Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:37, 3. 6. 2022.

| BBC News na srpskom

Fudbal i Liga šampiona: UEFA se izvinila navijačima Liverpula i Real Madrida zbog nemilih događaja u Parizu

Autor: BBC News na srpskom
Police officers with fans by the turnstiles at the Stade de France
Reuters

Evropska fudbalska unija (UEFA) izvinila se navijačima Liverpula i Real Madrida koje su zadesile neprijatne scene uoči finala Lige šampiona i poručila da se to ne sme ponoviti.

Navijači Liverpula su reakciju policije na Stadionu Francuska prošle subote opisali kao prekomernu upotrebu sile i organizacioni haos.

Real Madrid je od UEFA zatražio je odgovore na „seriju nemilih događaja".

„Ni jedan fudbalski navijač ne bi trebalo da bude doveden u tu situaciju i to ne sme da se ponovi", navodi se u saopštenju UEFA.

„Uefa želi da se iskreno izvini svim gledaocima koji su morali da iskuse ili budu svedoci zastrašujućih i uznemirujućih događaja pre početka finala UEFA Lige šampiona na Stadionu Francuska 28. maja 2022, u Parizu, u noći koja je trebalo da slavi evropski klupski fudbal".

Te večeri, Real je pobedio sa 1:0 i osvojio 14. titulu prvaka Evrope u klupskoj istoriji.

UEFA je ranije najavila da će nezavisnu istragu onoga što se dešavalo u pripremama za finale voditi doktor Tijago Brandao Rodrigez iz Portugala.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen rekao je da su samo engleski navijači pravili probleme u finalu.

On je tvrdio da je veliki broj navijača Liverpula imao falsifikovane ulaznice i da je to dovelo do incidenata ispred stadiona, pa je početak utakmice kasnio pola sata.

Policija je upotrebila suzavac i biber sprej, a ispostavilo se i da su da su neke pristalice Liverpula bile na meti lokalnih bandi.

'Navijači ostavljeni na cedilu i bespomoćni'

Real Madrid je u petak izdao saopštenje u kojem traži odgovore o „nemilim događajima" sa utakmice, na kojoj je španski tim pobedio sa 1:0.

Takođe žele da znaju zašto je Stadion Francuska izabran za utakmicu i ko je „odgovoran što su navijači ostavljeni na cedilo i bespomoćni".

„Fudbal je svetu preneo sliku koja je daleko od vrednosti i ciljeva kojima treba da teži", navodi se u saopštenju.

Real Madrid je naveo „nesrećne događaje" koji su se desili „u okolini i na pristupnim tačkama Stadiona Francuska, pa čak i unutar samog stadiona" i dodao da su njihovi navijači „žrtve navedenih događaja".

Dodali su: „Želeli bismo da znamo razloge koji su doveli do toga da je ovo mesto izabrano za finale i kriterijume koji su korišćeni, uzimajući u obzir iskustvo tog dana.

„Takođe, tražimo odgovore i objašnjenja kako bi se utvrdili odgovorni što su navijače ostavili na cedilu, bespomoćne. Navijače koji su se u svakom trenutku ponašali uzorno.

„Verujemo da se nešto što je trebalo da bude čudesni festival fudbala za sve prisutne navijače, brzo pretvorilo u seriju nemilih događaja koji su izazvali negodovanja širom sveta.

„Kao što se vidi na slikama koje su objavili mediji, nekoliko navijača je napadnuto, maltretirano i opljačkano na nasilan način.

„Ove scene su se nastavile i dok su se kretali automobilima ili autobusima, izazivajući zabrinutost za njihovu fizičku bezbednost. Neki navijači su čak proveli noć u bolnici zbog povreda."

'Sramotni komentari'

Izvršni direktor Liverpula Bili Hogan u četvrtak je komentare francuskog ministra unutrašnjih poslova kojima krivi engleske navijače nazvao „sramnim".

„Moj odgovor na komentare francuskog ministra ponovo, kao što sam rekao ranije ove nedelje, je, iskreno, samo neverica", dodao je Hogan.

On je rekao da se 6.500 navijača odazvalo na zahtev kluba iz Premijer lige, u kome se tražilo od navijača koji su prisustvovali finalu da popune obrazac za povratnim informacijama kako bi podržali bilo kakvu istragu.

„Bol, tuga, nepravda koju su (navijači) pretrpeli u subotu, a sada i sramota da im francuski ministar kaže da su samo navijači Liverpula bili problem", rekao je Hogan.

„Ponovo smo pisali UEFA-i i postavili smo 13 konkretnih pitanja, kojima bismo želeli da razjasne detalje ove istrage", rekao je Hogan.

„Samo mislimo da je neverovatno važno da pokrenemo ovu istragu, iskreno da je odmah pokrenemo."


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: