Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 4. 2. 2021.

| BBC News na srpskom

Kina, mladi i seksizam: Vlada u akciji stvaranja „muževnijih“ dečaka

Autor: BBC News na srpskom
vojnici u kini
Barcroft Media/Getty Images
Vojska više nije toliko popularna među mladim Kinezima

Saopštenje kineskog ministarstva obrazovanja u kome je navedeno da su mladi Kinezi postali previše „ženstveni" izazvalo je pometnju.

Poruka je izazvala niz kritika na internetu zbog seksizma - ali neki kažu da su delimično krive muške poznate ličnosti iz te zemlje.

Kineska vlada već neko vreme nagoveštava da je zabrinuta zbog toga što najpopularniji muški uzori u zemlji više nisu jake, atletske ličnosti poput „heroja vojske".

Čak i predsednik Si Đinping, poznati ljubitelj fudbala, već dugo pokušava da izgradi bolje sportske zvezde.

Tako je prošle nedelje ministarstvo obrazovanja izdalo saopštenje sa naslovom koje nije ostavio sumnju u krajnji cilj.

U predlogu za sprečavanje feminizacije muških adolescenata pozvane su škole da u potpunosti reformišu nastavu fizičkog vaspitanja i podrže zapošljavanje nastavnika.

U tekstu se savetuje zapošljavanje penzionisanih sportista i ljudi koji su se bavili sportom - i „snažno razvijanje" određenih sportova poput fudbala s ciljem „negovanja muževnosti učenika".

Bilo je ranijih znakova koji su ukazivali da će doći do takvog poteza.

Prošlog maja, delegat najvišeg savetodavnog tela Kine, Si Zefu, rekao je da su mnogi mladi muškarci iz Kine postali „slabi, plašljivi i samozadovoljni".

Među mladim kineskim muškarcima postojao je trend ka „feminizaciji", tvrdio je, koja bi „neizbežno ugrozila opstanak i razvoj kineske nacije" ukoliko se njome „efikasno ne bi upravljalo".

Si Zefu je rekao da je delimično krivo kućno vaspitanje, jer su većinu kineskih dečaka odgajale majke ili bake.

Takođe je primetio da rastuća popularnost određenih muških zvezda čini da mnoga deca „više ne žele da budu vojni heroji".

On je predložio škole treba da igraju veću ulogu u pružanju uravnoteženog obrazovanja mladim Kinezima.

„Čega se muškarci plaše?"

Većina reakcija na saopštenje u Kini je bila negativna. Stotine hiljada Kineza izrazilo je bes na društvenim mrežama, a mnogi su vladinu poruku označili kao seksističku.

„Da li je feminizacija sada pogrdan izraz?" - pitao je jedan korisnik Vejba, a poruka je dobila više od 200.000 lajkova.

Drugi korisnik je napisao: „I dečaci su ljudi... budući da su emotivni, plašljivi ili nežni, to su ljudske osobine."

„Čega se muškarci plaše? Da budu isti kao žene?", pitao je jedan korisnik.

TF Boys are known as some of China's 'little fresh meats'
VCG/Getty Images

„U zemlji je 70 miliona više muškaraca nego žena", napisao je drugi korisnik. „Na svetu nema zemlje sa tako deformisanim odnosom polova. Zar to nije dovoljno muževno?"

Jedan korisnik piše: „Nijedan od ovih predloga ne potiče od žena".

Možda je u pravu - već se ranije pisalo kako je najvišim rukovodstvom Kine u velikoj meri dominiraju muškarci.

Međutim, neki od medija su pozitivno prihvatili ovaj predlog. List Global Tajms piše da predlog „dobio određenu podršku".

Na društvenoj mreži Sina Vejbo komentari ukazuju da su krive muške poznate ličnosti Kine, uglavnom oni koji su poznati kao „malo svežeg mesa" (小 鲜肉).

Ovo je reč koja se odnosi na mlade, kineske muške ikone, koji se smatraju prečistim, negovanim i nežnim.

Muški bend TF Bojs i kineska pevačica Lu Han spadaju u ovu kategoriju, kao i mnoge K-pop zvezde.

Xi Jinping visited the Manchester City Football Club in 2015
WPA Pool/Getty Images
Predsednik Si u poseti fudbalskom klubu Mančester siti 2015.

Iako su ličnosti poput košarkaša Jao Minga doživele inostranu slavu, primetno je da je fudbal posebno uključen u predlog.

To ne treba da čudi. Predsednik Si je ranije govorio o svojim nadama da će zemlja postati „svetska fudbalska velesila" do 2050. godine.

Ali ponovljeni pokušaji pokušaja jačanja kineskog fudbalskog tima su propali i ismejani kao očigledno nemoguć zadatak.

Takve su bile reakcije pre dve godine kada je Marselo Lipi, koji je vodio reprezentaciju Italije do pobede na Svetskom prvenstvu 2006. godine, podneo ostavku na mesto trenera kineske fudbalske reprezentacije.

U međuvremenu, vlada poslednjih meseci pokušava da uvede i promoviše nove uzore za mlade Kineze.

Što se tiče žena, pandemija Kovida-19 bila je dobra prilika da se pokaže značajna uloga žena kao radnika na prvoj liniji.

A kineska dostignuća u svemiru prošle godine bila su sjajna prilika za promociju ličnosti poput Zu Čengiu, koja je postala senzacija kao 24-ogodišnja svemirska komandantkinja.

Ali kao što je Si Zefu nagovestio prošle godine, mlade Kineze više ne privlači da postanu snažni i neustrašivi vojnici, policajaci ili vatrogasaci.

Fenomen „malo svežeg mesa" i dalje je dokazano uspešan, ali mlade muške poznate ličnosti podležu pojačanoj kontroli i teško mogu biti drugačiji od precizno određenog kalupa.

Poslednjih godina mediji se trude da omoguće mladim muškim zvezdama da se pojavljuju na kineskim ekranima sa tetovažama ili minđušama.

A jedna od najboljih kineskih pop zvezda našla se pod žestokom kritikom na mrežama 2019. godine zbog fotografije na kojoj puši.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA