Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 8. 7. 2022.

| BBC News na srpskom

Fudbal i kriminal: Sep Blater i Mišel Platini nisu počinili prevaru, presudio švajcarski sud

Autor: BBC News na srpskom
Mišel Platini i Sep Blater
Getty Images
Platiniju je zabranjen radu u fudbalu do 2023, a Blateru do 2028. godine

Sep Blater, bivši predsednik Svetske fudbalske asocijacije (FIFA), i Mišel Platini, nekadašnji potpredsednik te organizacije, oslobođeni su pred sudom u Švacarskoj krivice za prevaru.

Dvojici bivših funkcionera se sudilo zbog Blaterove uplate Platiniju od dva miliona švajcarskih franaka (nešto više od dva miliona evra)iz 2011.

Obojica su se izjasnila da nisu krivi i izjavili su da je uplata izvršena na osnovu Platijevog posla savetnika u organizaciji.

„U životu nisam nevin, ali u ovom slučaju jesam", rekao je Blater pošto je stigao u sudnicu u petak.

Tokom 2015, 86-godišnji Blater i 67-godišnji Platini suspendovani su iz fudbala, a optužnica je podignuta prošlog novembra.

Suđenje povodom transfera novca iz 2011. trajalo je 11 dana, odvijalo se u Saveznom krivičnom sudu u švajcarskom gradu Belincona i okončano je 22. juna.

Sep Blater je, prema njegovim tvrdnjama iz svedočenja, zamolio Platinija da mu bude savetnik 1998, kada je došao na čelo FIFA.

Bivši kapiten francuske fudbalske reprezentacije tražio je platu od milion švajcarskih franaka na godišnjem nivou, ali FIFA nije mogla da izdvoji toliki novac, rekao je Blater.

Dogovorili su se da Platinijeva godišnja plata bude 300.000 franaka, ali da mu celokupna višegodišnja zarada bude isplaćena kasnije.

„Kada smo počeli da sarađujemo sa Mišelom Platinijem znao sam da to nije ukupna suma i da ćemo posle morati da saberemo", objasnio je Blater tokom suđenja.

Dvojica funkcionera imala su „džentlmenski dogovor", dodao je.

„Bio je to dogovor dvojice ljudi iz sporta. Ne vidim ništa pogrešno u tome", smatra Sep Blater.

Sepp Blatter and Michel Platini
Getty Images

Platini, dvostruki osvajač Zlatne lopte, rekao je da je „verovao predsedniku i znao je da će ga jednog dana isplatiti".

Mandat Francuza u organizaciji istekao je 2002, ali nije tražio novac do 2010, jer mu, kako kaže, nije bio neophodan tih godina, tokom kojih je, prema Blaterovim tvrdnjama, FIFA bila „bez novca".

Platini je kasnije čuo da su dvojica bivših zaposlenih dobili značajne uplate pošto su se obratili organizaciji, a posavetovali su mu da pošalje zahtev, kako tvrdi nekada trofejni fudbaler.

Učinio je to u januaru 2011, a uz Blaterovo odobrenje isplata je stigla 10 dana kasnije.

Iz Kancelarije švajcarskog javnog tužioca optužili su Blatera i Platinija za „prevaru, odnosno neovlašćeno prisvajanje sredstava, kao i za krivično delo lošeg upravljanja i krivotvorenje dokumenata".

Platini, koji je optužen za saučesništvo, rekao je da mu je delovalo da je suspenzija koja mu je izrečena bila samo pokušaj da ga spreče da postane predsednik FIFA 2015.


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ko još jede papriku kad je parizer pojeftineo?

Ivan Čitalac

Tekst: Zimnica u Srbiji postala luksuz, domaći ajvar "skoro kao kavijar"

Pronađite nas na: