Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 22. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus: Postoje novi dokazi o širenju preko divljih životinja

Autor: BBC News na srpskom
Pacovi na prodaju
Getty Images
Pacovi na prodaju na pijaci u Vijetnamu

Pacovi koji se prodaju na pijacama i restoranima u Jugoistočnoj Aziji nose brojne korona viruse, pokazuje istraživanje.

Proporcija pozitivnih se povećala kako su divlje životinje prešle „sa polja u tanjire", što ukazuje da su pokupili virus u na tom putu.

Otkriveni sojevi se razlikuju od Kovida-19 i ne smatraju se opasnim po ljude.

Ali naučnici već dugo vremena upozoravaju da bi divlje životinje mogle da budu inkubatori zaraza.

Mešavina različitih korona virusa, i njihovo prividno pojačanje u lancu snabdevanja restorana, ukazuje da postoji „veliki rizik za konzumente", pokazala je studija tima istraživača iz Amerike i Vijetnama.

Veruje se da poreklo trenutne pandemije leži u trgovini divljim životinjama, kako se bolesti javljaju u slepim miševima i sa njih prelaze na ljude preko, zasad još uvek neutvrđene, druge vrste.

Novi rezultati, označeni kao preliminarni, tiču se pacova, ali mogu da se odnose i na druge divlje vrste, poput pangolina i civeta koji se takođe hvataju, transportuju i drže u kavezima u velikim količinama.

Civet cat
Getty Images
Civeti su hranljivi izvor u Jugoistočnoj Aziji

„Iako nisu u pitanju opasni virusi, oni nude informacije o tome kako mogu da se šire u ovakvim uslovima", izjavila je Sara Olson iz njujorške grupe za očuvanje vrsta WCS, koja je sprovela istraživanje sa kolegama iz Vijetnama.

Istraživačica Amanda Fajn, takođe iz WCS, dodala je: „Lanci snabdevanja divljim životinjama i uslovi u kojima te životinje borave u toku transporta, imaju veliki uticaj na pojačanu rasprostranjenost korona virusa."

Pacovi su popularan izbor jela u Vijetnamu, gde se hvataju na pirinčanim poljima i prenose do pijaca i restorana, kako bi bili zaklani kao sveže meso.

Glodari se uzgajaju i na farmama zajedno sa drugim životinjama, poput divokoza.

Šest poznatih korona virusa je otkriveno u uzorcima prikupljenim na 70 lokacija u Vijetnamu tokom 2013. i 2014. godine. Visok procenat pozitivnih uzoraka otkriven je u poljskim pacovima namenjenim za ishranu ljudi.

Proporcija pozitivnih se povećala u lancu snabdevanja:

  • Farme - šest odsto
  • Prodavci- 21 odsto
  • Velike pijace - 32 odsto
  • Restorani- 56 odsto

Stope otkrivanja kod glodara u njihovom „prirodnom" staništu kreću se oko 0-2 odsto, navode istraživači.

Studija je obavljena u saradnji sa stručnjacima za zdravlje životinja u Vijetnamu, koji razmatraju zabranu trgovine i konzumacije divljih životinja. Istraživanje je objavljeno u žurnalu bioRxiv.

Stručnjaci za očuvanje vrsta ističu da pandemija korona virusa predstavlja prekretnicu u smanjenju trgovine divljim životinjama.

Pijace mogu da budu „tempirane bombe za epidemije", upozoravaju, zbog okupljanja tolikog broja različitih divljih vrsta na jednom mestu.

Kina je zabranila uzgoj i konzumiranje živih divljih životinja u jeku izbijanja pandemije, ali još uvek postoje izuzeci, poput trgovine divljim životinjama zbog lekova, kućnih ljubimaca i naučnih istraživanja.

Kina je rešila da ukloni pangoline sa zvanične liste lečenja tradicionalnom kineskom medicinom. Meso pangolina se takođe smatra delikatesom u ovoj zemlji.

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: