Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:14, 14. 2. 2021.

| BBC News na srpskom

Izbori na Kosovu: Još jedno vanredno glasanje za poslanike

Autor: BBC News na srpskom
Gračanica, 4. oktobar 2019.
BBC
Na Kosovu se glasa na 888 biračkih mesta

Peti put zaredom, poslanici kosovskog parlamenta biraju se na vanrednim izborima.

Nešto manje od milion i osamsto hiljada glasača biraće 120 predstavnika, od kojih je deset mesta rezervisano za srpsku zajednicu, a deset za manjinske zajednice koje žive na Kosovu.

Na 28 lista, čija se imena nalaze na glasačkom listiću, kandidovalo se 1079 potencijalnih poslanika, a birači zaokružuju dvaput - jednom stranku koju biraju, a drugi put kandidata iz te stranke kome daju svoj glas.

U biračkom spisku više nije oko 143 hiljade birača koji su imali pravo glasanja na prethodnim izborima u oktobru 2019. godine, a Centralna izborna komisija (CIK) saopštava da je birački spisak ažuriran uklanjanjem preminulih, kao i osoba koje su do sada glasale sa identifikacionim dokumentima koje je izdala međunarodna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK).

Dijaspora je glasačko pravo mogla da ostvari slanjem pisma, ali je veliki broj onih sa pravom glasa ipak došao na Kosovo.

CIK je saopštio da je pravo da glasaju obezbeđeno i zaraženima korona virusom koje posećuju mobilni timovi.

Zbog čega se na Kosovu ponovo glasa posle samo 16 meseci

Za koga glasaju Srbi na Kosovu

Ko je ko na političkoj sceni Kosova

Na izborima održanim u oktobru 2019. godine, na glasanju je pobedila stranka Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je u dogovoru sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) postao premijer, ali su ga partneri srušili posle nekoliko meseci vlasti.

Premijer nove koalicije, koju su činile gotovo sve stranke sem izborne pobednice, postao je Avdulah Hoti iz DSK, ali je Ustavni sud proglasio da je glas jednog poslanika koji je podržao vladu nelegitiman - pa je i ta vlada pala, a izbori su ponovo raspisani.

Prema kosovskim izborim pravilima, prednost u sastavljanju vlade i mesto mandatara dobiće prvoplasirana stranka u većinskoj zajednici, dok je pobednicima u srpskoj zajednici garantovano mesto u budućoj Vladi Kosova.


Ko je ko na izborima na Kosovu

Na glasačkom listiću nalazi se 28 lista:

  • Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, NISMA Fatmira Ljimaja deo su poslednje vladajuće većine;
  • Samoopredeljenje Aljbina Kurtija je pobednica prethodnih izbora;
  • Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija jedina nije učestvovala u vlasti od prethodnih izbora;
  • Za glasove većinske zajednice nadmeću se i Partija balista i Fjala;
  • Za deset mandata garantovanih srpskoj zajednici, nadmeću se Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak, Srpski demokratski savez i Srpska lista;
  • Ostale manjinske zajednice imaju ukupno deset garantovanih mandata, a među njima su bošnjačke liste: Koalicija Vakat, Socijaldemokratska unija, Ujedinjena zajednica, Nova demokratska stranka, Naša inicijativa;
  • Liste romske zajednice: Partija ujedinjenih Roma, Napredna stranka kosovskih Roma, Romska inicijativa i Kosovska nova romska partija;
  • Aškalijske stranke: Partija Aškalija za integraciju, Demokratska partija Aškalija Kosova i Aškalijska partija za integraciju;
  • Goranske partije: Koalicija Zajeno i Jedinstvena goranska partija;
  • Partije turske zajednice: Kosovska demokratska turska partija, Nova stranka turskog pokreta;
  • Egipćanske partije: Nova demokratska inicijativa Kosova i Liberalna partija Egipćana.

Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: