Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:06, 16. 1. 2021.

| BBC News na srpskom

Fudbal i Španija: Pedri - da li Barselona ima novog Mesija

Autor: BBC News na srpskom
Pedri and Lionel Messi
Getty Images
Pedri je već član startne postave Barselone, rame uz rame sa Lionelom Mesijem

Iako je lista pretendenata na krunu kakvu su nosili takvi igrači sredine terena Barselone kao što su Ćavi i Andres Inijesta izuzetno duga, malo je onih koji su izazvali toliko uzbuđenja kao talentovani tinejdžer iz malog grada Teguestea sa ostrva Tenerife.

On je tek napunio 18 godina, ali je svejedno bio starter na mečevima Lige šampiona protiv Juventusa i u El Klasiku i time pokazao celom svetu ono što Barselona zna već dve godine - da je budućnost kluba.

Dva skorašnja primera ovo potvrđuju: način na koji je odoleo pritisku u Torinu - rulet okretom koji je proslavio Zinedin Zidan i drskim odigravanjem petom do Grizmana u ligaškoj utakmici protiv Betisa.

Bilo bi lepo kada bismo mogli da pretpostavimo da Barselona neguje ovog talenta da bi ga zadržala na duže vreme.

Realnost, međutim, kaže da je ovo pragmatična odluka - donesena iz finansijskih razloga.

Ukratko, Barselona je švorc i mora da smanji svoje troškove za 190 miliona evra, pre svega na platama igrača iz prvog tima.

Pedri se dolaskom savršeno uklapa u filozofiju kluba koji voli da dovodi mlade igrače koji su u stanju da igraju Barselonin tip fudbala, a ne da troše bogatstvo kupovinom igrača na otvorenom tržištu, što je inače disciplina u kojoj je klub poslednjih godina bio vrlo neuspešan.

Koji god put da izaberu, Barselona je, sticajem okolnosti, imala jako mnogo sreće sa Pedrijem.

Za početak, bez obzira što dolazi sa ostrva Tenerife koje se nalazi punih 2.200 kilometara udaljeno od Barselone, Pedri i cela njegova porodica su zagriženi navijači kluba.

Njegov deda je bio osnivač frakcije iz Tegueste u okviru kluba navijača Barselone, a izvori bliski dešavanjima u njegovom domu tvrde da se tamo i večera servira u tanjirima sa klupskim grbom.

Pedri (r) making his professional debut for Las Palmas in August 2019 in a second tier defeat by Huesca
Getty Images
Pedri (desno) u debiju za Las Palmas na utakmici koju su u drugoj ligi izgubili od Ueske, avgusta 2019, samo dve nedelje pošto je Barselona odlučila da mu ponudi ugovor

Njegov agent, Hektor Peris, je u stvari jurio jednog drugog igrača i pritom video na terenu koliki je Pedri talenat.

Nedugo posle toga, sa 15 godina je pozvan na probu u Real iz Madrida.

Zatim je priroda umešala prste.

U nedelji u kojoj je trebalo da se održi testiranje, pao je sneg u glavnom gradu Španije, pa je trening bio otkazan.

Na kraju se Pedri pojavio na treningu, ali je igrao za potpuno različit tim i sa drugim trenerima, samo par dana.

Real mu je poručio da će motriti na njegov napredak, ali da u tom trenutku nije bio na njihovom radaru.

Sledilo je nekoliko ponuda, jedna od Deportiva iz La Korunje i jedna od Las Palmasa, čiji mu je stil fudbala savršeno odgovarao.

Ne treba ni pominjati vrlo zgodnu geografsku lokaciju.

Pre nego što je u Las Palmasu sezona i počela, direktor fudbalskih operacija u klubu, Roko Majorino, je nazvao svog prijatelja Ramona Planesa da mu ispriča sve o Pedriju.

Planes - sada sportski direktor u Barseloni, ali tada zamenik Erika Abidala na toj poziciji - je otišao da ga pogleda.

Po svemu sudeći, u roku od nekoliko minuta mu je bilo jasno da je Pedri pun pogodak.

Početkom septembra 2019, postignut je i sporazum. Pedri će narednog jula preći u Barselonu, a do tada će da ostane u Las Palmasu.

Pedri je već bio član startne postave u Las Palmasu kada je taj prelazak bio dogovoren, nakon debija koji je odigrao sa samo 16 godina i 266 dana u drugoj španskoj ligi protiv Hueske, u meču koji je njegov tim, 18. avgusta, izgubio sa 1:0.

Tokom sezone 2019/20, odigrao je više minuta za Las Palmas od bilo kog saigrača, pojavivši se na 36 utakmica.

Dogovor je odgovarao svima. Las Palmas je imao ogromne finansijske probleme, a ponuda od pet miliona evra je bila jako dobra.

Za Barselonu je to bila fantastična mogućnost da ga dovede pre nego što postane superstar u drugoj ligi.

Las Palmas je takođe osigurao 15 odsto od naredne prodaje igrača, bez obzira što je izgledalo da se to neće ostvariti u dogledno vreme.

Ulaskom u prvi tim Barselone, uspostavljena je i izlazna klauzula u slučaju otkupa njegovog ugovora - u iznosu od 400 miliona evra.

Za Barsu, Pedri je bio dobar izbor u nekoliko kategorija.

Igrač je koji igra u više linija tima, gladan je lopte, ali je i njen dobar čuvar, čak i kada je tenzija na terenu najjača.

Glavna razlika između Pedrija i nekih obećavajućih diplomaca iz klupske akademije La Masije je bila upravo činjenica da on nije došao iz velike fudbalske škole.

Godina koju je proveo u prvom timu Las Palmasa mu je dala taj takmičarski kvalitet koji je učenicima iz La Masije uglavnom nedostajao.

Njegova igra je u velikoj meri naučena instinktivno, na ulici i u žaru otvorene borbe, a ne pažljivim planiranjem uvežbanih situacija.

U trenutku kada je igrama privukao pažnju velikih svetskih klubova nastupom za reprezentaciju Španije na prvenstvu za igrače ispod 17 godina održanom pre godinu dana u Brazilu, Pedri je već imao potpisan ugovor sa Barselonom, iako još uvek nije igrao za njih.

Od tog trenutka, on je odigrao 11 utakmica za razne starosne kategorije španske reprezentacije, od one do 17, do selekcije ispod 21 godine.

Samo je pitanje trenutka kada će dobiti poziv da nastupi i za seniorski tim Španije.

Nekoliko stranih klubova, uključujući i Bajern iz Minhena, Borusiju Dortmund i Borusiju iz Menhengladbaha, je stalo u dugačak red za Pedrija, a tu su bila i najmanje tri španska kluba (Hueska, Elče i Eibar), kao i PSV iz Ajndhovena.

Bajern je pokazao interesovanje samo dan nakon ponižavanja Barselone 14. avgusta, kada su ih u okviru Lige šampiona porazili sa 8:2.

Tokom video poziva, šampion Nemačke je ponudio Barseloni da dovede Pedrija u okviru pozajmice.

Njegov ugovor je davao dve mogućnosti: mesto u prvom timu ili odlazak iz kluba.

Što ga je trener Ronald Kuman više gledao na treningu, bio je sve više impresioniran njegovim nastupima.

Javno, sa namerom da mladića poštedi pritiska, Kuman je govorio da bi igraču koristila pozajmica.

Privatno, on ga je uverevao da nikuda ne ide i da je u velikoj meri deo planova za budućnost.

Pošto je fudbal u Španiji bio zaustavljen tokom karantina zbog epidemije Kovida-19, dosta vremena je potrošeno na rad na Pedrijevim fizičkim karakteristikama.

Ideja je bila da mu se ojača donji deo tela da bi mogao da izdrži sve napore koji ga očekuju. Serhio Aguero je bio primer koji je trebalo slediti.

Pedri scores against Real Betis
Reuters
Pedri je ove godine dao golove Real Betisu (na slici), kao i Ferencvarošu

Van terena, Pedri je tih i rezervisan, proizvod skromne i smerne porodice. Živi sa bratom i skoro svake nedelje njegovi roditelji dolaze da ga posete sa Kanarskih ostrva.

Pre svog prvog El Klasika, 24. oktobra, njegova porodica ga je imala na oku do poslednjeg trenutka.

Meč protiv Reala je počinjao u četiri popodne; u 2.15, njegova majka je tražila da goste posluži španskim omletom, da bi ga samo 15 minuta kasnije taksi pokupio i odvezao na Nou Kamp.

Posle meča, isti taksi, koji je vozio porodični prijatelj, ga je vratio kući.

Fotografija na kojoj se vidi taj njegov povratak je u španskim medijima ubrzo postala viralna.

Taksi dani su za Pedrija bili završeni. Dok ne dobije vozačku dozvolu, klub mu je dodelio klupskog vozača.

To je možda bila mala promena, ali krupna poruka: Pedri je prešao na viši nivo.

Kuman je vrlo zahtevan trener, ali ga Pedri nije razočarao ni u jednoj ulozi koju je dobio na terenu, a do sada je korišćen na tri različite pozicije odmah iza napadača.

Lionel Mesi je jedan od onih koji su izrazito impresionirani dečakovim pristupom i njegovom skromnošću.

Polako počinju da se uklapaju, posebno Pedri koji veoma dobro koristi prazninu koju Mesi pravi načinom na koji se kreće, naročito na levoj strani.

Njegov nastup protiv Juventusa je zaista bio odličan, ali da li je reakcija koju su Katalonci imali nakon meča bila preterana?

Možda, ali verovatno se radi o znaku da su lokalni mediji, klub i navijači reagovali iz očaja, u pokušaju da pronađu novog heroja.

Bez obzira na sve, ne bi trebalo sumnjati da će Pedri, baš kao i Ansu Fati, koji će, istina, narednih nekoliko meseci provesti van tima, predstavljati budućnost Barselone.

Možda i njeno spasenje.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: