Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:04, 9. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Japan: Kako veštačka inteligencija može pomoći u pronalaženju srodne duše

Autor: BBC News na srpskom
A mother carrying her baby in Japan
Getty Images
Japan ima jednu od najnižih stopa rađanja

Vlasti Japana planiraju da povećaju natalitet tako što će finansirati projekte koji pomoću veštačke inteligencije pomažu ljudima da pronađu partnere i osnuju porodice.

Od sledeće godine lokalne samouprave će subvencionisati projekte u kojima će se veštačka inteligencija koristiti i za traženje srodne duše.

Prošle godine se u Japanu rodilo manje od 865.000 beba - najmanje do sada.

Japanci su pretežno star narod i dugo se tražio način kako da se preokrene trend jedna od najnižih stopa rađanja na svetu.

Jedna od najnovijih ideja je upotreba veštačke inteligencije.

Newborn
Getty Images

Sledeće godine japanska vlada namerava da dodeli lokalnim samoupravama 19 miliona dolara kako bi podigli natalitet, prenosi novinska agencija AFP.

Mnogi već imaju u ponudi servise za pronalaženje srodne duše, a neki su koriste i sisteme veštačke inteligencije kako bi što bolje obradili podatke koje ljudi ostavljaju o sebi.

Nekoliko postojećih sistema svodi se samo na kriterijume kao što su primanja, godine i daju rezultat samo ako postoji podudaranje.

Lokalni mediji pišu da će subvencije omogućiti skuplje i napredne sisteme koji uključuju i faktore poput hobija i vrednosti koje korisnici zastupaju.

„Planiramo da subvencionišemo lokalne vlasti koje će oformiti projekte, a koji će koristiti veštačku inteligenciju", rečeno je iz nadležnog kabineta za AFP.

Nadaju se da će to uticati na podizanje nataliteta.

Predviđa se da će se populacija Japana, u kom je 2017. bilo 128 miliona ljudi, smanjiti na 53 miliona do kraja veka.

Nadležni pokušavaju da naprave balans između broja zaposlenih i troškova socijalne zaštite koji su u porastu.

Sačiko Horiguči, socio-kulturna i medicinska antropološkinja sa japanskog Univerziteta Templ, smatra da postoje bolji načini da vlada poveća natalitet od subvencionisanja projekata veštačke inteligencije - poput pomoći mladim ljudima koji zarađuju niske plate.

Ukazala je na nedavni izveštaj koji pokazuje da postoji veza između nižeg nivoa prihoda i gubitka interesa za romantične veze među mladim Japancima.

„Ako ih ne zanima da se zabavljaju, pronalaženje savršenog para bi verovatno bilo neefikasno", rekla je Horiguči za BBC.

„Ako treba da se oslonimo na tehnologije, pristupačni roboti koji preuzimaju zadatke u domaćinstvu ili brinu o deci mogu biti efikasniji."

Analitičari već dugo ukazuju na nedostatak podrške majkama koje rade u Japanu, gde se redovno očekuje da će žene obavljati sve kućne poslove i odgajati decu paralelno radeći na poslu.

Vlada je rekla da želi da ohrabri više žena da budu zaposlene na puno radno vreme poslednjih godina, ali je rodni jaz porastao.

Japan je na 121. mestu od 153 zemlje u izveštaju Svetske ekonomske forme o rodnoj ravnopravnosti za 2019. godinu, što je pad od 11 mesta u odnosu na prethodnu godinu.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: