Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:25, 6. 2. 2021.

| BBC News na srpskom

Holandija, turizam i droge: Da li će jedna od glavnih atrakcija Amsterdama postati istorija

Autor: BBC News na srpskom
Coffee shop in Amsterdam
BBC
Vlasnici kanabis šopova smatraju da bi zabrana gradskih vlasti mogla da pretvori turiste u mete narko gangstera

Kad međunarodni posetioci jednom budu smeli da se vrate na kanale koji presecaju srednjevekovne ulice Amsterdama, mogli bi da otkriju da više nemaju pristup jednoj od najslavnijih turističkih atrakcija glavnog grada Holandije.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema želi da zabrani stranim turistima pristup kofi šopovima - lokalima u kojima se prodaje marihuana - da bi smanjila anti-socijalno ponašanje i grad učinila privlačnijim za imućnije goste.

Vlasnici slavnih amsterdamskih kofi šopova pružaju otpor.

Oni za BBC kažu da ako turistima bude zabranjeno da posećuju regulisane lokale, biće gurnuti u zagrljaj nemilosrdnih uličnih narko dilera.

„Potpuno puštene s lanca"

Amsterdam je slavan po nizu stvari, uključujući buran noćni život - ulica crvenih fenjera, kofi šopovi i barovi - koji uspeva da privuče 20 miliona turista godišnje.

Amsterdam Mayor Femke Halsema
EPA
Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema ima podršku građana koji žele vide kraj poročnije strane grada

Kao i ostatak Holandije, ovaj grad se trenutno nalazi u izolaciji.

Neki od njegovih 850.000 stanovnika voleli bi da život posle Kovida-19 više liči na sadašnje stanje nego da se vrati na pređašnje.

Bernardet de Vit želi da se reši onoga što zove „turistima niske vrednosti", među kojima i mlade Britanke „obučene kao roze penisi - one su potpuno puštene s lanca".

Bernadet se tetura okolo da bi demonstrirala kako se neki posetioci ponašaju od kasnog prepodneva nadalje, mokreći na ulicama i povraćajući u baštama.


Gradonačelnica ima plan.

Sasecanje kanabis turizma u korenu, smatra ona, odvratiće taj tip posetilaca i smanjiti onu vrstu ponašanja koja se često vezuje za njih.

U većem delu Holandije već se od posetilaca kofi šopova traži da prikažu dokaz o državljanstvu, ali to pravilo još se ne primenjuje u glavnom gradu.

Gradska vlast već se okušala sa drugim metodama smanjenja pritiska koji dolazi sa „prekomernim turizmom".

Stanovi za iznajmljivanje u stilu „er-bi-en-bija" nedavno su zabranjeni u strogom istorijskom centru, a budućnost ulice crvenih fenjera pod velikim je znakom pitanja posle predloga da se seks zona umesto toga izmesti na obode grada.

Kofi šopovi su samo najskorija mesta koja zanimaju uživaoce u zadovoljstvima, a koja su se našla na meti mera.


Pogledajte video: Uzgoj konoplje u Srbiji


„Ostalo je svega osam kofi šopova"

U „Grinhaus kafeu" Joakima Helmsa, zidovi su prekriveni fotografijama njega kako se grli sa slavnim gostima, od Rijane do Ričarda Brensona, od Snup Doga do Majli Sajrus.

„Živeo sam ovde čitav život", kaže mi vlasnik.

„Ljudi koji dolaze da puše travu nisu oni koji prave nered."


Isključivanje turista iz kofi šopova možda je lakše nego izboriti se sa jeftinim letovima i smeštajem, ali to nije način da se poboljša Amsterdam za meštane, smatra on.


Pogledajte video: Država koja je prva dekriminalizovala drogu


„Zaostali" zbog holandskih zakona o kanabisu

Kontradiktorno holandsko zakonodavstvo stvorilo je ono što je poznato kao „politika malih vrata": proizvodnja kanabisa je ilegalna, ali je holandskim kofi šopovima dozvoljeno da ih prodaju.

Iako je to tehnički krivično delo, prodaja malih količina se „toleriše".

Drugs on offer in Amsterdam
BBC
Holandski zakoni za kofi šopove tolerišu prodaju male količine kanabisa

Ova politika znači da kofi šopovi kupuju zalihe od kriminalnih uzgajivača iz podzemlja, koji ih uglavnom uzgajaju ilegalno u Holandiji ili krijumčare iz zemalja kao što su Maroko, Jamajka, Kolumbija i Tajland.

Joakim i drugi vlasnici za BBC su rekli da njihova reputacija pati zbog neusaglašene regulative.

U toku su eksperimenti u 10 gradova koji će dopustiti malom broju kofi šopova da kupuju proizvode od autorizovanih holandskih uzgajivača kanabisa.

„Viđamo kako drugi gradovi polaze dalje, dok mi zaostajemo za njima.

„To je loše za Amsterdam - ovaj liberalan, tolerantni grad zapravo nazaduje", žali se on.

Mogu li turisti da se nađu na meti uličnih dilera?

BBC je pitao amsterdamske lokalne vlasti šta misle o upozorenju vlasnika kofi šopova da bi zabrana posećivanja njihovih lokala mogla naprosto da premesti problem na ulice glavnog grada.

Amsterdam tourist tat
BBC
Gradonačelnica Amsterdama želi da turisti dolaze zbog njegovih znamenitosti i muzeja, a ne kofi šopova

U saopštenju koje smo dobili se navodi: „Uznapredovalo tržište kanabisa generiše sve veću dobit i sve je ranjivije na kriminalnu aktivnost.

Aktuelna politika tolerancije otežava, možda čak i čini nemogućim, da vlasnici kofi šopova ne održavaju veze sa ilegalnim dobavljačima."

Ali Mark Džejkobs, koji vodi „Rukiz klab" u uskoj ulici u senci Rajksmuzeuma, smatra da će planovi gradonačelnice upravo podstaći onu vrstu kriminalnog i anti-socijalnog ponašanja koje gradska vlada želi da izbegne.

„Dileri su ti koji će biti srećni: brutalni tipovi, već to mogu da vidim. U jedan ujutro ću morati da zatvorim, a onda te čekaju dileri, a oni ne mare šta ti prodaju ili šta će da ti se desi."

„Neće biti bezbedno na ulicama kao što je sada. Imaćete nove Al Kaponee, pojaviće se novi dileri, hiljade njih."

Kofi šopovi igraju važnu ulogu u zaštiti mladih ljudi, tvrdi Joakim Helms, koji se plaši da bi oni u protivnom mogli da završe kao kuriri ili da prodaju drogu na ulici.

Drugi vlasnici malih preduzeća imaju drugih briga.


Ali mnogi stanovnici ne gledaju na to tako, a budući da su i policija i tužioci za strožu kontrolu, vrlo je verovatno da će od sledeće godine stranim posetiocima biti zabranjen pristup amsterdamskim kofi šopovima.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA