Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:37, 7. 7. 2022.

| BBC News na srpskom

Holandija, posao i prava radnika: Usvojen Zakon o radu od kuće, hoće li i ostatak Evrope slediti

Autor: BBC News na srpskom
žena radi od kuće
Getty Images

Holandski parlament odobrio je zakon koji će zaposlenima u mnogim preduzećima dati pravo da rade od kuće.

Moguće je da će ovaj presedan dovesti do revolucije u radnom zakonodavstvu širom Evrope.

Ako se Senat saglasi sa parlamentom, Holandija će postati pionir u legalizaciji rada na daljinu, čije su prednosti tokom pandemije korona virusa koristili mnogi radnici širom sveta.

Stručnjaci smatraju da će i druge evropske zemlje najverovatnije slediti primer Holandije, što znači da će se radno zakonodavstvo širom Evrope iz korena promeniti.

Predlog zakona o radu na daljinu u parlamentu su predstavili predstavnik proevropske stranke D-66 Stiven Van Venberg i Sena Matug iz Zelene stranke.

Prema njemu, zaposlenima se daje mogućnost da zatraže od poslodavca da rade od kuće ako im priroda posla to dozvoljava, a poslodavci su dužni da ovaj zahtev razmotre.

Neke svetske kompanije su na sopstvenu inicijativu već prevele zaposlene na hibridni raspored, omogućavajući im da pojedinim danima rade od kuće.

Na primer, prošlog leta 73.000 zaposlenih u švajcarskoj banci UBS dobilo je ovu mogućnost.

Ove nedelje, njena vodeća kancelarija u Londonu objavila je da iznajmljuje dva sprata zbog drastičnog smanjenja zahteva za radnim prostorom.

U aprilu ove godine najveća banka u Francuskoj BNP Pariba (BNP Paribas) dozvolila je zaposlenima, više od 132.000 njih, da najmanje do 2024. godine mogu da rade delimično od kuće.

I dok je početkom juna milijarder Ilon Musk zahtevao da se zaposleni u njegovoj kompaniji Tesla automobili vrate u kancelariju svih pet radnih dana ili da daju otkaz, najveći nemački sindikat IG Metal (IG Metall) saopštio je da će podržati svakoga ko ne želi da se povinuje zahtevu preduzetnika.

Nemačke vlasti su takođe najavile planove da zakonski uvedu pravo na rad od kuće.

Ministar rada Hubertus Hajl rekao je u januaru da je pandemija naterala poslodavce da budu fleksibilniji i da vlada planira da to iskoristi za stvaranje „modernih pravila za mobilni rad u Nemačkoj".

Hajl je tada uverio javnost da će uskoro biti uspostavljen novi pravni i regulatorni okvir za to.

„Ne sumnjam da će zakonodavci širom sveta odlučiti da bliže pogledaju zakon u Holandiji i razmisle o mogućnosti uvođenja sličnih propisa u svojim zemljama", rekao je za Telegraf advokat Martin Luf.

Rad od kuće nije jedini način da se poboljša ravnoteža između poslovnog i privatnog života za zaposlene koji su poslodavci i vlade širom sveta odlučili da razmotre posle pandemije.

Tako je u Britaniji, u okviru šestomesečnog eksperimenta, 70 kompanija dalo zaposlenima mogućnost da rade četiri dana u nedelji uz održavanje pune plate.

Ranije je sličan eksperiment sproveden nekoliko godina na Islandu i bio je pohvaljen kao uspešan.


Pogledajte video: Menstrualno odsustvo - žensko pravo ili nepotrebno bolovanje


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Zatvoriti je i pretvoriti u pešačku zonu i biciklističku stazu.

Saob ing Čitalac

Tekst: Još jedan udes u Knjaževačkoj - tamo gde je pre dva meseca poginuo pešak

Pronađite nas na: