Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:54, 9. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Liga šampiona, fudbal i tehnologija: Da li je VAR poboljšao ili unazadio igru u koju smo zaljubljeni

Autor: BBC News na srpskom
Fans on Football VAR image
BBC Sport

„Radije bih igrao bez toga", „Uništavanje igre", „Više ne znam pravila".

Video pomoćni sudija (VAR) je uveden da poboljša fudbal.

Ali kapiten Liverpula Džordan Henderson, vezni fudbaleri Aston Vile Džek Griliš i Mančester Sitija Kevin de Brujne govorili su o kontroverznim odlukama koje su sudije donosile uz pomoć VAR-a.

I čini se da VAR u drugoj sezoni korišćenja u engleskom fudbalu sve više gubi poverenje navijača.

U anketi BBC Sporta, samo trećina ljubitelja fudbala širom Velike Britanije izjavila je da veruje da je VAR poboljšao fudbal.

Anketa agencije Savanta ComRes, u kojoj je učestvovalo 2.100 ljudi, pokazuje da 44 odsto navijača smatra da je VAR pogoršao igru, dok drugačije misli 30 odsto.

Iako većina navijača sada ima mogućnost da na ekranu vidi odluke VAR-a - bilo na stadionu ili gledajući na televiziji - skoro polovina navijača rekla je da veruje da je uvođenje video-tehnologije učinilo fudbal manje uzbudljivim.

Anketa je takođe pokazala:

  • 36 odsto navijača između 18 i34 godine starosti veruje da je VAR poboljšao fudbal, u poređenju sa 29 odsto navijača starih između 55 i više godina.
  • 59 odsto navijača starih 55 i više godina reklo je da VAR pogoršava fudbal.
  • Navijači londonskog Arsenala najviše od svih veruju da je VAR poboljšao fudbal - njih 44 odsto je dalo takav odgovor, dok je nešto manji procenat takvih među navijačima Čelsija (37 odsto), Liverpula (34 odsto) i Mančester stija (32 odsto).
  • Mlađi navijači podeljeni su oko toga da li sudije VAR primenjuju dosledno (35 odsto) ili nedosledno (33 odsto).

Možda će vas zanimati video: OFK Beograd - Koliko je mračno u mraku Omladinskog


Kontroverzne odluke donete uz pomoć video-tehnologije

  • Utakmica Vest Hem - Aston Vila (30. novembar) - Trener Aston Vile Din Smit rekao je da VAR „frustrira sve, ali ne možemo ništa da učinimo", nakon što je gol Olija Votkinsa poništen zbog ofsajda na osnovu položaja njegove ruke;
  • Mančester Junajted - Vest Bromvič (21. novembar) - „Veoma sam razočaran odlukama sudije", rekao je trener Vest Broma Slaven Bilić pošto je sudija Dejvid Kut preinačio odluku o penalu, procenivši da je Bruno Fernandes dodirnuo loptu rukom pre starta Konora Galagera.
  • Kristal Palas - Lids (7. novembar) - Patrik Bamford je rekao je da VAR „uništava fudbal" pošto je zbog ofsajda poništen njegov gol za izjednačenje Lidsa. Presuđeno je da je zbog ispružene ruke bio u nedozvoljenoj poziciji.
  • Everton - Liverpul (17. oktobar) - Trener Liverpula Jirgen Klop rekao je da „ne razume ove odluke" nakon što VAR-om nije razmotren grub start Džordana Pikforda nad Virdžilom van Dajkom, da bi gol Džordana Hendersona bio poništen zbog ofsajda u kome je bio njegov saigrač Sadio Mane.

Liverpul najviše pogođen odlukama VAR-a?

Kada se pogleda statistika navijači Liverpula mogli bi da se saglase sa kapitenom tima Džordanom Hendersenom.

Uz pomoć video-tehnologije sudije su u sezoni 2020/21. poništile više golova ekipi Jirgena Klopa nego bilo kom drugom premijerligaškom timu.

Anketa pokazuje da samo 28 odsto navijača Liverpula veruje da se VAR primenjuje dosledno, kao i 31 odsto navijača Mančester Junajteda, a nešto više, 39 odsto, među navijačima Arsenala i Čelsija.

I samo četvrtina navijača Liverpula smatra da je VAR fudbal učinio uzbudljivijim.

Sistem video pomoći sudijama prvi put je korišćen u engleskom fudbalu 8. januara 2018. godine na utakmici trećeg kola FA kupa između Brajtona i Kristal Palasa.

Potom je upotrebljen u još dve utakmice drugog kup-takmičenja.

Zvanično se VAR koristi u Premijer ligi od sezone 2019/20.

U julu ove godine, Svetska fudbalska federacija (FIFA) potpuno je preuzela kontrolu nad VAR sistemom kojim je do tada upravljalo zakonodavnko fudbalsko telo - IFAB.

Od tada je došlo do porasta broja sudija koji su koristili monitore pored terena da bi naknadno utvrdili da li je postignut gol, da li je neki start bio za crveni karton ili za najtežu kaznu - penal.

Nepoverljivost među navijačima timova u Premijer ligi

Škotske fudbalske vlasti razmatrale su uvođenje VAR-a, ali tehnologija još nije korišćena u tamošnjem fudbalu.

VAR je uveden u nemačkoj Bundesligi i italijanskoj Seriji A 2017. godine, a španska i francuska prva liga uvele su ga 2018. godine.

Kao i u tim evropskim ligama, i u Engleskoj su napravljene promene kako bi sistem bio unapređen i poboljšan.

Ali anketa je pokazala da više od polovine (51 odsto) navijača klubova Premijer lige smatra da se VAR primenjuje nedosledno.

Međutim, izvršni direktor Premijer lige Ričard Masters rekao je ranije ove godine da je VAR opravdao odluku o uvođenju, jer je poboljšana tačnost sudijskih odluka.

„U ključnim situacijama na utakmicama imamo preciznost do 94 odsto kad je reč odlukama glavnih sudija i 97 odsto kada je reč o pomoćnicima, tako da vidimo pozitivan uticaj", rekao je.

Šta su rekli o VAR-u

Bivši odbrambeni fudbaler Mančester Junajteda i komentator Skaj sportsa Geri Nevil: „[Sudije] izgledaju kao da su programirani poput robota. Ponašaju su kao ludi, programirani su do n-tog stepena, uplašeni su do smrti."

Trener Totenhema Žoze Murinjo: „Krećemo se u pravcu koji je zaista loš po ovu prelepu igru, igru u koju su se svi zaljubili."

Bivši vezni fudbaler Totenhema i Njukalsa i komentator BBC-ijeve emisije „Utakmica dana" Džermejn Dženas:

„Neverovatan je mentalni napor igrača i trenera da prevaziđu probleme koje im je doneo VAR. Trebalo je da pomogne da se igra poboljša, a ne da odmogne".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: