Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 11. 5. 2022.

| BBC News na srpskom

Klimatske promene: Velike šanse da će globalno zagrevanje preći granicu od 1,5 stepeni

Autor: BBC News na srpskom

Verovatnoća prelaska ključnog praga globalnog zagrevanja značajno je porasla, navodi se u novoj analizi klimatskih promena.

Istraživači iz Meteorološke kancelarije Ujedinjenog Kraljevstva kažu da sada postoji oko pedeset odsto šansi da će se planeta zagrejati za više od 1,5 stepeni Celzijusa u narednih pet godina.

Takav porast bi bio privremen, ali istraživači su zabrinuti zbog ovakog trenda.

Gotovo je sigurno da će u periodu od 2022. do 2026. svake godina padati toplotni rekordi, navode oni.

Meteorološka kancelarija je nacionalni meteorološki servis u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Brzo povećanje količine gasova koji se zagrevaju u atmosferi tokom poslednje tri decenije, uslovilo je da rastu i globalne temperature .

U 2015. godini, prosečna svetska temperatura je prvi put prešla jedan Celzijusov stepen iznad predindustrijskog nivoa, zabeleženog sredinom 19. veka.

toplotni talas u Indiji
Getty Images
Skorašnji toplotni talasi u Indiji uticao je na milione ljudi

Tada su svetski politički lideri potpisali Pariski sporazum o klimi, koji je obavezao države da zadrže rast globalnih temperatura znatno ispod dva stepena Celzijusa, sa željom da ne pređe 1,5 stepeni.

Na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Glazgovu novembra 2021, vlade su se ponovo obavezale da održe ovu želju.

U poslednjih sedam godina, globalno zagrevanje kretalo se oko jednog Celzijusovog stepena, a 2016. i 2020. su označene kao najtoplije godine.

Naučnici kažu da sa zagrevanjem od oko jednog stepena, svet već doživljava značajne uticaje kao što su požari bez presedana koji su viđeni u Severnoj Americi prošle godine, ili drastični toplotni talasi koji trenutno pogađaju Indiju i Pakistan.

Novi podaci iz istraživanja Svetske meteorološke organizacije (SMO), koje je sprovela Meteorološka kancelarija UK, pokazuju da šanse da globalno zagrevanje privremeno pređe 1,5 stepeni u nekoj od narednih pet godina nikada nisu bile veće.

Studija sugeriše da će temperature između 2022. i 2026. biti između 1,1 i 1,7 stepeni više od predindustrijskih nivoa.

Istraživači iz Meteorološke kancelarije predviđaju da je za bilo koju godinu u tom periodu verovatnoća da će prosečne temperature biti za 1,5 stepeni veće blizu 50 odsto.

požar u Indiji
Getty Images
Požar u Indiji

„Nivo ugljen-dioksida u atmosferi polako raste", rekao je dr Leon Hermanson iz Meteorološke kancelarije i glavni autor izveštaja.

„Ljudi su već prilično zabrinuti zbog klimatskih promena, a mi nastavljamo da zagrevamo planetu i sve smo bliže ovom prvom pragu koji je postavljen u Pariskom sporazumu.

Moramo da nastavimo da radimo sve što možemo da smanjimo upotrebu fosilnih goriva".

Istraživači kažu da prelazak preko 1,5 stepeni tokom jedne godine nije isto što i kontinuirani porast gde temperature ne padaju ispod ove brojke.

Postoje šanse zagrevanje ponovo pasti temperatura ispod ove vrednosti.

Ipak, za sada ima malo prostora za predah.

„Sve dok emitujemo gasove koji izazivaju efekat staklene bašte, temperature će nastaviti da rastu", rekao je profesor Peteri Talas iz SMO.

„I pored toga, naši okeani će nastaviti da postaju topliji i kiseliji, morski led i glečeri će nastaviti da se tope, nivo mora će nastaviti da raste i naši vremenski uslovi će postati ekstremnije", rekao je on.

Prema studiji, arktički region na severu će verovatno osetiti veći uticaj zagrevanja u narednih pet godina u poređenju sa ostatkom sveta.

Istraživači kažu da će razlika u temperaturama od dugogodišnjeg proseka biti tri puta veća na ovim prostorima.

Istraživači takođe veruju da će jedna od narednih godina verovatno oboriti rekord za najtopliju godinu iz 2016. i 2020. godine.

COP26
Getty Images
Na COP26 u Glazgovu, politički lideri su ponovo potvrdili svoju posvećenost održavanju zagrevanja ispod 1.5 stepeni

To će se dogoditi, najverovatnije u godini El Ninja.

To je prirodni, meteorološki fenomen povezan sa neobičnim zagrevanjem površinskih voda istočnog Tihog okeana koji može uticati na vremenske prilike širom sveta.

„Godina u kojoj privremeno pređemo 1,5 stepeni verovatno će biti godina El Ninja", rekao je dr Hermanson iz Meteorološke kancelarije.

„To je na vrhu klimatskih promena, kao što je pomeranje na vrhu trenda, ako želite, a sledeća rekordna godina će verovatno biti godina El Ninja, kao što je bila 2016.

Globalno godišnje i dekadno ažuriranje klime možete pronaći ovde.


Pogledajte video: Jedan, dva tri - kako brojanje pingvina može ukazati na klimatske promene


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: