Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:29, 22. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Izbori u Srbiji: Ubedljiva pobeda naprednjaka, u parlamentu još SPS, Spas i manjinske stranke

Autor: BBC News na srpskom
Vučić
BBC

Prema prvim privremenim rezultatima, vladajuća Srpska napredna stranka imaće dvotrećinsku kontrolu nad novim parlamentom, osvojivši 61,59 odsto glasova birača na parlamentarnim izborima.

Partneri naprednjaka u odlazećoj vladi premijerke Ane Brnabić, Socijalistička partija Srbije, dobila je podršku 10,37 odsto glasača.

Srpski patriotski savez bivšeg vaterpoliste i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića osvojio je 3,64, prema podacima RIK-a.

Pored ovih stranaka, u novom sazivu parlamenta naći će se i partije nacionalnih manjina, za koje važi cenzus manji od tri odsto.

Republička izborna komisija je do sada pregledala više od 70 odsto biračkih mesta, što predstavlja oko 64 odsto biračkog tela.

RIK će saopštiti konačne rezultate izbora za 250 poslanika parlamenta najkasnije do 25. juna u 20 časova.

Prema oceni Posmatračke misije Crte, parlamentarni izbori 2020. su po kvalitetu i izbornog dana i celokupnog izbornog procesa najlošiji izbori koje je ova organizacija posmatrala.

„Iako ovi izbori ispunjavaju minimalne demokratske standarde, oni ugrožavaju kvalitet demokratije u Srbiji", izjavio je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije Crte.

„Uložen je veliki trud da se stvori privid demokratskih izbora kroz smanjenje izbornog cenzusa ili broja registrovanih birača, ali nakon ovakvih izbora možemo očekivati samo da će sledeći biti još lošiji", dodao je.

Poslanički mandati

Procena je da će Srpska napredna stranka imati 191 od 250 poslanika, pokazuju preliminarne projekcije CESID-a i agencije IPSOS.

Socijalistička partija Srbije može da računa na 32 poslanička mesta, a Šapićev SPAS 11.

Opozicija i manjinske stranke imaće manje od petine poslaničkih mesta, prve su procene analitičara.

Procena posmatračke misije CRTA je da je izlaznost 45,5 odsto, a CESID-a 44,9 odsto. Srpska napredna stranka saopštila je da je izlaznost 50,2 odsto.

Šapić
Vladimir Živojinović/BBC

Reakcije na rezultate

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da su naprednjaci dobili više od dva miliona glasova, od 3,3 miliona ljudi koji su glasali.

„Večeras smo dobili ogromno poverenje naroda, najveće ikada u Srbiji", rekao je Vučić u sedištu Srpske napredne stranke, gde su rezultati izbora dočekani uz trubače.

Vučić poručio je da su naprednjaci na današnjim izborima osvojili oko 2.000.000 glasova od 3.300.000 izašlih.

„U politici sam dugo ali nikada ovakav trenutak nisam doživeo, dobili smo ogromno poverenje naroda, najveće ikada u Srbiji, u uslovima kada je malo ko u to verovao", poručio je lider naprednjaka u sedištu SNS-a nakon objavljivanja prvih rezultata izbora.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji. Na osnovu 93,6 odsto obrađenog uzorka, samo tri liste prelaze cenzus. Izlaznost: 48-49 odsto. [ 62,6% Aleksandar Vučić - za našu decu. ] [ 10,9% Ivica Dačić - SPS, JS - Dragan Marković Palma ],[ 4,2% Aleksandar Šapić - pobeda za Srbiju ], Source: Izvor: Ipsos, CeSID, Image: Glasanje

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da su izbori protekli u feri demokratskoj atmosferi, a da je bojkot dela opozicije „propao".

„Ako je u državnom interesu da se nastavi koalicija [sa SNS], mi smo spremni", rekao je Dačić novinarima u izbornom štabu SPS.

Lider SPAS-a Aleksandar Šapić čestitao je simpatizerima na „izvesnom" ulasku u parlament.

„Neću zatvarati vrata ni pred kim, razgovaraću sa svima", rekao je Šapić o mogućnosti sklapanja postizbornih koalicija.

Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana, koji prema dostupnim podacima nije prešao cenzus, najavio je da će PSG nastaviti političku borbu.

„Ovo društvo je duboko bolesno, radićemo na tome da ga ozdravimo", rekao je Trifunović.


Kakvi su rezultati na lokalu

U ovom trenutku izvesno je da je Srpska napredna stranka odnela je pobedu i na lokalnim izborima i u Paraćinu - jednoj od tri opštine u kojoj je do sada bila u opoziciji.

Preliminarni podaci lokalne izborne komisije pokazuju da su naprednjaci u Paraćinu osvojili 45,05 odsto, odnosno 28 mandata, a sledi lista koju predstavlja dosadašnji gradonačelnik Paraćina "Saša Paunović - Sigurno napred" sa 24,2 odsto, što je 15 mandata.

U Šapcu, drugom gradu u kojem je SNS bio opozicija, konačni rezultati još nisu saopšteni, naprednjaci tvrde da će imati 38 od 69 odbornika, a Nebojša Zelenović, dosadašnji gradonačelnik Šapca kaže da se glasovi još broje.

Zelenović, kandidat liste „Šabac je naš", saopštio je da će, zbog brojnih nepravilnosti, lista tražiti ponavljanje izbora na svim biračkim mestima.

„Nemaju svoje sistematizovane rezultate jučerašnjeg glasanja za lokalni parlament, mi ćemo se za Šabac boriti", izjavio je Zelenović na konferenciji za novinare.

SNS je doživeo poraz u opštini Čajetina u kojoj je većinu ponovo osvojio koalicija Zdrava Srbija koju predvodi Milan Stamatović.

Prema preliminarnim rezultatima opštinske komisije, ova koalicija dobila je oko 61 odsto glasova, a SNS je imao 26 odsto.

U Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji, naprednjaci su proglasili pobedu uz tvrdnju da su osvojili 56,5 odsto glasova, ispred koalicije SPS-JS i Vojvođanskog fronta.

SNS je u Nišu, trećem najvećem gradu u Srbiji, osvojio 58 odsto glasova, a naprednjaci su proglasili pobedu i u Kragujevcu, sa osvojenih 45,3 odsto glasova.

Po uputstvu Republičke izborne komisije, glasački materijal sa Kosova i Metohije, iz Kosovskog Pomoravlja, dopremljen je u Vranje sat i po posle ponoći, uz pratnju OEBS-a i članova biračkih odbora, prenosi RTS.


Zašto je stopa izlaznosti važna

U februaru 2020, cenzus za ulazak u parlament snižen je sa pet na tri odsto, osim za stranke nacionalnih manjina.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji saopštio je da je EU rešena da pomogne Srbiji da brzo napreduje na putu ka EU i da podrži njen ekonomski oporavak posle krize zbog Kovida 19.

„Važan dan za Srbiju sa parlamentarnim i lokalnim izborima. Jedva čekamo da sa novom vladom radimo na reformama vezanim za EU", napisao je Varheji na Tviteru.

Predsednik Evropske narodne partije Donad Tusk čestitaj je Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću na rezultatima izbora.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]o.uk

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ako bude popust 100% za kupljenu hranu i robu - penzionerske kartice su ispunile svoje postojanje... i štampanje, koje će da nas košta "k'o sv. Petra kajgana"!

Smuk II Čitalac

Tekst: Nišlije mogu da se prijave za penzionerske kartice, većina očekuje mnogo bolje popuste nego ranije