Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:45, 15. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Holivud, superheroji i Novi mutanti: Režiserov san o Iks-menima „prepolovila stvarnost“

Autor: BBC News na srpskom

Pre nego što pođemo dalje, odmah da napomenem da u ovom tekstu nema Kapetana Amerike, nema Spajdermena, a Vulverin je samo blago pomenut.

A za mene, zaluđenika za Marvelove stripove, to je savršeno.

Čitajući stripove o Iks-menima oduvek su me više zanimali pozadinski likovi: čudaci koji su se krili iza velikih imena, novi regruti - oni sa potencijalom da postanu B-tim.

I zato kada je film o Novim mutantima, omladinskom timu Iks-mena, snimljen 2017. godine, bio sam prilično uzbuđen.

Prošle su tri godine i on se tek sad pojavio na velikim ekranima, nakon, recimo to ovako… Veoma teškog putovanja.

Iako sam morao dugo da čekam, još je duže morao Džoš Bun, čovek koji je snimio film.

„Telefon me je nedavno podsetio na događaj sa snimanja", kaže za Njuzbit Radio 1 režiser i scenarista ovog filma.

„Bila je to fotografija na kojoj je pisalo 'pre tri godine', a ja sam bio u fazonu: 'Ma, nosi se!'"

Neizbežna priča o počecima

Evo istorijata.

Nove mutante je 2017. godine snimio Foks - sada Tventiet senčeri studios (20th Century Studios) - koji su vlasnici prava na franšizu Marvelovih Iks-mena.

Svaki film o Iks-menima koje ste gledali do sada snimio je ovaj studio.

Međutim, Dizni je - nedugo nakon što su snimljeni Novi mutanti - postao vlasnik Marvela tako što je kupio Foks studije, što znači da su se Iks-meni ponovo vratili Marvelu u vlasništvo.

A Marvel ima planove za jednu potpuno novu franšizu.

Bila su planirana dodatna snimanja, što je normalno za većinu filmova - mada postoje navodi da je previše traženo od Džoša i njegove glumačke i snimateljske ekipe da bi film bio spreman za premijeru.

Spajanje kompanija značilo je da se dodatna snimanja nikad nisu desila. Ono što je danas u bioskopima, napravljeno je tokom prvobitnog snimanja od pre tri godine.

„Našli smo se u zbunjujućim okolnostima sa kojima većina ljudi ne mora da se nosi", kaže Džoš.

„Moj utisak je da smo uspeli, ali, moj Bože, zaradili smo čvoruge i modrice usput. Čvrsto se držite za to dok sve manje stvari ostaje da se uradi i na kraju kažete: 'Ne mogu da verujem da smo napravili ovo'."

Josh Boone
Getty Images
Džoš kaže da su rane verzije Novih mutanata imale tesne veze sa Iks-men filmovima Mračni feniks i Apokalipsa.

Džoš je napisao scenario za film sa prijateljem iz detinjstva Nejtom Lijem.

Njih dvojica su opsednuti stripovima još otkako su bili deca, uključujući Iks-mene i Nove mutante.

Izneli su predlog za film koji bi bio prvi deo superherojske-horor trilogije, sa postavom od tinejdžerskih likova, što je omogućivalo sadržaj namenjen mlađoj pubilci, smešten u okvire sveta Iks-mena.

Rane verzije scenarija čak su uključivale likove iz prethodnih Iks-men filmova.

„Jednom kad počnete da otkrivate šta je vaš film, na dnevni red dolazi budžet i počnete da shvatate da ćete morate da prepolovite san", kaže Džoš.

„Ne na loš način, samo prema 'holivudskoj relanosti', kojoj svaki režiser koji snima filmove na kraju mora da se prikloni."

„Dakle, čak i ako neko snima film od 200 miliona dolara, uveravam vas da mu je prvo bilo potrebno 400 miliona."

„Sledeći projekat ću birati pametnije"

Džoš kaže da je njegovo iskustvo snimanja Novih mutanata bilo veoma drugačije u odnosu na snimanje nagrađenog filma Krive su zvezde iz 2014. godine, po kom je možda najpoznatiji.

Kad se ranoj publici dopao taj film, Džoš kaže da mu je predsednik studija rekao: „Nikad me više nećeš videti" i odobrio premijeru.

„To su bile savršene okolnosti, a ovo je bilo sve suprotnog od toga."

Henry Zaga and Anya Taylor-Joy
20th Century Studios / Marvel Entertainment
Ovi mladi Iks-meni moraju da izađu na kraj sa natprirodnim čudovištima i vlastitim tinejdžerskim hormonima

Nakon što su „preživeli" spajanje kompanija, Novi mutanti su ponovo odloženi 2020. godine zbog korona virusa.

Sasvim slučajno, Džošov sledeći projekat bila je televizijska adaptacija knjige Stivena Kinga Uporište - o gripu koji izbriše većinu svetske populacije.

„Činjenica da smo to upravo snimili, a desila se pandemija, već je sama po sebi bila uvrnuta", kaže on.

„A sada u bioskope puštamo film o deci u karantinu? I ja sam u fazonu, ne znam, sledeći projekat ću birati pametnije."

Ko su Novi mutanti?

Površni obožavaoci Marvela verovatno neće znati za likove kao što su Kenonbol, Medžik, Vulfsbejn, Munstar i Sanspot - koji se, inače, u filmu ne oslovljavaju po njihovim superherojskim imenima.

Ali činjenica da nema miljenika šire publike u Novim mutantima ne bi trebalo da odbije ljubitelje supeherojskih filmova.

Na kraju krajeva, Marvelovi Čuvari galaksije dokazali su da možete da pokrenete franšizu vrednu milijarde dolara sa drvetom i raspričanim glodarom među glavnim junacima.

I ovde imamo autsajdere.

Novi mutanti govore o grupi mladih tinejdžera sa supermoćima, zaključanim u ustanovi radi njihove vlastite zaštite, gde se bore protiv košmarnih čudovišta i divovskog stvorenja po imenu Demonski medved.

Među glumcima su Mejzi Vilijams (Igra prestola), Čarli Hiton (Čudnije stvari) i Anja Tejlor-Džoj (Veštica, Birmingemska banda).

Takođe, ima prvu priču o LGBT zajednici u nekom velikom superherojskom holivudskom filmu, sa Mejsinom Ran - koja može da se pretvori u vuka - i Dani u tumačenju Blu Hant, koja stvara iluzije, čiju ljubavnu priču pratimo.

Džoš kaže da je „čudno" što toga nema više u velikim filmovima, ali krivi želju Holivuda da prodaje ostvarenja na „homofobičnim teritorijama" širom sveta.

„Vredi zapeti malo jače i potruditi se da progurate te stvari", kaže on.

„Ovo je delovalo kao dobar film za tako nešto, naročito zato što ima mnogo tinejdžera koji se muče sa vlastitom seksualnošću ili su zlostavljani kod kuće."

On smatra da se „čak i najpopularnije dete u školi verovatno ponekad oseća pomalo kao autsajder i kao da nigde na pripada", zato što je to „u osnovi iskustva jednog tinejdžera".

„Ti elementi su bili lični"

Čini se da se Džoš najviše poistovećuje sa likom koji tumači Mejzi.

Ona održava deo njegovog odrastanja u američkom „Biblijskom pojasu" - konzervativnim državama na jugu SAD - tokom osamdesetih.

„Ran je u detinjstvu ugnjetavana religijom, a ja sam i te kako bio ugnjetavan religijom."

Kaže da su, dok je bio dete, njegovi roditelji ušli u evangelistički hrišćanski pokret koji je onomad „zahvatio" delove Amerike.

„Knjige Stivena Kinga bile su spaljivane u kaminima, presnimavali smo albume Guns & Roses preko hrišćanskih traka da se ne bi znalo šta je na njima", dodaje on.

„Dakle, bio je to pokušaj da se u film uvedu elementi koji su bili lični."

Sada kada se film konačno našao u bioskopima, nekoliko godina kasnije nego što je planirano, recenzije Novih mutanata većinom nisu povoljne.

Jedan od koautora stripa kritikovao je film zbog angažovanja belih glumaca da tumače neke od likova tamnije boje kože, pa čak i pogrešno ispisao njegovo ime na špici.

Međutim, uprkos svim preprekama na putu - koje sada čine Džošove planove za trilogiju malo verovatnim - on se nada da će likovi koje je oživeo na velikom ekranu možda negde naći dom u budućnosti.

Kaže da ga „strašno zanima" da vidi šta će Marvel uraditi sa franšizom Iks-mena.

„Bilo bi sjajno kad bi nam dali da ih napravimo još, ili ako bi nastavili priču ovih likova na neki način. Mislim da imam jednu od najboljih glumačkih postava pod kapom nebeskom.

„Sve se dobro završilo zato što mislim da svi jako volimo ovaj film."


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Imali višak stolica pa da ne stoje prazne.

Stolar Čitalac

Tekst: Potvrđena nova zapošljavanja u niškom Vodovodu: Zvanično 28 novih radnika poslednjih meseci

Pronađite nas na: