Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 3. 6. 2022.

| BBC News na srpskom

Fudbal, Nemačka i Bundesliga: I najbolji automobil ostane bez ulja - kakva je budućost Bajerna iz Minhena

Autor: BBC News na srpskom
Bayern Munich celebrate the Bundesliga title
Getty Images

Era Roberta Levandovskog u minhenskom Bajernu približila se kraju.

Poljski napadač koji je na 374 utakmice u dresu Bajerna dao 344 gola, jasno je stavio do znanja klubu i javnosti da želi da ode iz Minhena ovog leta.

„Moja priča sa Bajernom je gotova. Ne vidim više mogućnost da igram za ovaj klub", rekao je Levandovski novinarima na pripremama reprezentacije Poljske.

Mnogo oštrih „strelica" je Levandovski, jedan od stubova Bajerna u poslednjih osam godina, uputio na račun čelnika kluba.

Poljak, o čijoj karijeri brine poznati menadžer Pini Zahavi, očigledno je odabrao put konfrontacije sa upravom Bajerna, umesto dijaloga.

Poslednjih nedelja, članovi rukovodstva Bajerna više puta su govorili da Levandovski nije na prodaju i da mu ugovor ističe u leto 2023.

Ipak, poljski napadač koji u avgustu puni 34 godine, planira da potpiše verovatno poslednji unosni ugovor u karijeri odabrao je Barselonu.

Levandovski je sa čelnicima španskog kluba postigao usmeni dogovor o trogodišnjoj saradnji.

Barselona ima mnogo finansijskih problema duže od godinu dana, transferi kluba su pod nadzorom španske Primere i to je još jedan razlog koji bi mogao da zakomplikuje ovaj 40 miliona evra vredan posao.

Bogat za nemačke uslove, ali sve siromašniji

Poraz od španskog Viljareala u četvrtfinalu Lige šampiona otvorio je pitanje koliko je Bajern konkurent van nemačke Bundeslige.

Minhenski klub nedavno je osvojio 10. uzastopnu titulu prvaka Evrope, a glavni konkurent Borusija Dortmund kilometrima je iza Bajerna.

Nemački velikan suočava se sa sve većim izazovima na međunarodnoj sceni zbog finansijskih ograničenja.

U prethodnih 13 sezona, Bajern je osam puta stizao do polufinala Lige šampiona.

Ipak, u poslednje dve godine je ispao oba puta u četvrtfinalu, pa raste bojazan da će stvari postati još lošije po Bajern.

Minhenski klub ima pouzdane i stabilne sponzore, ali nema vlasnike milijardere.

Shodno tome, vrednost tekućih sredstava smanjila se sa 221 miliona evra na 113 miliona tokom poslednje dve godine, uglavnom kao posledica pandemije korona virusa.

Očekuje se dalje smanjenje vrednosti na 60 miliona evra.

Bajern jednostavno ne može finansijski da isprati Pari Sen Žermen, Mančester Siti i Real Madrid.

Zbog toga moraju da deluju veoma pametno na tržištu transfera, a istovremeno je važno da zadrže kulturu pobeđivanja.

Da li Sadio Mane može da bude Bajernov spasilac?

U Bajernu su se već pomirili sa činjenicom da će ovog leta ostati bez najboljeg napadača i planiraju budućnost u kojoj nema Levandovskog.

Prema izvorima iz kluba, plan čelnika je da igraju u formaciji bez klasičnog, visokog napadača kojeg bi saigrači pokušavali da pronađu - target mena.

Uprava, doduše, planira dovođenje klasičnih napadača - Austrijanca Sašu Kalajdžića i Slovenca Benjamina Seska, ali trener Julijan Nagelsman zna da oni neće odmah moći da zamene Levandovskog.

Postoji samo nekoliko napadača koji su po kvalitetu na nivou Levandovskog, ali u ovom trenutku Bajern teško da može da dovede bilo koga od njih.

Nagelsman zato planira da igra sa trojicom fudbalera u napadu, kao što to radi Jirgen Klop u Liverpulu.

U takvoj formaciji, trener Bajerna u napadu može da računa na Liroja Sanea, Tomasa Milera, Kingslija Komana i Džamala Masijalu.

Predstavnici Bajerna stupili su u kontakt i sa menadžerima Sadija Manea iz Liverpula i užurbano rade na tome da realizuju transfer.

Čini se da ta operacija ide u pravom smeru, iako je prestalo da sreda još neke finansijske detalje.

Mane ne bi bio zamena za Levandovskog, ali bi taj transfer Bajern mogao da iskoristi kao poruku drugim evropskim „teškašima" da ne odustaje od mesta u vrhu kontinentalnog fudbala.

Svađe i sve starija ekipa

U trenutku kada su klubu potrebni mirnoća i zajedništvo, stanje u Bajernu deluje haotičnije nego bilo kada u prethodnih nekoliko godina.

Nagelsman i sportski direktor Hasan Salihamidžić se ne slažu u mnogim stvarima, pa i o tome koliko treba da bude stara ekipa.

Čini se da je sve više igrača nezadovoljno ovom situacijom.

„Ne mogu da zamislim da ponovo sarađujemo posle svega što se desilo u prethodnih nekoliko meseci", rekao je nedavno Levandovski.

Ne znamo da li je njegova izjava bila samo sredstvo da se iznudi transfer ili odražava iskreno mišljenje, ali je dobra municija za one koji su kritikovali komunikaciju unutar kluba.

Serž Gnabri je još jedan od ključnih igrača koji bi uskoro mogao da ode.

Kao i kod Levandovskog, finansije nisu glavni razlog što igrač razmišlja o odlasku, jer mu je Bajern nedavno dao unosnu ponudu za produžetak saradnje.

On tvrdi da ga u klubu ne poštuju dovoljno.

Sam Nagelsman se takođe ne dopada svima u svlačionici.

To bi moglo da izazove razdor ako ekipa u prvih nekoliko meseci sledeće sezone uđe u loše periode dok se navikava na igru bez Levandovskog.

Kako će nemački šampion, jedna od najbolje podmazanih mašina u evropskom fudbalu u protekloj deceniji, izgledati u prvim nedeljama nove sezone, biće pokazatelj koliko će se uspešno uhvatiti u koštac sa neizvesnom budućnošću.


Pogledajte video: Da li je ovo nova nada Arsenala


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: