Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 3. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Hrana i Indija: Apel potrošačima - jedite više šećera neće vam škoditi

Autor: BBC News na srpskom
Indijski radnici u polju šećerne trske
Getty Images
Indija je jedan od najvećih potrošača šećera na svetu

Za razliku od raznih nutricionista i lekara koji preporučuju uzdržavanje od konzumiranja šećera, u Indiji rade nešto sasvim suprotno.

Prevelike zalihe šećera naterale su Udruženje indijskih šećerana (The Indian Sugar Mills Association - ISMA) da pokrene kampanju kojom bi ohrabrili Indijce da više konzumiraju ovaj prehrambeni proizvod.

Iz Udruženja su saopštili da im je želja da razbiju mitove o šećeru i njegovim posledicama po zdravlje ljudi.

Indijci prosečno pojedu oko 19 kilograma šećera godišnje, što je ispod svetskog proseka.

Ipak, Indija je na globalnom nivou najveći svetski potrošač šećera.

Očekuje se da indijska industrija šećera ove godine poraste za 13 odsto - na 31 milion tona, ali je vlada nagovestila da bi to moglo da zaustavi izvozne subvencije, koje služe za uklanjanje viškova.

Na sajtu Udruženja indijskih šećerana čak se pojavio i kratak članak pod nazivom: „Jedite, pijte i budite zdravi: Malo šećera neće škoditi".

U okviru internet kampanje organizuju se i radionice, gde poznati kuvari i savetnici za zdravu ishranu diskutuju na temu zdravog života.

Tu su recepti za slatkiše, kao i upozorenja da veštački zaslađivači ne pomažu u mršavljenju, te da mogu dovesti do zdravstvenih posledica.

Prilikom pokretanja sajta, indijski sekretar za hranu - Sudhanšu Padej, izjavio je za lokalne medije da šećer nije „zaslužio takvu reputaciju".

„Bez naučne osnove, naokolo kolaju razni mitovi o šećeru i njegovom korišćenju", rekao je.

India is the world's biggest consumer of sugar.
Getty Images

Zdrav pristup?

Ova kampanja ima u potpunosti drugačiji pristup od kampanja u drugim državama, koje su uglavnom nastojale da podstaknu građane da jedu manje šećera.

Različiti zdravstveni problemi, poput gojaznosti i dijabetesa, povezani su sa upotrebom šećera.

Svetska zdravstvena organizacija posebno je zabrinuta zbog „slobodnih šećera" koje proizvođači obično dodaju hrani i piću, a takođe se nalaze i u medu i voćnim sokovima.

Kako Indija trguje šećerom

Oko 50 miliona indijskih zemljoradnika se bavi uzgojem šećerne trske, dok još milioni njih rade u šećeranama ili prevoze trsku.

Tamošnja vlada je zauzela intervencionistički pristup, davajući subvencije za izvoz indijskog šećera u inostranstvo, uprkos protvljenjima drugih zemalja koje proizvode šećer.

Međutim, postoji i drugi način kako se mogu rešiti viška šećera - njegovim pretvaranjem u etanol koji može da posluži kao gorivo.

Udruženje indijskih šećerana predviđa da bi proizvonja etanola mogla da naraste sa 1,9 milijarde litara godišnje na 3 milijarde litara u 2021. godini.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: