Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:28, 29. 8. 2018.

| BBC News na srpskom

Južna Koreja: Nema izgovora, čak i fudbalske zvezde moraju u vojsku

Autor: BBC News na srpskom
Son Hong-min
Getty Images
Son postigao 30 golova na 99 utakmica za Totenhem

Poznati sportisti uglavnom su pošteđeni služenja vojnog roka ili je on sveden na minimum, što ne bi moglo da se kaže za fudbalera Totenhema Son Hong-mina.

Son Hong-min je jedan od najboljih fudbalera engleskog velikana, ali još nije odslužio dve obavezne godine u vojsci Južne Koreje.

Da li će dobiti „voljno" zavisi delom i od njega.

Strelac 30 pogodaka na 90 mečeva za Totenhem trenutno je na Azijskim igrama u Indoneziji i pobedničko postolje je jedino koje ga može spasti vojnog roka.

To će odlučiti polufinalni mečevi protiv Sirije ili Vijetnama, kao i potencijalno finale protiv Japana, UAE ili Severne Koreje.

Igrači Aston Vile 2011
Getty Images
Igrači Aston Vile na treningu pod nadzorom fitnes instruktora iz vojske 2011. godine

Poraz u nekom od tih mečeva imao bi velike posledice - narednih 18 meseci u rovu.

Son Hong-min (26) je u Premijer ligu stigao iz Bajer Leverkuzena 2015. godine, a ukoliko bude morao u vojsku sledi mu pet nedelja osnovne obuke, vojne vežbe i obuka za borbenu gotovost.

Prethodni regruti navode da vojni rok uključuje i dane na planini koja gleda na Severnu Koreja - suseda sa kojim je Južna Koreja 65 godina nakon okončanja sukoba tehnički i dalje u ratu.

Sada sigurno mislite da je to tako samo u teoriji i da će u stvarnosti biti sve mnogo drugačije. To uopšte nije sigurno.

„Što je neko poznatiji u Južnoj Koreji to mu je teže da izbegne vojsku", kaže stručnjak za Korejsko poluostrvo Džejms Hor.

„Ne postoji sistem na svetu koji ima tako malo rupa, a svima je to toliko bitno da oni koji pokušaju da izbegnu vojsku nikad ne prođu dobro".

Vojnici Južne Koreje
Getty Images
Vojni rok u Južnoj Koreji je obavezan za sve muškarce koji su fizički sposobni

„Odlazak u vojsku je čast i obaveza. To je dokaz da ste pravi Korejac i da vam je interes zemlje u srcu, čak i ako imate dugu kosu i magične kopačke".

„Vojska je veoma moćna organizacija i oni ne favorizuju bogate ili uticajne".

Sličnih situacija je bilo i ranije - napadač Arsenala Park Ču-jang 2012. godine je iskoristio dozvolu o boravku u Monaku, kao uslov za desetodnevno odlaganje odlaska u vojsku.

To je izazvalo burnu reakciju u Južnoj Koreji - izbačen je iz nacionalnog tima, morao je da se vrati u Seul da se izvini, dok su vlasti nakon toga dodatno pooštrile pravila.

Put Južne Koreje ka zlatu

29 avgust

Polufinale protiv Sirije/Vijetnama

1 septembar

finale

Isto tako, rijaliti zvezda i reper MS Mong 2010. godine je optužen da je da su mu izvadili dva zdrava zuba kako bi na zdravstvenom osnovu izbegao vojsku.

Zbog toga je osuđen na šest meseci zatvora.

Zvezde poznate k-pop muzičke scene tako redovno nestaju iz javnosti zbog vojske.

Park Ču-jang
Getty Images
Bivši napadač Arsenala Park Ču-jang klanja se pre konferencije za medije na kojoj se izvinio naciji zbog pokušaja da odloži služenje vojnog roka

Čuveni autor pesme "Gangnam Style" PSY morao je da u vojsku ide dva puta - drugi put za kaznu zato što je tokom prvog boravka u vojsci nastavio pop karijeru.

Ima tu još primera: Bivši igrač bejzbola Baek Ča-sung morao je da se odrekne korejskog državljanstva i uzme američki pasoš kako bi nastavio da igra u SAD.

Ove godine pokušao je ponovo da dobije državljanstvo Južne Koreje, ali je odbijen.

Počinje Premijer liga - koga ćemo sve gledati

'Mislio sam da ćemo biti razdvojeni tri dana, a bili smo 66 godina'

Da li je udaranje lopte glavom loše po vas

Golfer Bae Sang-mun, koji je bio među sto najboljih na svetu, 2015. godine je izjavio da bi možda trebalo dozvoliti mu da odloži služenje vojnog roka dok mu se karijera ne završi.

Sud u Daeguu je mislio drugačije i morao je da provede dve godine u vojsci.

„Od dana kada sam došao, do poslednjeg dana službe, želeo sam da se vojni rok završi. Želeo sam da igram na turnirima, da spavam kod kuće i da vozim", naveo je 2017. godine u intervjuu.

Kako navodi, nadao se da će spartanski život, obuka, marširanje i dizanje tegova povećati njegov takmičarski duh.

Na kraju se na golf terene vratio fizički i psihički jači, ali lošiji u golfu i od tog trenutka mu je karijera krenula silaznom putanjom.

Bae Sang-mun
Getty Images
Bae je bio među sto najboljih golfera na svetu pre nego što je otišao u vojsku

Najbolji fudbaleri Južne Koreje su ipak uglavnom bili pošteđeni, ali sve zbog uspeha koji su postizali.

Osvajač Lige šampiona sa Mančester junajtedom Park Ji-sung, bio je deo tima koji nije morao da ide u vojsku zato što su na Svetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji stigli do polufinala.

Igrač sredine terena u Njukaslu Ki Sung-jeng bio je osvajač bronze u Londonu 2012. godine, zbog čega mu je vojni rok smanjen na samo četiri nedelje.

„To je nešto što svi poštujemo. Nije fer da kažemo da smo poznati fudbaleri samo da ne bismo morali da idemo", rekao je Ki u martu za San.

„Son i ja ne možemo da dobijemo poseban tretman samo zato što igramo u Premijer ligi".

Son je bio deo reprezentacije Južne Koreje dok je 2014. igrao za Bajer Leverkuzen.

Međutim, klub ga nije pustio da ide sa reprezentacijom na Azijske igre zbog dve utakmice Lige šampiona.

Južna Koreja je i bez njega pobedila susede sa severa i osvojila zlato, čime je još jedna generacija fudbalera izbegla vojni rok, ali ne i on.

Bae Sang-mun
Getty Images
Bae na tabli onih koji ne učestvuju na turniru

Totenhem se do sada nije oglašavao po pitanju Sonovog mogućeg odlaska u vojsku, ali su mu dozvolili da ode u Indoneziju na novi turnir.

Kupili su ga za oko 22 miliona funti, nakon čega je Son u julu potpisao ugovor na pet meseci.

Inače, u intervjuu za Tajm pre Svetskog prvenstva u Rusiji Son je izjavio da ne planira da pokuša da izbegne vojsku, nakon čega je njegov agent sprečio dalja pitanja na tu temu.

O njegovim emocijama se takođe dosta pričalo.

Suze nakon poraza u četvrtfinalu od Hondurasa u Riju 2016. godine i u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Rusiji donele su mu mnogo simpatija u domovini.

Son plače
Getty Images
Južna Koreja je ispala u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Riju i u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Rusiji

Zbog toga postoji i internet peticija upućena predsedniku Južne Koreje od ljudi koju navode da će odslužiti dupli vojni rok ako Sonu bude dozvoljeno da ga preskoči.

Peticiju je do sada potpisalo više hiljada ljudi.

Međutim, bez uspeha na terenu vlada Južne Koreje bi teško svojim građanima opravdala njegov izostanak iz stroja.

Ipak, postoje i legitimni načini da Son nastavi da igra fudbal:

U južnokorejskoj K-ligi postoje dva kluba - Sangju-Sangmu, kojem rukovodi vojska, i Asan Mugungva, kojem rukovodi policija, a koji svojim fudbalerima dozvoljavaju vojni rok odsluže kod njih.

Da bi neko igrao za te timove mora da u prethodnoj sezoni igra za neki drugi klub iz lige.

Ukoliko Son ne uspe da osvoji Azijske igre, Totenhem će svakako biti spreman na razne opcije kako bi ga zadržali na severu Londona.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: