Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 21. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Hrana, vegetarijanci i Evropska unija: Velika rasprava - da li je vegetarijanska kobasica zaista kobasica

Autor: BBC News na srpskom
Vegan sausage rolls for sale during Plant Powered Expo 2020 at Olympia London
Getty Images
Da li bi veganski duguljasti rolat bio tačniji izraz?

Kada je kobasica zaista kobasica? O tome će Evropski parlament glasati ove nedelje.

Grupa poljoprivrednika nada se da će biti usvojen zakon kojim se zabranjuje vegetarijanskim proizvodima da se nazivaju kobasicama ili pljeskavicama.

Kažu da je mera potrebna da bi se sprečilo da ljudi budu u zabludi i pomisle da je reč o proizvodu od mesa.

Ali ekolozi i medicinski stručnjaci veruju da bi takva zabrana predstavljala korak unazad.

Vegetarijanstvo je poslednjih godina postalo sve popularnije, a vegetarijanski i veganski proizvodi postaju sve češći prizor u prodavnicama i na jelovnicima restorana.

Često se prodaju kao vege ili veganske pljeskavice - nešto što farmeri žele da promene.

Šta oni zapravo traže?

Prema predloženim izmenama i dopunama zakona o poljoprivredi, određeni izrazi poput hamburgera i kobasica mogli bi se koristiti samo za stavljanje na tržište proizvoda koji zaista jesu od mesa.

To bi značilo kraj vegetarijanskim pljeskavicama ili veganskim kobasicama na jelovnicima i na ambalaži.

A biftek, šnicla, vurst, hamburger, eskalopa i kobasica takođe bi bili zabranjeni za upotrebu, osim ako proizvod koji se prodaje ne sadrži meso.

Izrazi poput „sojino mleko" i „veganski sir" zabranjeni su u Evropskoj uniji pre tri godine, nakon što je vrhovni sud presudio da se izrazi poput mleka i sira ne mogu koristiti za nemlečne proizvode.

Predloženim amandmanima dodatno bi se zabranilo proizvođačima da biljnu hranu upoređuju sa mlečnim proizvodima rečima kao što su „slično" i „poput".

To bi značilo da na policamama supermarketa više ne bi bilo proizvoda na kojima piše: „kao sir" ili „poput jogurta".

Asocijacija poljoprivrednika EU Kopa-Kogeka (Copa-Cogeca), koja podržava mere, saopštila je da bi ova zabrana trebalo da okončati „nadrealni" opis hrane.

„Stvarna priroda proizvoda nije u skladu sa marketingom i to je samo spin koji će dovesti do toga da se stvari otrgnu kontroli", rekao je ranije ovog meseca portparol asocijacije Žan-Pjer Fleuri.

Međutim, švedska evropska poslanica Jite Guteland rekla je za BBC da bi ponovno označavanje takvih proizvoda samo zbunilo potrošače.

„Naravno, velika bitka ove nedelje se vodi oko davanja pravih podsticaja poljoprivrednicima kako bi osigurali da imamo što manje zagađenja. To jest, moramo da jedemo manje mesa."

Organizacija ProVeg International (ProVeg International), koja nastoji da promoviše i podstakne vegetarijanstvo, navodi da su potrošači već bili potpuno svesni šta kupuju.

„Baš kao što svi znamo da kikiriki puter ne sadrži puter, potrošači tačno znaju šta dobijaju kada kupuju vege burgere ili vege kobasice", rekao je Aleks Grominger iz ProVega.

Slično tome, Evropsko lekarsko udruženje nazvalo je predloge „neskladnim sa trenutnom klimom".


Pogledajte video: Takmičenje u jedenjuod kog suze naviru na oči

O amandmanima se govorilo u okviru rasprave o širim poljoprivrednim reformama, a ako budu usvojeni, izmene zakona ne bi stupile na snagu odmah.

Prethodno će se o njegovoj primeni pregovarati sa svih 27 država članica EU.

Možda bismo tada mogli da se radujemo uživanju u nekim vegetarijanskim tubama ili veganskim rolnicama, a sve to da se zalije pićem na bazi badema ili soje.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: