Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 5. 9. 2021.

| BBC News na srpskom

Kina, mladi i mediji: Komunističke vlasti potiskuju „ženstvenu estetiku i nezdrav sadržaj"

Autor: BBC News na srpskom
Estreia do filme 'Chinese Doctors', um tributo à fundação do Partido Comunista chinês; autoridades têm aumentado cerco à indústria do entretenimento
Getty Images
Glumci prisustvuju premijeri filma „Kineski lekari" u sklopu proslave povodom 100 godina od osnivnja Komunističke partije Kine

Kineska regulatorna agencija za elektronske medije želi da zabrani „ženstvenu" estetiku i „vulgarne uticaje" u zabavnim programima.

To je deo pooštravanja pravila za programe koji su opisani kao „nezdrav sadržaj".

Nacionalna uprava za radio i televiziju (NRTA) navela je da bi političko i moralno ponašanje trebalo da bude uključeno kao kriterijum pri izboru ljudi koji će se pojaviti u programima.

Određeni formati emisija takmičenja talenata su takođe zaustavljeni.

Reč je o povećanju kontrole nad sadržajem, od igara do muzike i filma - cenzurišući ono što navodno vređa i narušava „socijalističke vrednosti" - do borbe protiv visokih honorara zvezdama i utaje poreza u ovoj industriji.

Vlasti su najavile da će promovisati ono što su definisale kao muževnije slike muškaraca i kritikovale poznate ličnosti koje koriste mnogo šminke.

Saopšteno je da treba ohrabriti programe koji promovišu tradicionalnu, revolucionarnu ili „naprednu socijalističku" kulturu ili promovišu patriotska osećanja.

Masovno glasanje u rijaliti programima takođe neće biti dozvoljeno, osim ako to ne radi publika uživo.

Programa de reality "Little Sister's Flower Shop" borrou a orelha de participante para esconder seu brinco
Reprodução/Little Sister's Flower Shop
Učesnik jednog od rijaliti programa čije je uvo blurovano zbog minđuše

Kineski predsednik Si Đinping ponovio je posvećenost „zajedničkom prosperitetu" i u obećanju o preraspodeli bogatstva izdvojio je tehnološke bogataše i estradne zvezde.

Prošle nedelje je kineska glumica Ženg Šuang kažnjena sa 46 miliona dolara zbog utaje poreza.

U članku objavljenom krajem avgusta u državnom listu Guangming Dejli, navodi se da su neke poznate ličnosti nemoralne i da mogu da naškode kineskim tinejdžerima.

Drugi državni mediji još ranije su objavljivali tekstove u kojima su kritikovali muške slavne ličnosti zbog feminiziranih izgleda.

U 2019. godini, mediji su blurovali uši mladim muškim pop zvezdama u nastupima kako bi im sakrili minđuše ili pirsing ili konjske repove.

Međutim, na društvenoj mreži Veibo, koja je prilično popularna u Kini, nekoliko korisnika je kritikovalo cenzuru, tvrdeći da se radi o diskriminaciji i traži poštovanje različitosti.

Homoseksualnost nije zabranjena u Kini, ali vlasti generalno cenzurišu tu temu - gej reference su izbačene iz filma Bohemian Rhapsody, o pevaču grupe Queen Frediju Merkjuriju, a scene seksa i golotinje takođe su cenzurisane u popularnim serijama, kao što je Igra prestola.

Cinema in Shanghai
Getty Images

Industrija zabave jedna je od najprofitabilnijih u zemlji, a očekuje se da će 2021. godine ostvariti prihod od oko 358,6 milijardi dolara, prema nedavnom izveštaju konsultantske kuće PvC.

Rana Miter, profesorka istorije i politike savremene Kine na Univerzitetu u Oksfordu, rekla je da je ideja „zajedničkog prosperiteta" način „kritikovanja ogromne nejednakosti koja trenutno obeležava društvo".

„Istaknute ličnosti sa velikim bogatstvom jasna su meta jer njihova kritika odjekuje na društvenim mrežama", rekao je on.

„Počevši od tehnoloških milijardera, Komunistička partija jasno stavlja do znanja da su istaknute zvezde šoubiznisa sada još jedna jasna meta."

Ranije ovog meseca, na sastanku Centralne komisije za finansijska i ekonomska pitanja Komunističke partije Kine, državni mediji su izvestili da je, iako je u prvim godinama kineske reforme nekima bilo omogućeno da se „prvo obogate", sada vlada propagira „prosperitet za sve".

Kina ima oko 1,4 milijarde stanovnika.

Nejednakost u prihodima povećala se poslednjih decenija, pri čemu je 10 odsto stanovništva u 2015. godini zarađivalo 41 odsto nacionalnog dohotka, u poređenju sa 27 odsto 1978. godine, prema proceni Londonske škole ekonomije.

Linete Ong, profesorka političkih nauka na Azijskom institutu Univerziteta u Torontu, rekla je da je ovo deo najnovijih napora kineskog predsednika da „očisti ono što on ili partija vide kao nepoželjnu društvenu kulturu, poput preteranog igranja video igara među tinejdžerima".

Prošle sedmice, internetski regulator u zemlji saopštio je da će preduzeti mere protiv, kako je navedeno, „haotične" kulture i zabranio neke veb stranice klubova obožavatelja.

Profesorka Ong je za BBC rekla da su najnovije najave „dokaz da Partija zadire u živote običnih ljudi".


Možda će vas zanimati i ovaj video: Kako se menjala Kina - kroz objektiv fotografa


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: