Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:52, 18. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Fudbal, Srbija i Brazil: „Čuvao sam pravog Ronalda"

Autor: BBC News na srpskom
Ronaldo
Getty Images
Ronaldo je dva puta bio strelac za Brazil u finalu Svetskog prvenstva 2002. protiv Nemačke

Ronaldo Nazario zvan „Fenomeno", koji je u petak napunio 44 godine, često se smatra za jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Nije mali broj onih koji će na prvu reći - da, jeste.

U najboljim danima bio je gotovo nezaustavljiv, imao je predatorski instinkt za golove.

„Nikada nije delovao kao arogantan tip ni tokom mečeva, ni posle njih.

„Na terenu se ponašao sasvim normalno, nije protivnike gledao sa visine kao da je on fudbalski bog, a oni obični smrtnici", rekao je za BBC na srpskom nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Zoran Njeguš, prisećajući se duela sa čuvenim Brazilcem dok je igrao u Španiji.

Nekadašnji fudbaler Partizana Albert Nađ za BBC na srpskom kaže: „Za mene nema dileme - samo je jedan Ronaldo, a to je Brazilac".

Zoran Njeguš

Bivši fudbaler Crvene zvezde, Sevilje i Atletiko Madrida prisetio se utakmice Crvene zvezda - Barselona 1996. u tadašnjem evropskom Kupu pobednika kupova.

„U prvom meču Ronaldo nije igrao, a u revanšu u Beogradu je bio rovit, pa je zamenjen pre kraja meča".

„Sećam se da je vladala euforija pred dolazak Barselone u Beograd. Oni su tada imali puno zvezda u ekipi, ali je Ronaldo privukao najveću pažnju novinara", priseća se Njeguš.

On kaže da je Barselona tada zasluženo prošla dalje (bilo je 3:1 u Španiji i 1:1 u Beogradu), ali je Zvezda pružila jak otpor.

„Dobro smo odigrale te utakmice, pogotovo revanš u Beogradu, a taj dvomeč sa gigantom je došao godinu dana pošto su Jugoslaviji ukinute sankcije pa su naši klubovi opet zaigrali u evropskim kupovima".

Na pitanje kako su se pripremali za utakmice sa Barselonom i da li je bilo posebne taktike za Ronalda, Njeguš je odgovorio da nije bilo dogovora o striktnom markiranju Brazilca.

„Koliko se sećam, čuvao ga je u Beogradu Predrag Stanković, ali nije bilo realno da se pravi taktika da ga neko juri po celom terenu. Svi smo morali da ga preuzimamo u nekom trenutku".

Njeguš je u još nekoliko navrata u karijeri igrao protiv Ronalda, dok je Brazilac igrao u Realu a on u Sevilji.

„Posebno se sećam jednog gostovanja na Bernabeu, kada je izbila gužva pošto je naš štoper Havi Navaro nešto jače ušao u jedan duel sa Ronaldom. Brazilca je to prilično iznerviralo, jer je imao već česte probleme sa povredama kolena".

„Sećam se i kritika na njegov račun dok je igrao u Realu kako ima stomak i višak kilograma, a niko na terenu nije mogao da mu uzme loptu. Pritom su odbrambeni igrači uvek išli oštrije na njega nego na ostale".

Upitan ko je bolji - „pravi" Ronaldo ili Portugalac Kristijano, odgovorio je:

„To su baš nezahvalna poređenja, jer se radi o drugačijim fudbalskim epohama, a pritom su njih dvojica različite vrste igrača. Brazilac Ronaldo je klasičan napadač, a Portugalac više voli da se izvlači na krilo".

„Nesumnjivo je Brazilac obeležio svetski fudbal na kraju 20. i početku 21. veka, a žao mi je što je ima dosta povreda, pa verujem da je mogao da osvoji još više trofeja".

Njeguš je dodao da je Ronaldo na terenu bio normalan, nije isticao veličinu.

„Takav je bio i Zinedin Zidan sa kojim je igrao u tim Realovim galatkikosima".

Ronaldo, Lineker
BBC
Ronaldo i Gari Lineker

Brazilac je skrenuo pažnju na sebe još dok je kao 16-godišnjak igrao za Kruzeiro, da bi ga u Evropu namamio engleski trener Bobi Robson koji ga je 1994. godine doveo u PSV Ajndhoven.

Holandija mu je prijala. U 46 ligaških utakmica postigao je gotovo isto toliko golova (42). Bilo je jasno da će ga kupiti neka „krupnija riba".

Pobedila je Barselona u jakoj konkurenciji. U samo jednoj sezoni u katalonskom klubu postigao je 47 golova u svim takmičenjima.

Došla je i prva FIFA nagrada za najboljeg fudbalera sveta za 1996. godinu.

Gde je stao u Barseloni nastavio je u Interu, a sezona 1997/98. smatra se za njegovu najbolju u karijeri. Predatorski instinkt za gol mu je radio bez greške.

Usledilo je novo priznanje - najbolji igrač sveta za 1997. godinu.

Posle Intera vratio se u Španiju. Ali ne u Barselonu, već u redove drugog giganta - Real Madrida.

Madriđani su napravili tim koji je u svetu fudbala poznat pod nadimkom „Galaktikosi" - Zinedin Zidan, Dejvid Bekam, Roberto Karlos, Ronaldo...

Beogradski Partizan namerio se na taj Real u grupnoj fazi Lige šampiona 2003. godine, kada je trener crno-belih bio Nemac Lotar Mateus.

Posle Reala, Ronaldo je ponovo otišao u Italiju, u Milano. Ali ne u Inter, već kod komšija.

Alfa i omega Milana u to vreme, Adrijano Galijani, bio je najzaslužniji što je Brazilac obukao crveno-crni dres. Iz tog vremena je ova anegdota.

„Bila je to njegova druga utakmica za Milan, igrali smo protiv Sijene. Pojeo je dva velika tanjira paste i sa pola hleba je pokupio sos sa tanjira. Tada smo mu Karlo Anželoti i ja rekli: 'Fenomeno, znaš da imaš utakmicu, nemoj da preteraš'", ispričao je Galijani.

Ronaldo mu je uzvratio: „Igrač koji me čuva zna da će igrati protiv Ronalda, on će imati problem".

„Izašao je na teren i dao je dva gola", rekao je Galijani.


Albert Nađ

Nekadašnji fudbaler Partizana igrao je protiv Ronalda i u Srbiji i u Španiji.

„Nisam igrao protiv boljeg igrača, niti sam gledao boljeg igrača. Takvu moć, snagu, potenciju, kontrolu lopte u punoj brzini, nisam video. Mogao je da uradi šta god je hteo", rekao je Nađ za BBC na srpskom.

Prisetio se duela Partizana i Rela u Beogradu 4. novembra 2003. godine. Meč je završen 0:0.

„Nismo imali posebnu taktiku za njega. To je tim koji je bio najbolji svih vremena i ne verujem da će u dogledno vreme biti takve ekipe sa takvim imenima - Ronaldo, Bekam, Raul, Roberto Karlos, Luis Fuigo, Guti...", kaže Nađ i dodaje:

„Morali bismo da imamo posebnu taktiku za svih 11 igrača, a to je nemoguće. Izašli smo na teren muški, rekli smo da ćemo skupo prodati kožu i da se neće naigrati.

„Ravnopravno smo se nosili sa njima, mogli smo čak i da pobedimo da je Sale (Saša Ilić) dao gol iz one šanse..."

Naveo je i da mu je Luis Figo godinama kasnije rekao da nijedan tim nije toliko namučio Real kao Partizan te godine.

„Ne znam da li mi je to rekao iz kurtoazije, ne verujem. Rekao mi je da smo ih dobro 'nagazili'".

Nađ je igrao protiv Ronalda i u španskoj ligi, dok je bio igrač Betisa, a Brazilac u Barseloni.

„Igrali smo u Sevilji, borili smo se za poziciju koja vodi direktno u Ligu šampiona. Real je tada bio vodeći, a mi smo se borili sa Barselonom. Povedemo mi 2:0, 15. minut, stadion gori... Ali, izgleda da smo samo razljutili Ronalda, koji je potom dao tri gola".

„Barselona nas je pobedila 4:2".


Ronaldo Luis Nazario de Lima

  • Rođen je 18. septembra 1976. u Rio de Žaneiru.
  • Profesionalnu karijeru počeo je u brazilskom prvoligašu Kruzeiru iz Belo Horizontea.
  • U evropsku „avanturu" krenuo je iz Holandije, gde je 1994. obukao dres PSV Ajndhovena.
  • Posle dve godine, prelazi u Barselonu za tadašnji svetski rekord od 19,5 miliona funti.
  • Usledila je selidba u italijanski Inter (osvojio Kup Uefa), pa povratak 2002. u Španiju, u redove Reala iz Madrida, najvećeg rivala Barselone.
  • Igrao je potom i za Milan, da bi igračku karijeru završio uz brazilskom Korintijansu iz Sao Paula.
  • Sa reprezentacijom Brazila je po dva puta bio svetski prvak - 1994. i 2002. godine i šampion Južne Amerike - 1997. i 1999.
  • Titule šampiona država osvajao je sa Kruzeirom i Realom, u dresu Barselone došao je do trofeja u Kupu pobednika kupova i španskom Kupu kralja.
  • Jedino nema osvojenu Ligu šampiona.

Ko je „pravi" Ronaldo?

Jedna od tema u svetu fudbala o kojoj se često govori - koji od dva Ronalda je bolji i „pravi" - Brazilac, koji se prvi pojavio i napravio fenomenalne rezultate u Interu, Barsi i Real Madridu, kao i sa reprezentacijom svoje zemlje - ili možda mlađi Kristijano Ronaldo koji je pet puta osvojio Ligu šampiona i ima pet „Zlatnih lopti".

„Kristijano ne bi voleo da čuje da sam ja pravi Ronaldo, nemojte da mu kažete. Ne možemo da se poredimo.

„Kristijano će uvek biti upamćen kao jedan od najboljih u istoriji zbog svega što je napravio. Isto kao i Mesi", rekao je Brazilac aprila ove godine, kada su ga pitali ko je „pravi" Ronaldo.

O portugalskom Ronaldu misli sve najbolje.

„Ništa nije čudno što je Kristijano u takvoj formi sa 35 godina. Svega nekoliko fudbalera vodilo je računa o svom telu u tom smislu, sa željom da napreduje iz dana u dan.

„Na primer, ja sam trenirao zato što sam morao, on jer voli", rekao je Brazilac u maju ove godine.

U nedavnom intervjuu, Ronaldo je pričao o tome kako su se provodili u vreme dok je bio u Realu.

„Predsednik Reala Florentino Perez znao je koji su moji omiljeni klubovi i onda bi na tim mestima na ulazu i kao redare postavio svoje radnike obezbeđenja, da mu jave ako se ja tamo pojavim, da bi mogao da me pošalje kući".

„Ipak, uspevao sam da zaobiđem sve te čuvare. Istina je da sam volio da se provodim i da slavim, posebno nakon velikih pobeda i to nikada nisam krio, ali moram da naglasim da mnogo od toga što se priča nije istina", rekao je Ronaldo.

„Bilo je to spektakularno vreme mog života. Real i Madrid najbolja su kombinacija kluba i grada koja postoji".

U Realu je bio kralj, ali je u reprezentacji Brazila bio „potrčko".

„Na okupljanjima reprezentacije Romario me godinama slao da mu donesem kafu. Nakon svakog treninga bacio bi mi kopačke da mu ih očistim. Sve to morao sam da radim pred svim ostalim igračima".

„Međutim, ne zameram mu, tako je to kada si mlad u ekipi, srećan si kad ti se starije zvezde obrate. Uostalom, Romario mi je jako pomogao i usmerio mi karijeru. On me je savetovao da posle Svetskog prvenstva 1994. odem u PSV, iz kojeg je on otišao u Barselonu".

Ronaldo se pre dve godine vratio u špansku ligu kao funkcioner. Sad je predsednik Valjadolida i većinski vlasnik kluba.

Prošle godine je za Off The Ball rekao da je raskalašni život iza njega.

„Moja devojka je presrećna zbog toga, ali moram da priznam da meni mnogo nedostaju zabave".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: