Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 21. 5. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus: Devojke iz Avganistana prave respiratore od delova automobila

Autor: BBC News na srpskom
Tim devojaka koje prave ventilatore
BBC
Devojke pokušavaju da naprave respirator

Tim robotičarki iz Avganistana odlučio je da pomogne obolelima od korona virusa - praveći respiratore od delova automobila koji će se na tržištu naći po znatno nižoj ceni.

O ovim tinejdžerkama mediji su izveštavali 2017. godine, kada su osvojile specijalno priznanje na međunarodnom takmičenju u Americi. Sada se trkaju s vremenom da isporuče respiratore do kraja maja, a njihova cena biće tek delić tržišne.

Avganistan, gde rat traje godinama, ima tek oko 400 respiratora i 38,9 miliona stanovnika.

U toj zemlji je do sada registrovano više od 8.670 slučajeva zaraze, umrlo je 193 ljudi, ali vlasti se boje da bi situacija mogla da se pogorša i da preplavi ionako krhki zdravstveni sistem.

„Važno je da uložimo napore čak i ako možemo da sačuvamo samo jedan život", rekla je za BBC članica tima, 17-godišnja Nahid Rahimi.

Poznate i kao „Avganistanke sanjarke", devojke su iz zapadne provincije Herat, gde je i registrovan prvi slučaj Kovida-19 u toj zemlji.

Ta oblast je centar pandemije u zemlji jer se nalazi blizu Irana, koji je regionalni epicentar pandemije.

Merenje temeperature
AFP
Strahuje se da Kovid-19 može da pogodi i zdravstveni sistem Avganistana

Devojke, koje imaju između 14 i 17 godina, napravile su prototip od motora Tojota automobila i lanca motocikla Honda.

Kažu da će njihov respirator privremeno pomoći pacijentima sa respiratornim poteškoćama u hitnim slučajevima kada standardni respiratori nisu dostupni.

„Ponosna sam što sam deo tima koji pokušava da napravi nešto značajno da pomogne lekarima i medicinskom osoblju - oni su naši heroji u ovo doba", kaže kapitenka tima Somaja Faruki.

Nedostatak respiratora je globalni problem, a njihova cena kreće se između 30.000 i 50.000 dolara, što znači da mnoge siromašne zemlje ne mogu da ih nabave.

Tinejdžerke kažu da prave preko potrebni uređaj za manje od 600 dolara po komadu.

Izazov im predstavlja nabavka sirovina, pošto su prodavnice zatvorene, a grad je u karantinu, pa ne mogu u nabavku delova van provincije.

Ali osnivačica grupe Roja Mahbub, preduzetnica koja je bila na listi 100 najuticajnih ljudi na svetu magazina Tajm, kaže da se nadaju da će proizvesti respiratore do kraja maja.

članice tima
Reuters
Devojke su postale poznate 2017. godine kada su odbijene za američku vizu

„Oni su oko 70 odsto završeni. Jedino što nam nedostaje je senzor za vazduh, koji pokušavamo da nabavimo, a ne da ga pravimo ispočetka, jer za to treba vremena.

„Prva faza je završena i respirator je testiran je u bolnici pre dva dana. Tim radi na drugoj fazi i kada ona bude završena, respiratori će moći da budu isporučeni tržištu."

Stopa pismenosti žena Avganistanu je manja od 30 odsto, a tinejdžerke se nadaju da će njihov projekat inspirisati druge i promeniti percepciju o ženama u inženjerstvu.

„Mogućnost da napravimo respirator ukazuje na značaj obrazovanja devojčica u ranom uzrastu i ulogu žena kao aktivnih građanki i našem društvu", kaže druga članica tima, 16-godišnja Elham Mansori.

„Drago mi je što je predsednik Ašraf Gani naredio vlastima da se pozabave našim projektom i da nam pomognu na bilo koji mogući način", kaže Mahbub. I ministarstvo zdravlja Avganistana podržava devojke.

„Cenimo njihovu inicijativu, ali kao i kod svih drugih naučnih istraživanja, postoje faze, poput otkrića i razvoja, te pretklinička istraživanja i kada se ponudi na tržištu, onda se analizira i odobri", rekao je za BBC Vahid Majar, portparol Ministarstva zdravlja.

„Bezbednost pacijenata je naš prioritet, tako da moramo da budemo sigurni da je uređaj testiran na životinjama u laboratoriji pre nego što ga testiramo na pacijentima sa korona virusom."

korona virus
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Zato mi neće zakrčujemo putovi, će ni se ovi od sever smeju kakvi krševi teramo.

Bidža Sinkovce čitalac

Tekst: Na severu blokada, na jugu "Traktorijada" - poljoprivrednici na jugu biraju "mistera" među traktorima