je u nedelju da je Beker bila „velika dama koja je volela Francusku".

Jedna od učesnica u kampanji - Dženifer Gedon, rekla je da je ova odluka probudila pažnju za umetnicom koja je „nekima bila poznata samo kao međunarodna zvezda".

Žozefina Beker
Getty Images
Žozefina Beker je dobila orden Legije časti 1961.

Beker je uživala veliki uspeh na sceni 1920-tih i 1930-tih, ostavljajući publiku bez daha provokativnim plesnim tačkama u Parizu.

Ali je tek ratni angažman u pokretu otpora učvrstio njen status u Francuskoj, čija je državljanka postala posle udaje za industrijalca Žana Liona 1937.

Umetnica je koristila veze sa poznatim ličnostima kako bi prikupila informacije o kretanju nemačkih trupa, koje je potom prenosila dalje žvrljajući po notnim zapisima.

Beker je tokom života bila otvorena antirasistička aktivistkinja.

Učestvovala je i u Maršu na Vašington 1963. godine zajedno sa vođom pokreta za građanska prava, Martinom Luterom Kingom mlađim, koji je tada održao istorijski govor „Ja imam san".

Preminula je 1975. godine i sahranjena uz francuske vojne počasti.


Pogledajte video o francuskom modnom kreatoru Pjeru Kardenu


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: