Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 9. 10. 2021.

| BBC News na srpskom

Insekti i štetočine: Nova vrsta smrdibube otkrivena u Velikoj Britaniji

Autor: BBC News na srpskom
smrdibube
BBC

Jedna smrdibuba, koja može da ugrozi useve i da se zapati u kućama, prati se u istraživanju u britanskoj grofoviji Sari.

Usamljena buba uhvaćena je ovog leta u tamošnjoj botaničkoj bašti, nekoliko nedelja posle postavljanja zamke.

Moguće je da je dovezena sa robom iz uvoza i da je deo do sada neotkrivene lokalne populacije smrdibuba.

Smeđa smrdibuba poreklom je iz Azije, ali se proširila u delove Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, i može da uništi voćne zasade.

Dr Glen Pauel, šef odeljenja za zdravlje bilja u ovoj bašti, rekao je da bi ova smrdibuba mogla da postane uobičajena u baštama i kućama u roku od jedne decenije.

„Ovo nije iznenadna invazija, već potencijalno postepeno povećanje i širenje populacije, pogoršano zagrevanjem sveta", rekao je on.

Dr Glen Powell
BBC

Još nije poznato da li smrdibube žive neotkrivene u nekim delovima Engleske ili su retki posetioci koji se zaustave na uvoznoj robi ili putničkom prtljagu i prežive samo kratko vreme.

Do sada nisu pronađene larve koje bi ukazivale na to da se buba razmnožava i da se nastanila.

Buba je do sada ulovljena samo dva puta u zamke postavljene da je namame pomoću prirodne hemikalije - u svim slučajevima kao usamljena jedinka.

Prethodni put su otkrivene u močvari u Eseksu i u vrtu divljih životinja londonskog Prirodnjačkog muzeja.

Prema odeljenju za životnu sredinu Defra, buba je u Velikoj Britaniji pronađena u nekoliko navrata - u putničkom prtljagu koji je dovezen iz SAD, uvezenoj odeći i drvetu iz SAD, te kamenu iz Kine.

Zamka u Visliju deo je nacionalnog projekta praćenja koji vodi kompanija za istraživanje biljnih nauka, NIAB EMR, u Kentu, a finansira Defra.

Dr Mišel Fontejn, šefica odeljenja ekologije štetočina i patogena u NIAB EMR-u, rekla je: „Smeđe smrdibube predstavljaju značajnu pretnju sistemima proizvodnje hrane u Velikoj Britaniji, pa je od ključne važnosti da nastavimo da pratimo svako postojanje i širenje štetočina".

U Velikoj Britaniji je već prisutno više od 40 vrsta smrdibuba.

Većina ne predstavlja opasnost po zdravlje biljaka i ne smatraju se štetočinama.

Smeđe smrdibube, prepoznatljive po obliku glave, dobile su ime po mirisu koji ispuštaju kada su u opasnosti.

Mogu biti pogubne za poljoprivrednike, uništavajući voće poput nektarina i breskvi i hraneći se raznim ukrasnim drvećem, povrćem i drugim biljkama.

Invazivne vrste koštaju britansku privredu više od 2,1 milijardi dolara godišnje i mogu da ugroze opstanak drugih biljaka i životinja.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: