Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:10, 21. 1. 2021.

| BBC News na srpskom

Fudbal, Ronaldo i Mesi: Da li je Portugalac najbolji strelac u istoriji

Autor: BBC News na srpskom
Cristiano Ronaldo and Josef Bican
Getty Images
Kristijano Ronaldo (levo) i Pepi Bican (desno)

Kristijano Ronaldo je postao fudbaler sa najviše datih golova u profesionalnoj karijeri, pošto je zatresao mrežu Napolija i doneo Juventusu pobedu od 2:0 za trijumf u italijanskom Superkupu.

Ali postavlja se pitanje da li je tvrdnja o rekordu baš tačna?

Ronaldu je gol protiv Napolija bio 760. u karijeri.

U dresu Sportinga iz Lisabona postigao je pet, za Mančester Junajted dao je 118, za Real čak 450, u dresu Juventusa 85, a igrajući za reprezentaciju Portugala bio je strelac 102 puta.

Ove brojke svakako se ne dovode u pitanje.

Ali postoje određene nedoumice oko koliko su golova dali ljudi koji su takođe u vrhu večne listre strelaca u profesionalnom fudbalu a igrali su u prvoj polovini prošlog veka.

Podaci sa uglednog fudbalsko-statističkog sajta RSSSF kažu da je Čeh Jozef Pepi Bican ipak najbolji strelac u istoriji fudbala sa 805 golova u karijeri na ukupno 530 utakmica.

Za njim slede dvojica Brazilaca - Romario sa 772 i Pele sa 767.

Bican je umro 2001, a tokom karijere igrao je, pored ostalih, za Rapid iz Beča i Slaviju z Praga, a nosio je dres dve reprezentacije - Austrije i Čehoslovačke.

Njegova igračka karijera trajala je duže od dve decenije - od 1931. do 1955. godine.

Ali u tih 805 Bicanovih golova ubraja se i 27 koje je dao za rezervne i amaterske selekcije Rapida, kao neki pogoci sa mečeva koji se nisu vodili kao zvanični.

Ako Bicanu oduzmu ti golovi, on je karijeru završio sa 759 pogodaka na 495 utakmica.

Mada, i ovo bi moglo da se stavi pod znak pitanja, jer statističari sa sajta RSSSF navode da deo podataka iz 1952. godine nedostaje.

Na Tviter nalogu fudbalske reprezentacije Češke, kao odgovor na pitanje koliko je Bican dao, objavljena je poruka da Ronaldo ipak ima još da radi kako bi dostigao Bicana.

„Komitet za istoriju i statistiku Fudbalskog saveza Češke računao je sve golove legendarnog Jozefa Pepija Bicana i došao do zaključka da je on dao ukupno 821 gol na zvaničnim utakmicama".

Zbunjeni ste? Da, i mi smo

Šta je sa Peleom i Romariom?

I u njihovim slučajevima postoje neke statističke nedoumice oko broja golova - obojica tvrde da su ih dali više od 1.000.

Fudbaler Barselone Lionel Mesi nedavno je oborio Peleov rekord po broju golova u dresu jednog kluba - dao je 643 za špansku ekipu.

Ali nedugo posle toga Santos, brazilski klub za koji je Pele igrao, saopštio je da je ovj u stvari postigao 1.091 gol u tom dresu.

A u biografiji na Peleovom zvaničnim nalogu na Instagramu stoji da je on najbolji strelac svih vremena sa 1.283. pogotka.

Međutim, ako se od te brojke oduzmu golovi na prijateljskim i nezvaničnim utakmicama - dolazi se do 757 pogodaka u dresu Santosa, Njujork Kosmosa i reprezentacije Brazila.

Drugi brazilski as, Romario, proslavio je 2007. postizanje 1.000 gola u karijeri, ali u taj saldo su ušli i pogoci iz mlađih kategorija i sa prijateljskih mečeva.

Ako se gledaju samo zvanične utakmice, Romario je dao 745 golova igrajući za Brazil i klubove u Južnoj Americi, Evropi, Aziji i Australiji.

Mada, ponekad se i u njegovom slučaju statistika menja od prilike do prilike.

Kako onda glasi odgovor na pitanje?

Ronaldo je možda najbolji strelac u istoriji fudbala. Moguće, ali ne može se tvrditi sa sigurnošću.

Ono što sigurno znamo je da Mesi trenutno za Ronaldom zaostaje 41 pogodak, dao ih je ukupno 719 za Barselonu i reprezentaciju Argentine.

Tako da u ovom trenutku imamo makar jasan odgovor na pitanje koji je od njih dvojice do sada postigao više golova.


Pogledajte video o posrnuću nekada slavnog OFK Beograda


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: