Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:43, 15. 7. 2020.

| BBC News na srpskom

Izbori u Severnoj Makedoniji: Ključni dan izbora poslanika Sobranja

Autor: BBC News na srpskom
Strumica, 15. jul 2020.
REUTERS/Ognen Teofilovski
Izbori u Severnoj Makedoniji protiču uz mere za suzbijanje epidemije virusa korona

Parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji ušli su u treći, ključni dan kojim se završava glasanje za budući saziv Sobranja.

U ponedeljak, pravo glasa koristili su zaraženi virusom korona koji su se prijavili za mogućnost da ih u izolaciji, pod punom zaštitnom opremom, posete članovi biračkih odbora u pratnji medicinskih radnika.

U utorak su glasali stari, nemoćni i zatvorenici, dok u sredu svoje biračko pravo koriste svi ostali građani kojih je na biračkom spisku više od 1,8 miliona.

Na glasačkim listićima je petnaest lista i stranaka, a glasanje je produženo do 21 čas da se na biralištima, gde su maske obavezne, ne bi stvarale gužve.

Zbog glasanja koje se prvi put organizuje u sredu umesto u nedelju, makedonska vlada proglasila je današnji dan za neradni.

Do izbora, Severnu Makedoniju je dovela tehnička vlada koja se po Ustavu formira sto dana pre izbora.

Vlada Zorana Zaeva skratila je sebi mandat jer prethodne jeseni nije stigao datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, pa je formiran tehnički kabinet u koji su ušle najveće stranke - model koji je u zemlji primenjen u prethodnim političkim krizama, kada je smenjivana vlada Nikole Gruevskog.

Kabinet Olivera Spaskovskog imao je „rok trajanja" do 12. aprila koji je bio određen kao datum za izbore.

Međutim, proglašenje vanrednog stanja zbog virusa korona odložilo je izbore na neodređeno vreme - najpre do juna, da bi potom dogovorom stranaka glasanje bilo zakazano za 15. jul.

Severna Makedonija do sada je zabeležila 389 smrtnih slučajeva od virusa korona, dok je registrovala 8.332 slučajeva zaraze, od kojih se oporavilo 4.468 ljudi, podaci su ministra zdravlja Venka Filipčeta.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Stiče se pogrešan utisak da je u gradu i okolini sve "pod konac" i da nam samo taj stadion fali, pa da kažemo: "E, ovako se mož' živi..."

To što malo fali... čitalac

Tekst: Nišlije žele lepo mesto za fudbal - peticija na sajtu "Kreni-promeni"