Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:01, 10. 10. 2019.

| BBC News na srpskom

Fudbal i Iran: Žene posle 40 godina prisustvovale fudbalskom meču muškaraca

Autor: BBC News na srpskom
Iranian women cheer during the World Cup Qatar 2022 Group C qualification football match between Iran and Cambodia at the Azadi stadium in the capital Tehran on 10 October , 2019.
AFP
Navijačice na stadionu Azadi u Teheranu

Prvi put posle više decenija Iranke su prisustvovale utakmici muških fudbalskih reprezentacija na stadionu u Teheranu.

Iran je igrao meč protiv Kambodže u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Ženama je ulazak na stadion na utakmice muških ekipa bio zabranjen od 1979. i Islamske revolucije.

Do ukidanja zabrane došlo je nedavno nakon što se navijačaca koju je policija uhapsila kada je pokušala da uđe na stadion, zapalila na javnom mestu.

Amnesti Internešnal, organizacija koja se bavi ljudskim pravima, najnoviji potez iranskih vlasti nazvala je ciničnom javnom predstavom".

Organizacija tvrdi da je za žene štampan samo simboličan broj karata za ovu utakmicu.

Više od 3.500 navijačica došlo je na utakmicu u Teheranu na stadionu Azadi koji ima kapacitet od 78.000 mesta.

Karte su „planule" na blagajnama za samo nekoliko minuta.

Na fotografijama sa stadiona vide se navijačice kako mašu zastavama Irana, a reprezentacija njihove zemlje pobedila je sa 14:0.

Iranian women cheer during the World Cup Qatar 2022 Group C qualification football match between Iran and Cambodia at the Azadi stadium in the capital Tehran on 10 October, 2019.
AFP
Female football fans show their support ahead of the FIFA World Cup Qualifier match between Iran and Cambodia at Azadi Stadium on 10 October, 2019 in Tehran, Iran.
Getty Images

Prethodno su žene puštene na stadion Azadi prošle godine, ali su tada na video bimovima gledale prenos utakmice sa Španijom na Svetskom prvenstvu.

Pitanje rodne diskriminacije u iranskom fudbalu privuklo je pažnju svetskih medija prošlog meseca kada se Sahar Kodjarai zapalila ispred suda, dok je čekala početak suđenja zbog pokušaja da maskirana u muškarca uđe na stadion. Umrla je nedelju dana nakon što se zapalila.

FIFA je tada pojačala pritisak na Fudbalski savez Irana da dozvoli ženama ulazak na utakmice koje igraju muškarci u kvalifikacijama za Mundijal.

„Nije u pitanju samo jedna utakmica. Nećemo da okrećemo glavu od ovog problema. Čvrsti smo u nameri da pokažemo da su svi imaku jednaka prava da dolaze na utakmice", rekla je Džojs Kuk direktora odeljenja FIFA za obrazovanje i društvenu odgovornost.

Saudjska Arabija, koja važi za ultra konzervativnu muslimansku državu, prošle godine je prvi put u istoriji dozvolila ženama da prisustvuju fudbalskoj utakmici.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: