Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:38, 13. 2. 2021.

| BBC News na srpskom

Koka-kola, plastika i ekologija: Kompanija ispituje prvu papirnu flašicu

Autor: BBC News na srpskom
The Adez paper bottle
Coca-Cola

Koka-kola će testirati papirnu flašicu u sklopu dugoročnog cilja da u potpunosti izbaci plastiku iz svoje ambalaže.

Prototip je napravila danska kompanija koristeći izuzetno jake papirne omotače koji i dalje sadrže tanku plastičnu oblogu.

Ali cilj je stvoriti bocu bez plastike koja se može reciklirati 100 odsto i koja je u stanju da spreči isparivanje gasa iz gaziranih pića.

Takođe mora biti napravljena tako da vlakna ne ispadaju u tečnost.

To bi donele rizik od promene ukusa pića - ili od potencijalnog kršenja zdravstvenih i bezbednosnih testova.

Ali industrijski giganti podržavaju plan. Koka-kola je, na primer, postavila cilj da do 2030. godine počne da proizvodi nula otpada.

Dobrotvorna grupa Break Free From Plastic (Oslobodimo se plastike) prošle godine je Koka-kolu rangirala kao prvog zagađivača plastikom na svetu, a odmah iza nje slede drugi proizvođači pića Pepsi i Nestle.

Pod pritiskom

Kompanija Paper Bottle (Papirna flaša) ili Paboko je danska firma koja stoji iza razvoja ambalaže na bazi papira.

Deo izazova bio je stvoriti strukturu sposobnu da podnese sile koju imaju gazirana pića - poput kole i piva - koja se flaširaju pod pritiskom.

Povrh svega, papir mora da ima sposobnost oblikovanja kako da bi se napravili različiti oblici i veličine flašica za različite brendove, kao i da može da primi mastilo za štampanje etiketa.

Posle više od sedam godina rada u laboratoriji, firma je ovog leta spremna da u Mađarskoj bude organizuje ispitivanje sa Koka-kolinim voćnim napitkom Adez. U početku će proba obuhvatati 2.000 boca koje će se distribuirati preko lokalnog trgovinskog lanca.

Ali kompanija takođe radi i sa drugima.

Apsolut, proizvođač votke, trebalo bi da testira 2.000 svojih boca od papira u Velikoj Britaniji i Švedskoj, sa mešanim gaziranim pićem sa malinom.

A pivska kompanija Karlsberg takođe pravi prototipove papirne boce piva.


Pogledajte i video o umetničkom delu o zagađenosti reka u Srbiji


Bez plastike

Majkl Mičelsen, komercijalni direktor firme, kaže da su flaše napravljene od jednog komada materijala na bazi papirnih vlakana kako bi se ojačale.

„To je deo tajne", objasnio je, dodajući da je oblikovanje jednog celog predmeta - umesto oslanjanja na spojeve - osiguralo da veze između vlakana ostanu jake.

„Uz pametnu kombinaciju dizajna proizvoda i jake mešavine vlakana, to je ono što zaista omogućava da flaša ne pukne pod pritiskom."

Ispitivanja Koka-Kole i Absoluta biće prvo pravo ispitivanje da li ta tehnologija može izdržati grubu i drmusavu logistiku transporta.

Paper bottles at the filling plant, moving along rollers on the assembly plan
Coca-Cola
Ova slika sa trake za punjenje Koka-kole daje jasan pogled plastičnog zatvarača koji se još uvek koristi

„Već dobro razumemo kroz šta će flaša proći dok je stavimo u stvarni svet. Ali postoji određena tačka u kojoj jednostavno ne možete dizajnirati ovo sedeći za stolom, zar ne?

„Morate ući u taj stvarni svet i dobiti povratne informacije iz tog stvarnog sveta", rekao je Mičelsen.

Ali čak i ako testovi prođu besprekorno, pravi izazov leži u potpunom izbacivanju plastike.

Budući da papir ne može doći u direktan kontakt sa tečnostima, plan je da se na unutrašnjoj strani bočice koristi biljni premaz.

„Biće to barijera na biološkoj osnovi, to je zaista nešto minimalno, što taj napitak održava bezbednim, a proizvod istovremeno čini sigurnim", rekao je Mičelsen.

„Imamo nekoliko različitih opcija... maltene smo već izabrali određeni tehnološki put, ali to je nešto što definitivno treba da ispitamo kao pilot i prototip."

Za sada je jedna od prednosti upotrebe plastičnog zatvarača to što se prototipi mogu koristiti na postojećim proizvodnim linijama.

Ali, vremenom će biti potrebno da se prilagode poklopcu od papira.

Dugotrajnost

Čak i ako ovi testovi prođu dobro, papirne flaše će „još neko vreme biti pogodan proizvod", smatra Fin Slejter, digitalni urednik časopisa Packaging Europe, posvećenom tehnologiji, dizajnu i inovacijama ambalaže.

„Papirne flaše su zaista uzbudljive za štrebere za inovativacije u pakovanju, ali koncepti poput ovog se vrte već nekoliko godina, bez da se pokrenu u većem zamahu", objasnio je.

Plastične flaše su baza u industriji, a kao i u mnogim zemljama, naširoko se recikliraju, rekao je on.

Plastic bottles
Getty Images
Mnoge bačene plastične flaše mogu da se recikliraju

„Kako zameniti tu infrastrukturu je ogroman izazov."

A tu je i pitanje troškova. Plastične flaše su jeftine i efikasne - „još jedan razlog zbog kojeg će se papirna flašica verovatno u početku koristiti u kod proizvoda sa dodatnom vrednošću".

Ali kompanija Tetra Pak - koju možda znate po kartonu od papira i plastike u koju se često pakuju mleko i sokovi - uspela je da izvede sličan podvig sredinom 20. veka.

„Uvek postoji konkurencija u održivosti, ali ovo je zdrava stvar", rekao je Slejter.

„Svaka održiva inovacija ne samo da pomera granice u odnosu na taj određeni materijal za pakovanje, već stavlja veći pritisak na druge materijale da povećaju mogućnost reciklaže i smanje karbonski otisak."


Pogledajte kako reciklažom plastičnih čepova nastanu invalidska kolica za ljude u Srbiji


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: