Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 6. 10. 2019.

| BBC News na srpskom

Kako praćenje menstrualnih ciklusa pomaže ženama u sportu

Autor: BBC News na srpskom
World Cup
Getty Images

U julu 2019. godine, američke fudbalerke postale su svetske prvakinje, a uspeh je pripisan i praćenju menstrualnih ciklusa igračica i prilagođavanju treninga i ishrane.

To je pristup za koji mnogi misle da mu je već odavno bilo vreme.

Poslednjih godina veliki broj vrhunskih sportistkinja pričao je o uticaju menstrualnog ciklusa na njihov trening i učinak.

Britanska teniserka Heder Votson pripisala je izgubljeni meč u prvom krugu Australijan opena 2015. godine simptomima menstruacije, uključujući vrtoglavicu i mučninu.

Britanska olimpijka Ajliš Makolgan smatra da je menstruacija doprinela povredi tetive kolena prošle godine.

Istraživanje iz 2016. godine pokazuje da više od polovine elitnih sportistkinja tvrdi da su ciklusi naškodili njihovom treningu i izvedbi.

Heather Watson
Reuters
Heder Votson tvrdi da su menstrualni simptomi razlog za njeno rano ispadanje sa Australijan opena 2015. godine

A opet mnoge žene - bilo vrhunske ili rekreativne sportistkinje - ne žele da pričaju o menstruaciji sa svojim trenerima i stručnim timovima zbog sramote.

Sada postoji aplikacija za to.

FitBIt je prošle godine lansirao funkciju „praćenja ženskog zdravlja", omogućivši korisnicama da ubacuju u aplikaciju podatke o svojoj menstruaciji i beleže njene simptome.

„Kad imate sve svoje zdravstvene i fitnes informacije na jednom mestu i tokom određenog vremena pratite trendove i podatke o svom ciklusu, možete bolje da razumete vezu između vaših aktivnosti, spavanja i simptoma ciklusa", kaže Dženifer Melor, inženjerka menadžmenta u Fitbitu.

„Kad je u pitanju treniranje, svi smo mi različiti. Nivoi energije mogu da variraju u različitim momentima ženskog ciklusa ili one mogu da se osećaju snažno tokom čitavog meseca.

„Koristeći funkciju praćenja ženskog zdravlja, korisnice mogu da vide jasne, personalizovane signale koji im govore da li da uspore ili da pojačaju tempo."

Aplikacija za zdravlje žena Klu takođe omogućava korisnicama da prate nivoe vežbi i energije tokom čitavog njihovog ciklusa.

„Dosledno ubacujući ove podatke u aplikaciju, korisnice mogu da steknu bolje razumevanje kako njihovo treniranje može da se razlikuje u različitim tačkama njihovog ciklusa i da se prilagode u skladu s tim", kaže šefica Klua Ajda Tin.

„Na primer, mogu da ustanove da su neki dani bolji za treninge snage, jer su nivoi energije viši, dok je nekih drugih dana energija niža nego obično, tako da su možda bolje opcije istezanje i lagane vežbe."

Jedna aplikacija pomera ovo korak dalje koristeći uvide elitnih sportistkinja i čineći ih dostupnima drugima.

FitrVuman je u vlasništvu sportske tehnološke kompanije Oreko, a njene suosnivačice su elitna trkačica i naučnica doktorka Džordži Brunvels i menadžerka razvoja proizvoda Grejn Konefri.

Aplikacija za treniranje omogućava korisnicama da prate svoje cikluse, prijavljuju simptome, unose aktivnosti sa treninga i pristupaju nutritivnoj i psihološkoj podršci tokom svake faze ciklusa.

Aplikaciju koristi veliki broj vrhunskih sportistkinja. Doktorka Brunvels je radila sa brojnim ženama, uključujući sportistkinje iz američkih fudbalskih, plivačkih i timova Red Bula.

Korisnice unose detalje poslednje menstruacije i dužinu njenog trajanja, omogućujući tako aplikaciji da daje personalizovane predloge za trening i ishranu, objašnjavajući promene u telu u svakom trenutku.

FitR Woman app
Fitr Woman
FitrVumen koristi uvide vrhunskih sportistkinja i čini ih dostupnima drugima

„Menstrualni ciklus se odavno doživljava kao prepreka treniranju i vrhunskim rezultatima", kaže doktor Ričard Burden, tehnički vođa fiziologije pri Engleskom institutu za sport (EIS), koji trenutno vodi SmartHER kampanju usmerenu ka promovisanju svesti o zdravlju sportistkinja.

„Ali ako to okrenete naglavačke, tu postoji veliki potencijal da se iskoriste hormonske fluktuacije kako bismo bili specifičniji i precizniji u treniranju, umesto da prosto ne trenirate uopšte."

Mesečne ženske hormonske fluktuacije mogu da utiču na čitav dijapazon fizioloških i psiholoških funkcija, od načina na koji se žene kreću i prilagođavaju treniranju, pa sve do načina na koji misle i osećaju se.

I tako razumevanje kada se ove faze dešavaju kod pojedinaca omogućava trenerima da optimizuju trening.

Džejmi Mejn, glavni trener plivačkog tima Derventio eksel performans iz Derbišira, počeo je da koristi Orekovu aplikaciju za trening pre pet meseci.

Ona deli profile sportistkinja (uz njihovu dozvolu) tako da on može da nadgleda njihov status u realnom vremenu i planira unapred.

„Odmah je to normalizovalo razgovor između mene i sportistkinja", kaže Mejn. „Srušilo je lažni tabu oko ove teme."

„Mogli smo da postanemo proaktivni u prilagođavanju sesija visokog intenziteta kad to nije odgovaralo njihovom ciklusu. Postoje i tačke u njihovom ciklusu kad je veća šansa za povrede - povećana svest o ovome omogućila nam je da više radimo na oporavku i progresivnom zagrevanju."

Mia Slevin (l) and coach Jamie Main
Jamie Main
Mia Slevin (levo) i trener Džejmi Mejn kažu da im je aplikacija koju koriste pomogla da povećaju efikasnost treninga

S druge strane, aplikacija pokazuje Mejnu u kojim tačkama tokom ciklusa sportistkinje intenzitet može da se pojača „nizom teških treninga", što je pristup koji ima izvesnu naučnu potku.

Britanska plivačica Mia Slevin (evropska juniorska osvajačica medalje i četvorostruka britanska šampionka) kaže da joj aplikacija „govori koju hranu je važno da jede u određena vremena, a bez praćenja ciklusa ja to ne bih znala".

Na primer, u trenucima tokom ciklusa kad su nivoi šećera u krvi korisnice možda nestabilniji, aplikacija FitrVumen će savetovati unošenje proteina tokom svakog obroka i odabir užine sa složenim ugljenim hidratima.

Britanska trkačica na srednje i duge pruge Emelija Gorecka kaže da joj je aplikacija pomogla da beleži svoje simptome - uključujući obilno menstrualno krvarenje - i da tome prilagodi režim treninga.

Emelia Gorecka of Great Britain celebrates winning the Senior Women's 6K race during the Great Edinburgh X Country at Holyrood Park on January 10, 2015
Getty Images
Emelija Gorecka kaže da sada može da trenira čak i kad je sklona obrascima isprekidanog sna

„Posle nekoliko meseci mogla sam da zapažam obrasce i da povežem simptome sa različitim aspektima treninga. Aplikacija bi mi potom dala savete i informacije u vezi sa četiri faze mog ciklusa."

„Na primer, isprekidani san u četvrtoj fazi ciklusa kod mene je veoma izražen, tako da je to nešto na šta se trudim da pazim - naročito u blokovima jačih treninga i u vreme trka."

To podrazumeva jedenje pre odlaska na spavanje hrane bogate melatoninom, kao što su banane.

Iako je potrebno još istraživanja i podataka, uticaj ovakve tehnologije na žene koje vežbaju i takmiče se na bilo kom nivou mogao bi da bude od velikog značaja - i mogao bi da se pokaže ključnim za profesionalce.

„Tehnologija će odigrati ogromnu ulogu", kaže doktor Burden, „u omogućavanju da skrojimo trening prema svakoj sportistkinji posebno i otkrijemo onih 0,5 - 1 odsto razlike u učinku koja može da čini razliku između osvajanje zlatne medalje ili ne."


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: