Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 21. 1. 2019.

| BBC News na srpskom

Izbori u Turskoj: Birač od 165 godina i stan u kojem živi 1.000 ljudi

Autor: BBC News na srpskom
Izborni listić
Getty Images
Upis građana u birački spisak značajno je porastao od izbora sredinom 2018. godine, tvrdi opozicija

Među onima koji će u martu glasati na lokalnim izborima u Turskoj su navodno i glasači stariji od vek i po, rođeni u vreme Otomanskog carstva, tvrdi opozicija.

Kako navode, na biračkom spisku se pred izbore pojavilo na hiljade nepoznatih birača.

Oni ističu da je među njima dosta starijih od 100 godina, a koji bi sada trebalo prvi put da glasaju - čak i jedan muškarac od 165 godina.

Opozicija tvrdi i da su otkrili primere da više od 1.000 građana upisanih da žive u jednom stanu.

Turska će u martu izaći na lokalne izbore, koji bi za vladajuću Stranku pravde i razvoja (AKP) predsednika Erdogana trebalo da budu najveći politički izazov u poslednjih nekoliko godina.

Zemlja se poslednjih meseci suočila sa ekonomskom stagnacijom, a vrednost turske valute je značajno niža nego ranije, što je dovelo do spekulacija da bi AKP mogao da izgubi ključne gradove, među kojima i Ankaru, glavni grad Turske.

Birač od 165 godina

Opozicione partije navode da je bilo dosta malverzacija sa biračkim spiskom.

Republikanska narodna partija (CHP) i Narodna demokratska partija (HDP) ističu da se to uglavnom dešava u oblastima gde je AKP na prethodnim izborima izgubio za mali broj glasova.

Iz CHP navode da postoji više od 6.000 glasača starijih od 100 godina, od čega su mnogi navodno stariji i od najstarije žive osobe sveta, koja ima 116 godina.

Među njima je 165-godišnji Ajse Ekidži, rođen 1854. godine - još u doba Otomanskog carstva - a koji se ove godine prvi put registrovao da glasa, navode oni.

Pored njega tu su i izvesni Zulfu star 149 i Ajse od 148 godina.

Sultan
Getty Images
Navodni glasač Ajse Ekiči je rođen u Otomanskom carstvu, pod vladavinom sultana Abdulmedžida.

Opozicija ističe i brojne primere sa mestom stanovanja novih birača.

Tako, na primer, na jednoj adresi živi 1.000 ljudi, dok mnogo građana živi u praznim zgradama, na gradilištima ili na petom spratu zgrade od četiri sprata u Istanbulu.

Kako navode, velike su i promene u broju građana koji će izaći na birališta, pa u jednoj oblasti postoji povećanje od 95 odsto u poslednjih šest meseci.

Opozicione partije su apelovale na izbornu komisiju da proveri njihove tvrdnje.

Vlast: Mi smo žrtve

Hasan Sejmen iz Dobre partije istakao je na Tviteru da je na desetine hiljada ljudi skinuto sa biračkog spiska nakon žalbi opozicije.

Međutim, zvaničnik vladajuće AKP tvrdi da su navodne izborne neregularnosti napravljene tako da oštete AKP-u, ne da joj pomognu, kao i da su i oni podneli žalbe.

„Opozicione partije pokušavaju da stvore percepciju da mi ovo organizujemo, a mi smo najveće žrtve", izjavio je Redžep Ozel za Rojters.

Hadimi Jakupoglu iz opozicione Republikanske narodne partije izjavio je za Dojče vele da su lažni birači pokušaj da se manipuliše izborima.

„Treba kriviti gradonačelnika i partije", rekao je on, aludirajući na to da su gradonačelnici krivi za upisivanje u birački spisak.

„Gradonačelnik je atraktivna pozicija, pa pokušavaju da dobiju štov više glasova... Nikada nije bilo ovako loše".

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Zavetnik pogazio zavet, pa to nema nigde.

Goran Disic Čitalac

Tekst: Naprednjaci prisvojili poslanika Zavetnika iz Vranja, Nikolić demantuje da je prešao u SNS